9 Mar 2021

31 Da je neko drugi

 

Sinoć Meho, bijelo polje, bijelo

iz Novoga dođe.

 

Staru majku, bijelo polje, bijelo,

na vratima nađe.

 

Ne pita je, bijelo polje, bijelo,

ni: kako si, majko!

                                       18. septembar 1995.

Već je pita, bijelo polje, bijelo:

gdje je moje zlato?

 

„Tvoje zlato, bijelo polje, bijelo,

za drugog je dato!“

 

 

 

 

Nekako bismo ovu neozbiljnost lakše podnijeli da je vrijeme bilo bolje. Vjetar koji je i sam pojačavao s jačanjem mraka postao je tako druga, ili treća prijepreka našem povratku.

Neko je procijenio da je sve skupa nepodnošljivo, ili barem nepotrebno i u velikom udolku je naredio zaustavljanje. Tu smo i sačekati jutro.

Noć je bila ružna. Nije čudilo da se čulo kako bi pametnije bilo da smo je izdržali u putu, i ovako nećemo biti za akcije odmah.


Razumljivim je onda i da se nekima od nas s jutra žurilo. Što prije se domoći logora, odmoriti, okrijepiti. Neki su noć teže podnijeli pa nisu mogli žuriti.

Mi bacačlije imamo i dodatnu rutu. Iako često ističemo kako nam se dopada odvojenost od glavnog logora, ovo su one situacije kada bismo voljeli da i nije tako.

Mada smo navikli da i psihologija igra svoju ulogu, prema njoj se snaga tempira. Da smo završili put gdje i pješadija osjećaj bi bio da za još pola sata snage nemamo, ovako je ima još taman toliko. I u tom vremenu mjesta nema za gunđanja, ni za razgovore. Suviše smo blizu fino se odmoriti da bismo se osvratli na noć koja je iza nas.

Poseban je osjećaj među nama, koji u prvoj grupi stižemo do našeg položaja. Ima li išta ljepše nego se ovako izmoren razbaciti po širokim palačama.

Ovih nekoliko koji su bili ostali čuvati logor, odnosno pošteđeni su ove glupe hodnje, djelovali su kao da saosjećaju s nama. Možda i više nego smo očekivali.

Prije nas je stigla i nova naredba. Primio ju je načelnik, i sada je treba podijeliti s nama. A ona će zapravo pogoditi samo jednu posadu. Koja odmah treba produžiti na Surdupe!

Mido me je već poznavao odlično. Zna da ću ja najlakše prihvatiti da budem žrtva. Upoznajem i ja njega, nije me iznenadilo to što mi daje da lično proberem ostatak ekipe.

Koliko je mudrosti u takvoj njegovoj odluci. Pokazao je iskreno razumijevanje prema svim naporima koje istrpismo posljednjih dana, i očigledno nije imao srca sastaviti cijeli spisak. A ja ga moram imati.

Mogu odabrati i nekog od njih koji „nisu išli na vanredni odmor već su trebali nekoliko dana čuvati logor“, ali su oni upravo birani prema tom kriteriju. Pristali su prvi biti žrtve, nisu oni krivi što se sve ovako odvijalo...

Nekoliko trenutaka sam razmišljao. Znam da je ukupno minimalan broj sedam, pokušavao sam što brže izbalansirati. Nekako ići na ispoštivanje svih kriterija, i prijateljskih i starosnih i regionalnih, stručni su se podrazumijevali.

Ako nas ide sedam onda drugi računač nije potreban. A iskustvo me naučilo da je uvijek dobro imati nekoga ko se malo bolje razumije u medicinu, makar vezano za ovo hladno, promjenjivo i varljivo vrijeme. Još ako je jasno da jaranstvo Abida Hajdarevića i mene traje, te da se on neće buniti što sam ga odabrao, sasvim je logičan kao prvi izbor. Da zaokružim manju polovinu nas iz nekadašnjeg bataljona Sutjeska dovoljan je još Sead Pezo.

Trebao mi je još jedan mlađi. Sa Sulejmanom Tarčinom i nisam najprisniji ali se je posljednjih smjena počelo nazirati kako je neki oblik jaranstva moguć. Imam utisak da će njegovo uvrštavanje imati višestruki učinak, prihvatiće on ovo kao dodatak započetom jaranstvu a i još je jedan koji se ne bi trebao buniti.

Gledam da uzmem i nekoga starijeg. I opet, naravno, onoga koji se neće, barem ne glasno i previše protiviti. Kome će na neki način biti drago da je među probranima. Brzo se odlučujem za Hasana Podruga.

Hasanov izbor se nije tek tako nametnuo. On je jako prisan sa Izom Zameticom i Refikom Kurtovićem Mazalom. A s njima dvojicom sam i kanio zaključiti spisak. Uz jedino to otvoreno pitanje, kako će oni prihvatiti moju odluku.

Ovdje su već Abid, Sedo i Tarčin. Nije najkorektnije, ali jeste donekle mudro i zato predlažem da mi odmah krenemo. Treba šator postaviti, noć je hladna pa bi morali sazidati i neku pećicu. Što prije neki stignemo i počnemo veći su izgledi da ikoliko to kvalitetno izvedemo.

Moje obrazloženje je prihvaćeno. Izostala je i Midova primjedba, ili obrazloženje kako će on preostaloj trojici saopštiti da trebaju produžiti Surdupima.

 

                                   ***

Nas četiri se brzo laćamo posla. Odustali smo od postavljanja šatora smatrajući to lakšim dijelom, posebno kada budemo svi. Uzeli smo projektovati i paralelno graditi pećicu. Zamisao je da jednim dijelom bude ukopana u zemlju, gdje će biti i ložište, dok će drugim dijelom biti iznad zemlje, s dimnjakom koji će izlaziti iz šatora.

Projekat u glavi je djelovao jednostavnije nego to praksa pokaziva.

Ne možemo se požaliti na tvrdoću zemlje, pamtimo mnogo tvrđu, i uopšte je donji dio brzo napredovao. Mnoštvo kamenja je bilo ono što smo očekivali i što će nam dvostruko valjati. Zemlja je rastresitija, a svaki izvađeni kamen ćemo ugraditi u gornji dio pećice. Falit će i zemlje i kamenja, ali toga ima svuda uokolo.

 

                                 ***

Izo, Mazalo i Hasan pristižu. Prije nego će nam se pridružiti u kopanju i zidanju najprije će i oni malo odmoriti. Što će iskoristiti da odmah ispričaju događaj od kojega smo mi utekli.

Kažu kako je svu ovu zajebanciju oko (ne)odlaska na odmor najteže podnio Izo. Psovao je kao nikada, cijelim putem, nekoliko puta dodavši „kako bi volio vidjeti 'tu guzicu' koja će mu prije sutra nešto još narediti“.

Biće da se sa svojim jadikovanjem i saživio toliko da se odmah po ulasku u naš veliki šator pošao baciti na palače. Sve je već dovoljno djelovalo simpatičnim da je Mido odlučio to odmah iskoristiti. Kazao mu je kako se on na njegovom mjestu ne bi raspremao ni mnogo 'hladio'. Te su riječi Iza zatekle u pola poteza, odnosno njegovo bacanje na palače je ovim riječima usporeno. Umjesto da se baci na stomak kako je bio pošao, zaokrenuo se i završio na leđima, tačnije na ruksaku kojeg nije žurio skinuti. Iz tog je položaja doslušao Mida.

Mazalo priča da je Izu sijevalo iz očiju. Da se svako mogao zakleti kako će ranije izgovaranim psovkama dodati ove u kojima će meta biti onaj ko se drznuo narediti mu „to nešto“.

Da je Mido upotrijebio moje ime možda bi se tako i desilo. Ipak ono, uvijek umilno - „badžo“ te odabrao da ideš s njim - imalo je težinu kakvu najiskrenije prijateljstvo samo može i imati.

„E, da je neko drugi ne bih vala... ali, pošto je badžo...“, ove su riječi zamijenile očekivane psovke. Sem toga, spriječile su i svaku mogućnost da se neko drugi usprotivi.

Tako su sva trojica, odmah nakon ispušene cigarete krenula put Surdupa znajući već šta ih ovdje otprilike čeka.


Surdupi, zimi


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...