25 May 2018

26 Trebalo je odmah

Tešanj grade, moj veliki jade,
gdje u tebi moj alkatmer raste!
Trgaću ga, ako mi ga dadu,
kupiću ga, ako ga prodadu.

Ako mi ga i tako ne dadu,
ja ću ići gradu na bedeme,
pa ću bedem suzam' pokapati,
i sevdahom kule opasati.

Uzdahom ću maglu rastjerati,
a jadom ću Tešanj zapaliti,
neka gore svi redom dućani,
i mejhane, gdje se vino pije.




Nisam trčao kao Kemo ali sam žurio. Nije daleko do položaja ali nisam htio ništa da propustim.
Na trenutak sam razmišljao o pokušaju Harisa da nađe Keminu motorolu. Žbunjast teren ima i prednosti i mane, ima orijentire kako koji dio pretražuje, ali ih ima i takvih koji se ne mogu detaljno ni pretražiti. Ili će imati odmah sreće, ili će brzo odustati.
Misli ustavljam, pogled mi prati dešavanja na položaju. Ne mogu znati šta je tačno uzrok, ali je položaj oživio.

Tridesetak sekundi sam stajao, usput skupljam energiju s kojom ću strčati bez novih zaustavljanja, i uživam u još jednom poznatom a ranije ne viđenom prizoru. Toliko sam puta bio dio tih aktivnosti, ali priznajem kako sve izgleda još bolje iz ove, skoro ptičje perspektive.
Dobili smo naredbu, i saglasnost da gađamo. Bili su skupljeni, u momentu se raspršuju.
Svako zna gdje mu je mjesto i trči ga zauzeti. Edin Barlov je kleknuo na koljena, traži na karti dobiveni cilj, uz njeg je drugi računač Hašim Pezo, elementi će za minut-dva biti proslijeđeni vatrenom dijelu. Do tada će sve nišandžije biti uz nišanske sprave, uz svakog će biti još po jedan, sa spremljenom minom, tempirači se bave pregledavanjem narednih mina, dok trka pikedžija jasno potvrđuje kako gađamo cilj koji ranije nismo gađali.
Trka je završena u tih tridesetak sekundi, slijede aktivnosti koje su mi također poznate ali više nisu toliko lijepe za gledati sa strane. I da jesu nije vrijeme za to. Ne sumnjam je u Edina i Hašima, samo vjerujem da se i oni komotnije osjećaju kad sam i ja uz njih.

                                ***
Na prva ispaljenja nisam stigao, ali jesam na prvu pauzu.
Objašnjavaju mi kako je Bešović izvjestio Karavelića da su se naši podvukli pod samu Pašinu planinu, kako mu je predložio da mi umjesto Keminih krenemo na Toranj. Nije dobio saglasnost, rečeno mu je da budemo spremni tu gdje jesmo, da će napad krenuti koordinirano.
Par minuta kasnije od Bešovića je došao zahtjev da poklopimo usjek između Pašine planine i Tornja, bez preciznog objašnjenja o svrhi. Prije nego upitaše onoga momka - on je sam rekao da gađamo što Bešović traži.
Hvatam sam sebe u čudnom razmišljanju, provjeri iskrenosti prema sebi. Nisam volio osmatračnicu, uvijek mi je draže bilo računati, a ovaj put sam birao drukčije. Mogu ja nekog drugog lagati o kojekavim razlozima, sebi moram priznati da mi je osmatračnica bila bježanje od tog momka, koji nam je pridodat, nametnut.
Vratio sam se položaju, pod utiskom Keminog postupka, ili pak novog predosjećaja. Čuh šta govore o momku, ne mogu a povremeno ne vrljati pogledom ka njemu. Teško je reći skriva li se od naših pogleda, smetaju li mu, čini se da je i lično najviše shrvan samim razvojem situacije.
Uspijevam šapatom od Barlova doznati da je i ovdje bilo bacanja motorole, s razlikom što nije letjela daleko a s obzirom kako je nekome ona i primarno sredstvo. Jasno je da nesmanjeno ponavljanje rečenice o podvlačenju, nije iritirajuće djelovala samo na Kema.
Neukusnim smatrah da se uplićem, remetim rad Barlova i Peza, jednako i uvjeren kako za tim nemam ni potrebe, te šetkanje položajem u jednom trenutku usmjeravam ka momku. Prilazeći shvatih da nije mudro remetiti ni njegovu čamu. Samo ću stati pored, ispušiti cigaretu, dimovima pokazati da su nam uloge u ovome drukčije, ali osjećanja ista.
-       Trebalo je odmah slušati vašeg komandanta – uz pljuvačku, i razumijevanje moje dobronamjernosti, jednom kratkom rečenicom saže sve o čemu je proteklih dana, i još uvijek razmišlja.

Nije se mogla ne osjetiti iskrenost. Koja nadopunjuje ispušenu cigaretu, raspoloženiji se vraćam dešavanjima na samom položaju.

                                  ***
Ispaljeno je svih šest mina, koliko je traženo, i sada svi skupa čekamo daljnja naređenja i daljnji razvoj situacije.
Nekih desetak minuta je prošlo do novog Bešovićevog poziva. Nema korektura za prošlo gađanje, samo smo vatru prebacili dublje u usjek. I opet isti broj mina.
I nova pauza. Koja će potrajati novih desetak minuta.
Još jednom djestvujemo. Sada sva tri minobacača gađaju različito, pokrivamo cio usjek ali na način da vatru raspemo neharmonično. Ni vremenski ni prostorno. Ukupno nam je odobreno dvadesetak mina i vremenski okvir od deset-petnaest minuta.
Osjećaji se gomilaju. Još ima onih tmurnih, s početka, tu su i oni obilježeni neizvjesnošću, iz sredine, ipak sada prevlađuju optimističniji. Koji zanemaruju činjenicu kako se pješadija još uvijek podvlači, naše djejstvovanje sluti kako je akcija u punom jeku. Kako se sada radi na položaju, to je ono što smo radili i svaki put do sada.
Ispoštovali smo traženo, izmiksali koliko se moglo s tim brojem mina. Uglavnom su to bila pojedinačna ispaljenja, tek dva puta su išle po dvije mine istovremeno. Pravili smo i pauze od dvadesetak sekundi, ali i od tri-četiri minute. Pokrili smo cijeli usjek, nikako redom.
Ako je to bio Bešovićev cilj, zakovati četnike na neko duže vrijeme, mislim da smo ga ispunili. Ne mogu biti mirni, sigurni da nova mina neće doletjeti baš u trenutku kada nanovo krenu.
Ako ubrzo ne krene naš napad očekujem ponavljanje posljednje naredbe. Možda malo izmjenjen, manji broj mina...


četnički rovovi na Đokinom tornju
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...