16 Mar 2017

4 Nije nas briga

Rasla trava ditelina,
ditelina do kolina.

Po njoj pasla dva pauna
i četvero paunčadi.
                                         1. novembar 1993.
Čuvala ih divojčica
u tananoj košuljici.

Nit je tkata nit snovata,
već od zlata saljevata.




Nakon boljih strana toga što prvu smjenu preskočih, vratih se razlozima. Osjećaj bezbrižnosti vođenja smjene me je sve vrijeme držao, što sam slušao i produbljivalo ga je, ipak sam negdje u sebi malo zazirao. Nisam si mogao objasniti od čega, ali se ni sasvim osloboditi pritiska.
Sastav smjene sam znao unaprijed, iznenadivši se tek jednim licem. Još više iznenađenja bi usljed toga što mi to, Krnjovo lice osta zagonetno kod moga pitanja zbog čega ja, a ne on, vodim smjenu. Pokušavajući riješiti tu zagonetnost zaključujem kako bi bilo novih ubjeđivanja s njim od strane Eka, da se ja nisam pojavio.
Na položaj se uvijek išlo normalno, nikada ni veselo ni tužno. Nije ni sada bilo prisutne tuge, ali jeste sumornosti.

Brzo mi postaje jasno da su ostali na položaj gledali iz ugla vremena, znajući gdje idu. Gledanjem iz takvog ugla nepotrebno je žuriti.
Ako se meni i žurilo stići, ostalima nije. Nisam ih ni požurivao, očekujući kako će me pripompredaja i tako zadržati. Pratili su me jedino Munja i Samir. Kojima je, isto kao i meni, ovo bio prvi izlazak na smjenu ovdje.
Odmah po napuštanju sela dohvatili smo se snijega, čija se dubina brže dizala nego je sam teren rastao. Što se šumom samo osjećalo, vidljivim postalo na posljednjem zavoju, s dubokom udolinom na čijem vrhu je bio jasan znak kraja našega puta.
Tu me dočekalo ono što su mi predstavljali, a što me je uprkos tome i iznenađivalo i zbunjivalo. Rezbistravajući mi jedino onu zagonetnost Krnjovog lica, kada počinjem shvatati kako je na ovakvom položaju puno lakše biti običan vojnik, nego komandir.
Kuća je bila usamljena, nije se nikako mogla promašiti. Znao sam i jedno i drugo, ali su ovo one idilično-sumorne slike koje se mogu zamišljati, ali bez osjećaja koji se javlja kada ih se i vidi. Gore je snijeg bio neočekivano dubok za ovo doba godine i ne baš planinsku visinu, posebno za nas koji stižemo iz Jablanice, ali je zato upotpunjavao mir i tišinu koji su sve pratili. Jedino je dim iz te jedne jedine kuće svjedočio kako nije sve skroz pusto.
Mislio sam da tu neko samo održava vatru. Ali zatekoh sve diverzante. Igrali su karti.
Pojava nas trojice njima je značila prijekid igre, a već su bili spakovani za povratak nazad. Jedva sam stigao kratko progovoriti koju s Dževadom. Ja sam kao htio da me upozna s linijom, dok se on pojačano osmjehivao. Ponovo me ovo podsjeti na Vranovinu.
Ali ono što sam o diverzantima davno naučio bilo je da s njima nije mudro polemisati. Mirno sam ih pustio da odu.
Obiđoh kuću. Nepostojanje nikakvih tragova dalje jasno je potvrđivalo kako oni puna tri dana nisu makli iz kuće.
Meni se to nije dopadalo. Munji jeste. On je samo ponovio Ekove riječi, iskazujući bukvalnost njihovih shvaćanja, a pošto je ovaj na njegova, i nejasna negodovanja još par njih, po pitanju neupoznatosti s linijom rekao da budemo gdje nađemo Dževada!
Slično, sada razmišljaše i ostali. Moj pokušaj da nešto kažem dočekali su spremno, kao nisu se džaba radovali vijesti da ih baš ja predvodim. Prednjačili su kojima ovo nije prva smjena ovdje, snažno utičući na ostale novajlije. Krnjo se kiselo smijuljio, Munja je već zalegao u vreću za spavanje.
Odustao sam od polemika. Zatražio sam od Krnja da mi bar on pokaže liniju. Ja ću biti tamo, makar i sam! S tim da sam računao na svoje Trošnjane.
Nisam pogriješio, nedugo ize nas dvojice izašli su i svi ostali. Čak i Samir. Jedino je Munja ostao dosljedan.
Sunce je godilo. Nisam jedini koji je zaključio da je vani prijatnije nego u kući. Bar dok je dana, odnosno tog sunca.
A dogovorili smo se i za noći. Njih ćemo provoditi u kući, s dvojicom na straži, koji će ložiti, i gledati da nas se bar žive ne pohvata.
Sebe sam umirio uvjerenjem kako je ovo jedina još ovakva smjena. Vrijeme se mijenja, vraća na toplije, naredna smjena će nastaviti s kopanjem ranije započetih zemunica. A tada će se na liniji i noćijevati.

                                 ***
Ovu smjenu ćemo svi najviše pamtiti po Munji, koji nikako nije mijenjao svoje ponašanje. Od mene je traženo da ga udaljim s položaja, odnosno da o svemu obavijestim Eka. Znao sam da neću učiniti ni jedno ni drugo. Smjenu ću izgurati kako sam i započeo - ćutke.
Rečenica koja se najčešće dala čuti je „Valjda neće baš našu smjenu napasti“. Ali je to rečenica koja se provlači iz smjene u smjenu.
Kad smjena dođe do kraja onda se osjećanja, sumnje i slutnje slegnu u opšti zaključak kako ovdje i nije toliko loše. Samo da je hrana bolja. Doduše, ovdje je bolja nego u selu. Svaka konzerva je bolja od rižo-tikvene čorbe, a i malo više hljeba mnogo znači.
Zadnji dan položaja je poseban. „Nisu nas napali“ - od jutra se prenosi u krug. To znamo, a nije nas nešto briga hoće li i sljedeća smjena biti iste sreće. Dok ponovo ne dođe na nas red. Ili, dok se te zemunice konačno ne završe.


Dusina, zimski pejzaž
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...