18 Mar 2021

34 Dajem sebi odgovor

 

Kaharli sam, večerala nisam,

zbog Alije, da ga Bog ubije.

 

Zbog Alije, da ga Bog ubije,

i njegova dockan dolaženja.

                                                                               

Klela sam ga od jutra do mraka,

da Bog da ga poželjela majka.

 

Klela sam ga, al od srca nisam.

A što bih ga klela kad sam ga voljela.

A što ću ga kleti kad će me uzeti!“

 

 

 

 

Uzburkalo se sve u meni. S radija saznajemo kako se počelo ostvarivati ono što smo sanjali, počeli smo opipljivije oslobađati Bosnu. Već dugo su iz Krajine stizale uglavnom samo dobre vijesti, najprije konačni slom Abdićevaca, potom nekoliko uzetih bitnih kota, kao i spajanje s vojskom Hrvatske, sada nešto što doživljavamo vrjednije od svega toga prije.

Oslobođen je prvi grad u Krajini, Bosanski Petrovac. Paralelno s tom vijesti slušamo i o nastavku napredovanja naših snaga tamo. Najavljuje su oslobađanje još nekih gradova.

Požurio sam svoju ushićenost ubilježiti u dnevnik. Dok sam tražio riječi kojima bih to opisao dnevnik mi se otvori na stranici na kojoj sam još osjećao trag pale jedne suze.


Srebrenica je još svježa, moja neka razmišljanja o njoj i dalje se komešaju. U ovome trenutku ponovo se pitam da nije možda bilo neke trampe. Klimnem pa odmahujem glavom, ako se vrši razmjena teritorija onda to ne bi smjelo na ovakav način. Zar bi se mogla prihvatiti ta Vogošća za ovakvu Srebrenicu? Otresam glavom, vjerujem u novinarske najave - neće Bosanski Petrovac biti jedini grad koji ćemo osloboditi. A opet, ne znam koliko bismo mi to gradova trebali osloboditi pa da bi se to dalo poravnjati sa Srebrenicom, odnosno onim što se u njoj dogodilo. Da li se to može upoređivati.

            Prisjetim se i našeg boravka u Voljevcu, priča o „dogovorenoj“ razmjeni Foče i Ključa. O tome se više ne govori, znamo da se neke sarajevske jedinice upućuju tamo u Krajinu dok se nas uporno drži ovdje. Sad samo klimam glavom, to je ipak ono što mi i želimo. Ne treba nama Ključ, Dobrošin još manje. Foča je preko ovih stijena.

            Prisjetim se i jednog postrojavanja u Kerleta Lukama. Šemso Tucaković nas je tada informisao kako je Foča po broju stradalih druga opština, iza Prijedora. Sada smo treći. Ali i na nivou gdje se naša, fočanska tragedija više i ne mjeri.

Neću upisati ali mi glavom prozuja pitanje koje toliko puta postavljamo i nikada do kraja ne tražimo odgovor. Govorimo kako znamo da sloboda nema cijenu, ne razmišljajući o tome da se isto kaže i za svaki ljudski život. Šta tek reći za hiljade, desetine hiljada. Ima li istine u onome: oni nisu uzalud živote dali? Ginuli su za Jugoslaviju, a nje više nema. Postala je brzo prošlost.

Srebrenica je već prošlost, današnjost je ovo u Krajini. Sutra vjerovatno donosi još toga, tamo u Krajini, prekosutra i u ostalim dijelovima Bosne. Do konačne pobjede, i slobode. Sloboda nema cijenu, i još je plaćamo. Više i ne razmišljamo do kada. Rat je odavno konstanta, odnosi se istina polako mijenjaju.

Uz ovo se nadovezuje i nešto u šta smo bili prestali vjerovati. NATO je obnovio zračne napade na neke od četničkih strateških objekata. Prvi, dvodnevni nalet je bio prekinut jer su četnici navodno bili pristali da udalje artiljerijske položaje od Sarajeva. Ipak su NATO izviđači procijenili da to nije urađeno korektno, prema dogovoru, već da su ih samo premjestili na druge lokacije. Vjerujem u nekorektnost četnika, pa opet nisam sasvim siguran ni koliko je NATO ozbiljan. Ostaje da vrijeme da odgovor.

Misli hoće još da nagađaju. Je li posrijedi samo priznanje, kajanje zbog ranije ležernosti NATO saveza. Jedno od ranijih bombardovanja je zaustavljeno kada su četnici oborili jedan avion, zarobili par savezničkih vojnika. Ne bih da mjerim, i njihovi životi su nemjerljivi, ali u Srebrenici se radilo o hiljadama ubijenih. Ne mogu da na broj u Srebrenici stradalih ne dodam i sve one koji su početkom rata pobijeni odmah, ili zraobljeni pa kasnije pogubljeni. Svijet i NATO su ćutali, čekali. Ne mogu ni da kažem kako je baš tako moralo da bude. Možda je još rano da im se vjeruje?

Mogao je NATO djejstvovati prije Srebrenice, a trebao prije Foče i Prijedora. Rata nije trebalo ni da bude. Hoće li ovim što NATO sada radi barem doprinijeti da brže oslobodimo što nije trebao dopustiti da bude okupirano?

Još jednom zavrtjeh glavom, uzimam olovku i pišem da smo mogli, trebali i morali osloboditi Bosanski Petrovac, i još gradova, prije Srebrenice.

Ovo nije rat, ovo je agresija, a UN i NATO postoje i da takvo što sprječavaju, a ne samo kažnjavaju nakon što najprije dugo ćute i čekaju. Za hiljade Srebreničana, za moga oca i hiljade naših očeva, NATO intervencija je zakasnila. Kao i oslobođenje Bosanskog Petrovca.

 

                                  ***

Nakon nekoliko burnih, preburnih dođe i jedan miran dan. Koji koristismo na različite načine. Ja sam nekoliko puta prošetao našim položajem, kroz tišinu sam se divio svemu što smo ovdje uradili. Naravno, najprije sam u sebi hvalio prirodu koja nam je sve to omogućila.

Nekoliko finih zaravni, pravilno raspoređenih dalo nam je mogućnost da skladno razmjestimo naša tri šatora, u međuvremenu su postavljena još dva. Platoi gdje smo postavili minobacače, kao i udolina u kojoj smo držali mine, samo su upotpunjavali tu sliku.

Ipak, najduže se zadržavam gledajući pikete. Cjelokupna konfiguracija je po tom pitanju bila nepovoljna. Tu sada imamo tri minobacača, međusobno dovoljno udaljena da svaki od njih treba zasebne pikete za sva tri osnovna pravca, a brojne male neravnice su dovele do toga da su se međusobno ispreplitali.

U prilog je jedino išlo to što smo se poslužili štapovima pravljenim od kleke, jedinog dostupnog drveta, koji istina nisu bili pravi ali makar nisu bili ni visoki. Taman, da na vrhu svakog metnemo konzervu. Naravno, svaki minobacač, i svaki pravac su imali svoje konzerve. I hrana nam je bila takva, dobijali smo razne nareske, paštete, gulaše.

Navikle su nišandžije i na to na koji dio „piketa“ treba nišaniti. Nismo smjeli dozvoliti da dođe do zabune.

Ali, gledajući ovako sa strane sve ovo skupa više izgleda zanimljivo, simpatično, šaljivo, nego normalno i bezazleno. Uz obavezno isticanje kako je naša dovitljivost još jednom došla do izražaja.

 

                                ***

I tako, dok uživam šarajući pogledom po položaju i konzervama prisjećam se još jedne zanimljive priče. Prepričavam je u sebi onako kako mi ju je Izo Zametica pričao.

Bili su na nekom od položaja njih trojica skupa, Fudo Bećirbašić, Mazalo i Izo. Držali su se zajedno, toliko da su i hranu držali skupa, dijelili. Dotur hrane je kasnio, pa su posljednju zajedničku konzervu čuvali do momenta kada je stigla informacija da bi nova hrana mogla uskoro doći.

Svi su bili prilično gladni, ipak se Fudo ponašao najgladnije. A nisu imali neki raspored u vezi toga ko će kada „pripremati“ ručak. Potrefilo se da je sada tu ulogu preuzeo Mazalo.

Mazala smo svi upoznali, najmanji je bio problem zamisliti njega kako otvara konzervu. Malo je za takvog čovjeka reći da je smiren, oprezan, tih, lijen ili mrljav. Jedina riječ koja ga kompletno opisuje je - tabijatli.

Tako je to izgledalo. Mazalo bi ključem zarezao jednom, pa bi se okrenuo ostalima nešto rekavši. Sačekao bi da mu taj odgovori, pa bi se tek onda nakanio da učini novi rez. Kada on to radi otvaranje konzerve mora potrajati nekoliko minuta. Kada je neko gladan to mu se dakako učini još nekoliko puta duže.

Fudo se dobrano bio ushodao. A Mazalo pri kraju posebno usporio. Izo je primijetio koliko je Fudova nervoza narasla. Vidio je kako Fudo jedva čeka da Mazalo završi, činilo mu se s ciljem da mu nakon toga otme konzervu i prvi uzme svoj dio. Iz tog se razloga Izo držao smireno, tiho se smijuljeći.

Kad je poklopac konzerve konačno odvojen desilo se ono što Izo i Mazalo nisu očekivali. Fudo jest brzo reagovao, ali na način na koji to gladan insan neće učiniti. Samo hoće neko ko je mnogo ljut, bijesan.

Zaletio se Fudo i nogom nabio tek otvorenu konzervu. Bili su blizu neke stijene pa se ona podaleko otkotrljala.

Kaže Izo da je Mazalo poplavio, valjda i prvi put u životu. Plavetnilo je to zbog sad neke njegove ljutnje, bijesa. Izo se prestao smijati, kaže da je samo osjetio kako su crijeva još jednom zakrčala. Glasno, nakon čega su se smirila.

Izo nije znao šta reći. I njemu je ovaj put Mazalov tabijat igrao po živcima, ali nije odobravao ni to što je Fudo uradio. Naravno, Fudo je sam sebe ispratio s nekoliko sočnih psovki. Sjetio se i Mazala, i konzerve, i gladi, rata, psovao je dok se konzerva kotrljala.

Nekako se sve smirilo u isto vrijeme. Konzerva se nije više kotrljala, Fudo je prestao psovati, Izo razmišljati o svemu, dok Mazala bijes nije ni mogao duže držati. Krenuo je niz padinu, s namjerom da pokuša naći konzervu.

Izo je navijao da ju je nađe, činilo mu se Fudo još više, obojica su znali da se to neće desiti.

Kada se Mazalo vratio, bez riječi, svi su se počeli smijati. A tri-četiri sata kasnije stigla je hrana.

Prepričavajući u sebi ovu priču toliko sam se zanio da sam polusvjesno došao do same ivice našeg platoa. Tu ugledah jednu odbačenu, davno iskorištenu, već pomalo zarđalu konzervu. Jasan mi je poriv da je šutnem niza stijene. Ali se upitah zašto sam to uradio lijevom nogom. Odmah dajem sebi odgovor, tako sam pogled pružio desno, u pravcu Foče.


                        i pojedena konzerva je još mogla poslužiti



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...