21 Aug 2021

59 Brojao nas je

 

Grana od bora pala kraj mora.

„Hej, Marice, mlada krčmarice,

donesi vina!“

 

„Ne mogu ti ja, donijeti vina,

svud je rosa, a ja sam ti bosa,

zebu mi noge!“

„Skini nanule, obuj papuče.

Ako meni Dragi Bog pomogne

kupiću ti kundure!“

 

„Ne kupuj mi ti, ne trebaju mi,

imam oca, na moru trgovca,

kupiće mi on!“

 

 

 

 

Jedanaesti je dan smjene. Na one koje smo vratili kućama smo zaboravili. Vrijeme se opet pogoršalo, moguće da u našoj smjeni patrole više neće raditi.

Posljednje u šta smo vjerovali je da će nas neko posjetiti. Što se, na našu veliku začuđenost, ipak dogodilo. Od čovjeka od koga se to i trebalo očekivati, no nas je svejedno vrlo iznenadilo.


Halim Alibašić, prijeratni fočanski imam, danas jedan od moralista u Korpusu znao je otprilike u kakvim uslovima ovdje boravimo, želio nam je pokazati da nismo zaboravljeni, prepušteni sami sebi.

 I on je vozilom prešao samo dio puta, ostatak je prepješačio. Samim time nije ni mogao donijeti kakvih posebnih darova. Zapravo je donio nam nekoliko primjeraka najnvovijeg broja „Ljiljana“.

Njegov potez bismo izuzetno cijenili, da mi nismo dijelom izmijenili okolnosti. Zapravo se usuđujem zaključiti kako je težak put koji je prepješačio, koji je još teži kad se zna da je došao kao samac, dobrim dijelom kumovao promjeni u njegovom ponašanju.

Pojava čovjeka na čijem licu se vide početne prozebline logično je nas učinilo susretljivima, gostoprimljivima. I da ga nismo poznavali ugodno bi ga smjestili blizu peći i počastili, okrijepili ga toplim, vrelim čajem. I razgovor krenuli od njega, njegovih nedaća koje je savlađivao da bi nas posjetio.

Početna opuštenost mene je i prevarila. Jasno se sticao dojam da je ovo tačka do koje je planirao doći.

Ali nije me trebalo iznenaditi njegovo pitanje:

-       Ostali su na položaju?

-       Na po...lo...ža...ju? – razvlačio sam početak odgovora, iako svjestan da mi prelijetanje pogledom po ostalima neće pomoći da dam odgovor drugačiji od onog koji u ovih par sekundi odaberem – kakvom položaju? Nema položaja! U dogovoru s glavnim komandantom čim je vrijeme ovako grozno ljude ne izlažemo nepotrebno...

 

Muk je zamijenio dobro raspoloženje. Alibašić je sada kružio pogledom po bajti. Brojao nas je.

Ostali su ćutali. Ja sam još govorio, no ne vjerujem da me iko više slušao. Svi smo kovitlali vlastite misli, usputno nagađajući kako drugi razmišljaju.

Nakon što sam i ja prekinuo s pričom pogled sam digao plafonu. Nisam gledao u lica, u sebi sam pogađao koji me sad mislima kore zašto nisam slagao, a koji pak odobravaju moju odluku da ne lažem.

Da, nisam htio lagati. Imama. U onih par sekundi sam skontao da bi mi to bio veći grijeh nego ono što sam prethodno uradio.

Osjećao se njegov bijes, koji je nadrastao nivo ljutnje, i koji je bio i iznad svih onih ružnih osjećanja proisteklih iz težine putovanja. A ja sam se čudio zašto bar ne cijeni moju iskrenost!? Zašto me nije do kraja saslušao?

Osjećanja su nemjerljiva. Što nekoga veseli to može drugoga da ljuti, nekog čudi što je drugima normalno.

Osjećanja su nemjerljiva, matematika je neumoljiva. Šta god da ja trenutno mislim, kako god da bih pokušavao dalje se pravdati, ne mogu poreći kako se uveliko logika zapetljala u činjenici da je donio više primjeraka novina nego je zatekao nas!

U svakom slučaju ja sam svoje rekao, i ranijim a i današnjim postupcima. Još jedino mogu pustiti da Alibašić kaže šta ima.

Rastanak neće biti ni sličan sastanku. Kao što ni njegov posjet nije bio ni blizu kakvim ga je sam zamišljao. Dalo se primijetiti da se jedva suzdržava reći sve što mu je na umu. Mislim da se malo kajao što je uopšte i dolazio.

Nije se želio dugo zadržavati. Nije želio otići sa mnom do Hajdarevića. Ovdje viđeno mu je bilo dovoljno.

 

                                   ***

Po njegovom odlasku smo se nekoliko minuta smijali. Brzo shvatamo kako nam i nije ostavio razloge za to. Besposleni smo pa cijelu situaicju možemo ispretresati iz raznih uglova.

Nagađali smo da li je njegova posjeta bila sasvim dobrovoljna i dobronamjerna, ili je tu bio isključivo po zadatku. Zadatku koji je uključivao posjetu, ali i obilazak jedinice, te podnošenje nekog izvještaja.

Pitali smo se i hoće li najprije svratiti do naše Komande u Mehinim Lukama. Odnosno, bih li ja trebao izvijestiti o njegovoj posjeti. Ako bih, da li trebam reći više od toga.

Odlučio sam zaboraviti. Redovno javljanje je tek večeras.

U rokovnik ću pribilježiti vrijeme posjete, ništa više od toga. A kada se vezom čujem s Komandom javit ću da je stanje redovno.

To mi je bio nijet.

 

                                ***

Ipak, dežurni u Komandi brigade je bio Salko Softić. Alibašić je svraćao do njih. Predstavio je situaciju haotičnom. Razuvjeravao sam Salka da nije tako, da četnici miruju i da će mirovati dok smo mi na smjeni. Da nas je, skupa s hercegovcima, preko šezdeset, da znam da nas je trebalo biti tri-četiri puta više ali da sam ja ponajmanje kriv za to.

Salkov glas je bio miran, imao sam osjećaj da me potpuno razumije. Na koncu, jedino mi je prigovorio to što nisam o svemu odmah izvijestio njih dolje. Bilo bi im lakše danas u komunikaciji s Alibašićem. Ovako, na sve što je vidio gore dodao je i to da ovi dolje nemaju pojma o tome.

 

                                 ***

Razmišljajući sada o svemu shvatam da je Salko apsolutno u pravu. Nisam rekao u slušalicu, ali za sve je kriv Alibašić.

Da njega „neki šejtan“ nije naveo da nam po ovakvom nevremenu donosi novine, bez kojih svakako smjenu možemo izgurati, sve bi prošlo kako smo Hajdarević i ja bili zamslili. Ovima što će nas smijeniti nekako bih poručio da je veća grupa krenula ranije, oni koji vjeruju da će dugo pješačenje teže podnijeti. A nekako bih odglumio začuđenost da su se putem negdje, i nekako mimoišli.

 

Armija BiH nije imala vlastiti ćasopis, odmjenjivao ga je Ljiljan


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...