16 Jun 2021

46 Mnogi bi davno odustali

 

U svijetu se naći ne mogaše,

što Ali-beg dragu milovaše.

To dušmani gledat ne mogaše,

Ali-begu dragu omrziše.

 

Za godinu ni ne viđoše se,

a za drugu ne progovoriše.

Kad je treća godina nastala,                                  

Ali-beg se oko dvora šeće.

                                 24/25. oktobar 1995.

U ruci mu sedefli tambura,

sitno kuca, ljepše popijeva,

a uz svaku riječ pripijeva:
„Nejma cara nad našega cara,

ni djevojke nad moju djevojku!“

 

 

 

 

Što više razmišljam o trenutnoj situaciji sve manje mi je ona jasna.

Kako izgleda, u Krajini je operacija zaustavljena. Ne znam je li istina ali se šuška kako je NATO i nama zaprijetio. Niti mi je jasno zbog čega, još manje da smo ih baš morali poslušati. Ako to ni Hrvatska nije uradila.

Sve slatko što se u Krajini uradilo dobija i treću gorčinu. Nakon uzimanja nekoliko gradova stali smo kada smo bili pred vratima Prijedora, Manjače i Banjaluke. Navodno su i civili, a i četnička vojska bili spremni za bježaniju. Po tim neprovjerenim pričama upravo je to zasmetalo UN-u pa je odlučio zaustaviti naše napredovanje. A nije im smetalo četničko opkoljavanje Srebrenice i Žepe, koje su sami proglasili zaštićenim zonama, nego su dopustili ubijanje civila i zarobljenika!?


Tamo u Krajini je rat zaustavljen, ovdje dozvoljen. S tim da su ovdje na snazi nekakva ograničenja.

Četnici su nakon onih bombardiranja pristali na povlačenje teške artiljerije podalje od Sarajeva, usput su kao i iscrtana određena područja unutar kojih ne smije biti ni kretanja vojske, kamoli borbi. A izvan tih područja možemo ratovati skoro kao da se ništa nije promijenilo. Uslov je da se možemo tući, čarkati, eventualno malo se pomjeriti. Tamo gdje još nije utvrđeno gdje je ko tačno.

Svedeni smo na bitke za Lupoč i okolne čuke.

Prema jednom od planova bio nam je neophodan manevarski pokret koji je malo zalazio u ono iscrtano područje.

Ako smo se nedavno dogovorili, ili smo prevarili Francuze, ovaj put smo ispred sebe imali Šveđane. Je li bilo razgovora ili su nas tek tako primijetili, tek su njihovi helikopteri-izviđači nadlijetali.

Uslijedila je prijetnja, pred kojom smo morali ustuknuti. Bilo je nemoguće odmah izvršiti izmjene u planovima, jedino što smo i mogli je napraviti novu pauzu. Neću da razmišljam hoće li novi pokušaj opet ići istim pravcem, samo tada uz više opreza prema skandinavskim izviđačima ili će takav rizik biti izbjegnut, odnosno da ćemo sljedeći put krenuti starim putevima.

Više me je zanimalo hoće li nastali predah značiti i prostor za odlazak na stvarni odmor…

 

                                 ***

Izašao nam je u posjetu Suvad Žgalj. Ovaj put je bivši načelnik imao poseban razlog. Činjenica da je došao kao član Komande brigade, u situaciji kada Mida Nikšića tu nema dodatno je potvrđivalo teoriju o posebnosti razloga.

Barem je on mislio tako, dio nas i nije imao neko posebno mišljenje.

Nama ja glavno da hoće rat stvarno stati…

Vjerovatno nam nije uvijek bilo svejedno kada su se donosile odluke o postavljenjima. Možda je na to uticala trenutna situacija, da li je izraženija bila želja da bolje tučemo četnike ili je odogovornost iskakala ispred.

Sada nije riječ samo o postavljenjima, to je ionako mimoilazilo nas, dolazilo je odozgo, kao svaka naredba, sada je Suvad tu da s nama priča o činovanjima. Njegov dolazak, pojašnjenje razloga odmah je počelo da otkriva neke naše skrivene karaktere.

S više ili manje pažnje smo slušali priču o tome zašto se nije išlo samo s predlaganjem prema trenutnim formaacijskim mjestima. Stigla je neka novija formacija, brigada je potvrđena kao lahka, ali usklađena prema američkim standardima. Formacija se mijenja, ali zašto… ako doista čekamo kraj rata?

U osnovi, kada smo mi u pitanju i nije previše izmjena, no Suvad se dodatno osvrnuo na situaciju u brdskim brigadama. Prema njima smo bolje prošli, ako se pod bolje podrazumijeva broj starješina prema ukupnom broju. Posebno je to vidljivo kod pješadijskih četa, mada je tu i u lahkim brigadama dosta manje oficira.

Neki među nama su jedva čekali da čuju brojke, kako bi se u mislima tražili. Njihovoj je znatiželji Suvad brzo izašao u susret, mada je i dodao kako će se lično truditi da budu svi kriteriji zastupljeni, prvenstveno je naveo dosadašnji rad i zasluge, ali podjednako i to da nas činovanih bude iz svih krajeva, što ravnomjernije.

Različitost raspoloženja postaje sve vidljivija. Jedni smo Suvada jedva i slušali, drugi su kretali u priču s njim.

 

                                 ***

Priča je brzo otišla ka smjeru kojemu je i morala. I oni koji su bili voljni štošta reći suzdržavali su se. Najprije bi da čuju kako je o svemu razmišljao sam Suvad, izvijesno da je on već imao nešto u glavi.

Priznaje Suvad, ima svoj prijedlog ali dakako želi čuti i naša razmišljanja. Prije svega oko nekih stvari gdje se i sam dvoumi.

Prvo, mjesto komandira čete nije upitno. Jakub Mekić je tu sve vrijeme, dokazao se i komandovanjem, i odgovornošću, na kraju i odanošću. Iskreno, sem možda nekih sitnih, potpuno zanemarljivih, drugih grešaka nije imao. Samim time bilo bi i nepravedno da bilo ko kaže bilo šta protiv ovog prijedloga.

Njegov zamjenik je formacijski nedavno uveden, i tu je postavljen Omer Gradišić. Nosi sve odlike časnog, poštenog starješine, s nekim svojim osobenostima ali i jednom vrlo bitnom odlikom - sve ljude prihvata kakvi jesu, pa i njega mi. Njegova osobenost nikada ne bi činila dilemu kod Suvada, međutim situacija ju je stvorila.

Omer je jedan od sretnika koji su dobili dopust za inostranstvo, Njemačku, gdje mu je trenutno porodica. Kratko smo govorili o sumnji da li će se vratiti, Suvad je kazao da je Omer po profesiji nastavnik matematike i da po završetku rata neće biti problema da se vrati svojoj profesiji zbog čega bi možebiti bilo suvišnim davati mu i oficirski čin. Grijeh ne bi bio izostaviti ga pošto trenutno i nije tu.

Obrazlaže Suvad svoje razmišljanje da se Omer izostavi iz prijedloga o činovanju. Na njegovo bih mjesto došao ja, čime bi se otvorio i prostor da Edin Barlov dobije oficirski čin. Pošto smo najčešće na položajima bili u dvije smjene, od ranije su Jakub i Omer bili skupa, što nije ni kasnije remećeno, pa sam ja nekako bio i neformalni komandir cijele druge grupe, što bi bilo dovoljno da opravda ovu promjenu. Također je i Barlov znanjem zaslužio da uskoči. Mnogo je činjenica išlo u prilog tome što je Suvad zagovarao.

Ostaje jedino pitanje koliko bi sve bilo fer prema Omeru. To je ono što iziskuje diskusiju.

Kada je Suvad već kazao svoje, nekako se nametalo da sam sljedeći ja na redu. Moje prijateljstvo s Barlovom je svima znano, i ne može biti na ispitu, što baš i ne mogu reći za obraz i poštenje. Poput košmara mi glavu napada ta mogućnost da napravimo takav grijeh prema Omeru.

Bježao sam od sudara pogleda s Edinovim, više sam želio vjerovati svome osjećaju da i on slično razmišlja. Nije ni on tip čovjeka koji jedino o sebi vodi brigu. Baš takav mislim da i sam zaslužuje oficirski čin. Ta misao mi daje ideju.

Izgovaram glasno da sam protiv izostavljanja Omera, uvjeren sam u njegov povratak u jedinicu, a da ne bismo mnogo oštetili ni Edina ističem kako mene čin ne zanima, odnosno vojska nakon rata. U ratu i ne gledamo toliko na naše formacije, svi radimo što najbolje znamo, svima nam je cilj doprinijeti našoj pobjedi i slobodi. I bržem kraju rata.

A kada rat završi ja sam od onih koji će žuditi da što prije skine uniformu. Tada mi neće ni biti bitno imaju li na njoj činovi.

Malo me začudilo da neki nisu iskreno prihvatili ovakvo moje razmišljanje. Ne mislim da tu spada i Edin, s obzirom da se on složio s prvim dijelom, ali je energično odbio opciju da uzme „moje činove“.

Tu je i Suvad ponovo uskočio kazavši da moje izostavljanje ne dolazi u obzir, zbog onog regionalnog faktora.

I dalje sam bio zbunjen šaputanjem okolo, time što neke druge više zanima ishod rasprave koja se tiče samo nas trojice. Možda me vrijeme sprječava da shvatim otkuda to pa tvrdoglavo ostajem pri svome stavu. Edin se trudi biti još tvrdoglaviji. Suvad se ne snalazi, kao da nije nikako očekivao ovakav otpor.

Privremeno se prebacujemo na drugi dio čete, onaj koji se tiče vatrenog dijela. Tri su voda a četiri njih koji su vodili položaje, u dvije smjene po dvojica. Jedan postaje višak. Lutvo je bio u mojoj grupi, na neki način prvi između njih što su od početka u četi, pa se podrazumijeva. Baš kao i Latif Kršo, i zbog tog regionalnog principa a i po nekome presjeku naše dvije grupe. U našoj grupi smo bili samo nas trojica, uz Barlova koji otpada u slučaju da Omer prođe. Tamo su bila četvorica, Jakup i Omer te Mirso Rahman i Rasko Šukalo. Mirso se više isticao, bio je odgovorniji, pa se i ovdje nameće jasna logika.

Međutim, opet se Suvad suočava s neočekivanim otporom.

Između Lata i mene nije bilo nikakvih dogovora, ali nam motivi bijahoše isti. Nas činovi ne interesuju.

Bez obzira što po ovoj novoj formaciji ima mjesto i za Raska, istina ne oficirsko ali najviše podoficirsko, neka dužnost koja se zove starješina vatrenog položaja, Latif mu nudi svoje.

Poput Barlova i Rasko odbija. Meni se čini da je manje iskren.

Svejedno, Suvad opet postupa jednako. Čvrsto drži do svojih prijedloga, pokušava ubijediti nas dvojicu.

Jesmo li mi budale ili previše inatni, tek gonimo ka tome da nećemo potpisati. Pa čak i ka konstatacijama kako mi i nismo za oficire.

Rasprava na momente poprima šaljivi ton. Ipak, u svemu se počinje primjećivati i nešto drugo.

Edin Barlov, kao neko kome je sve postalo predosadno, iskreno na sebi svojstven način kreće s ubjeđivanjem mene 'prijeteći' da će on pristati ako se ja budem dugo nećkao. Podržava ga Rasko, ali opet s manje iskrenim tonom.

U svemu Asim Kokić postaje najnervozniji. Kada se kod Raska probudio njegov inat, kada je predložio Suvadu da pošalje kako je i rekao, da zapravo ni njega čin ni najmanje ne interesuje, i kada smo i nakon toga Lato i ja ponovili svoj početni stav, Asim je izašao iz bajte.

U nekome najpovoljnijem raspletu po njega mogao bi i on doći do oficirskog čina. Da mu to Suvad predloži, bez dvoumljenja bi prihvatio. Nije nikada komandovao vodom, ali jeste prvim odjeljenjem. Znanja mu ne manjka, iznevjerio povjerenje ne bi.

 

                                    ***

Kako je i ponoć ostala za nama, mnogi bi drugi davno odustali od ubjeđivanja.

Suvad nije bio takav. Odlučio se za još jedan adut, pozvao je Lata i mene nasamo.

Ispred bajte, na mjesečini, uz smješak govori dva detalja. Prvi se baš ticao ponašanja drugih, ni njemu nije promakla Raskova kolebljiva iskrenost, neka prigušena ljutnja Edina Barlova, te cjelovečernja nervoza Asima Kokića. Uz priznanje da mu je donekle žao Edina, govori kako zbog iskazanog ponašanja nimalo sada ne žali što je dao Latu prednost u odnosu na Raska, i pogotovo Asima.

Drugi se detalj ticao nekog budućeg vremena. Koliko god da ovaj rat bude trajao jednoga dana se mora završiti. A onda ćemo, ako ne aktivne, biti rezervne starješine. Biti će vojnih vježbi. One se neće mnogo razlikovati od prijeratnih. Na njima će sigurno puno lakše biti starješinama nego vojnicima. Neuporediva je razlika pješačiti s torbicom u odnosu na minobacačku cijev ili lafet, odnosno planšetu.

Pričao je Suvad pola sata. Prisjećao se nekih prijeratnih anegdota. Svi zajedno nekih ratnih. Iznosio je Suvad sve dobro što mu se kod nas dopadalo, uguravao tu i ovu noć.

Završio je ponovivši da niko od nas nema želju da poslije rata ostane još u vojsci, ali da će vježbi biti, a i na kraju krajeva činovi su ono što nam niko ne poklanja, oni su najmanje što smo zaslužili. Zna da će negdje drugdje biti malverzacija, da će ih se davati i nekome ko nije zaslužio, ali da on ne želi biti na toj liniji.

Lato i ja se sagledasmo. Puno je istine u Suvadovim riječima. Još izraženija njegova ljudska upornost. Želja da čvrsto ostane na trasi pravde, poštenja. To nas je konačno i slomilo.

Skupa se osmjehnusmo. Prvo ja pružam Suvadu ruku, potom to čini i Lato. Na kraju nas dva zagrljeni, ispred Suvad sa širokim osmijehom.

Za vrijeme našeg odsustva u bajti se nije mnogo pričalo o ovome. Pretpostavljam kako je neko stigao zaključiti da Lato i ja samo glumismo veće poštenjačine od ostalih, a da naš pristanak jednako nije ni bio upitan. Pretpostavljam po tome što njih nekoliko brzo izmijenja poglede vidjevši nas kako ulazimo. Na nekima se dalo vidjeti i rumenilo na licu.

 

                                 ***

Meni se i nije spavalo, tek sam razmišljao šta je to natjeralo Suvada da večeras dođe, i evo ostane na konaku. Ne čuh da ima previše hitnosti, a moglo se jednostavno kontaktirati Mida, ili obavijestiti Jakupa koji je tu. U krajnjoj nuždi došao bi moralista, nikako bezbjednjak.

Nisam mogao doći do nekog posebnog objašnjenja. Osim da je Suvad lično tražio da dođe, odnosno da je znao, osjećao nešto.

Noć je bila duga, ali je rekla ponešto o svakome od nas.


                 Zubovi i Oblik, pogled s Lupoča



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...