31 Mar 2016

40 - Ne bi bio bitan krivac

Vino pije Vilić Huseine,
na kaldrmi, na sred Sarajeva.

Vino pije, plaho podriguje;
Njem doleti alma nagrizena,
s karanfilom crno nakićena.

Pita majka Vilić Huseina:
„Otkud tebi alma nagrizena,
s karanfilom crno nakićena?“

„Mila majko, draga mi je dala,
draga dala, da b' pusu imala!“






Više čovjek ne zna šta je iznenađenje a šta je mogao očekivati. Niti se potpuno odrediti prema onom što mu se dešava. I ne smije se čuditi toliko da dozvoli još neko, još veće iznenađenje.
Kako opet nisam stigao odmah zaspati,  tražih novu temu za razmišljanje, s obzirom da sam ono što se ispriječilo smatrao i porukom da nije vrijeme za igranje s riječima, njihovim slaganjem u stihove.
Šeks mi se ranije činio drukčijim, preozbiljnim, tek sad mi se baš dopao. O Ćuzi još nemam tako visoko mišljenje, ali znam da ima vremena.
Šeksov skoro šuškavi glas, čini mi se, kazuje ponešto o njegovom karakteru. Birao je riječi, ono malo što je stigao reći u mom prisustvu, čime se pokazao sasvim običnim ali vrlo inteligentnim momkom. Potvrdivši sve što mi je Semir o njemu kazao, ali i otvorivši moje sumnje da on ovdje nije bio slučajno, u prolazu. Iako iz sinoćnjeg kratkog boravka to nisam saznao, hoću biti spreman.

Jutro sam počeo tom temom, pričajući s Titom. Koji je bio konkretan i jasan, jednako je govorio o obojici, njegova je želja da, ako ovaj rat potraje, sam bude kao oni. Shvatih tako o Titu još nešto. Bez sumnje, u jednom mi je zavidio. Što nije malo stariji, recimo mojih godina. Već sada bi bio ravan njima!
Uživao sam slušajući ga, divih mu se. Ali mi nije zasmetao uzrok koji nas je prekinuo. Opet je vezan za njih, odnosno za moje slutnje iz noćašnjeg razmišljanja, a sve je podudaranje iznenađenju koje je čekalo da se uzbuna prespava.
Nisu njih dvojica slučajno bili tu, osim što su se dosjetili pomoći Sutku u našoj provjeri, imali su i muštuluk za njega. Danas će zajedno na Trebovu, gore su stigle originalne tablice za ove stodvadeske i ove mine. Major ih donio s Grepka, Sutku ih je lično zadužiti. Oni su se, samo, pobrinuli da neizvjesnost o svemu što ta vijest donosi ne traje predugo.
Iako se oni više zanimaju za neke druge mine, pokazali su zainteresiranost i za ove naše. Tako ću zapisati u dnevnik, mada može biti da je to ograničeno samo na ovaj put, zbog onog što se desilo na Tuljku. Možda je istina o tome Trebovom prostrujala brzinom vijesti o samom pribavljanju tablica, pa je kao takva i ušla u njihove uši.
Toliko Sutko nama prenese da je od njih saznao. Radi se o nekim posebnim, ruskim minama, koje su puno teže od jugoslavenskih, koje su inače obrađene u tablicama koje smo mi imali. Zapravo su originalne, spram minobacačima koje smo dobili. Model označen na njima, to je Sutkov zaključak, samo se slučajno podudario s istim jugoslavenskim lahkim minama. A od Šeksa i Ćuze je još doznao i krajnji domet ovih, a on ne prelazi pet kilometara i šesto metara.
Za daljnje pojašnjavanje onog nedavno na Tuljku, ove informacije su sasvim dovoljne. Krivica je dijelom bila u Krnju, najviše u pogrešnim tablicama, ni najmanje u bilo kome od nas. Opet, ostaje da smo svi zajedno imali dovoljno sreće. Da je ona izostala, niko se sada ne bi smijao otkrivenom, niti veselio istom. Ne bi bio bitan krivac, ili bi to bili svi mi.
Imamo cijeli dan da se tome veselimo. Sad će nam svima kao nikad prijati obuka, skoro pa da nam je zbog jučerašnje pauze već nedostajala.
Nama računačima je jedna velika briga uklonjena, ali i posluga može odahnuti. Neće više niko strahovati da će mina, koju ispali povlačeći svojom rukom konopac, i ubiti nekoga od naših. Na svakome, čak i onima koji tog dana nisu bili tu, to olakšanje se da primijetiti, bez obzira što to svi jednako i ne shvatamo.
Zaim i ja smo bili još sretniji, kada u očima Admina i Osmana vidjesmo tek punu vjeru u to što uče. Čuli su za Tuljak, sumnje je bilo, samo su je vješto prikrivali pred nama. S olakšanjem to nije mogao biti slučaj. Ti osjećaji, niti se kriju niti kome promiču!
Opet, nas dvojica, kao i ostali Trošnjani, lišeni smo punog uživanja zbog posjete Šeksa i Ćuze. Sem ove, donijeli su i drugu vijest, još jedno iznenađenje. Jutros rano je jedan dio diverzanata pridružen grupi Trošnjana, a zajedno su otišli tamo na zadatak.
Taman da Sutko ne ide sam na Trebovu. Osim njegovog kurira Tita, s njim će i Džemo. Tragom vijesti, koje se očekuju iz Trošnja.
Ko bi još i danas razmišljao o onome sinoć, o Mufovom prvo bahatom, na kraju duhovitom ponašanju, o tome da li je uzbuna uopšte bila potrebna, kao i ko je i kako u njoj postupio, kad smo dobili originalne tablice i sad smo potpuno sigurni u sebe!?

Ali, ko će se i tome veseliti, kad znamo gdje smo neki od nas sada mogli, trebali biti!


                                                           Kamena vrata
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...