12 Nov 2016

65 Zvižduk

Čekala me moja draga,
na kapidžik izšetala.
Čekajući zaspala.
A ja, jadan, nisam znao
da sam dragoj obećao
da ću doći do ponoći.

iskradoh se svojoj dragoj,
skidoh fesić s dukatima,
što padaju niz obraze.
Podigoh joj crne kose,
što padaju niz obraze.

Poljubih je, zagrlih je.
S poljupcima bijah suze
što su tekle niz obraze.
Bijah dragoj tople suze,
što su tekle niz obraze.
Tepah dragoj „pile moje“,
ona meni „zlato moje“.
Zanavjek se rastat moramo.
Iznenada planu zora,
zanavjek se rastat mora!





Sead nije imao šta uzeti iz vikendice, samo ju je obišao. I ubrzo bio pored mene.
Nije sjeo zbog mojih uspomena, već zbog slike ispod. A zbog koje ni meni nije žuriti. Znam da me Sead neće odbiti, ponijeće moju vreću, pa ću sem borbenog ranca ja nositi i ruksak, bolje opskrbljen krenuti na put, koji ne znamo gdje će se završiti. Nisam pretjerivao, pa se uskoro pridružujem Seadu u promatranju toga što se dešava ispod.
Osjećanja su mi pomiješana. Nikako mi u glavu ne ide ponašanje Grepčana. Bez obzira što se kolona ne prekida, sve mi nekako presporo izgleda. Naviknuti smo na četničko ne žurenje, ali kako se pojedinci ponašaju sve mi je izglednije da će nas ovdje biti i pošto četnici završe i s doručkom i s kahvom.

Ja sam zadnji koji nešto može promijeniti. U masi koja je posjedala, kojoj se nigdje ne žuri, ne vjerujem da ima iko ko bi mi i povjerovao da sam ja jedan od dvojice što ih je noćas vodio. Isto tako, glupo bi bilo i da im objašnjavam kako samo jedna četnička granata može toliko zla napraviti.
Položaj Kerleta Luku je do sada bio odličan, sa svojih ranijih položaja četnici su teško mogli ubaciti, ali sada kad su linije pomjerene - postale su idealna meta! Sreći za ovo do sada trebamo zahvaliti, ali je i vrijeme da nešto i sami za sebe učinimo. Željeznica nije toliko daleko, ali smo joj trebali biti još bliže.
Ali, kome bi to sad nas dvojica mogli objasniti!? Naša je bila noć, slijedili su nas svi, vjerovali, ne vjerujem da je bilo ko drugi pitao za naša imena. Sakib jeste, sigurno je da će ih i zapamtiti, da će to negdje ispričati. Osim, ako jače ne istakne da smo i dalje trebali biti na čelu.
Nije to toliko ni bitno, nismo mi njih vodili da bi nam se nekada na tome zahvaljivalo, kao što se nismo mogli ni s kim prepirati, sada kada im dalje nismo potrebni, kada skoro svi dalje i sami znaju. Na kraju neće bitno ni biti to što jedni misle da nas je trebao biti čitav vod, drugi da nas je trebalo biti desetorica, kada će ispasti da smo dvojica bili sasvim dovoljni. I, samo smo slučajno išli naprijed.
Sada ćemo u kolonu, negdje pred njen kraj.
Prije nego pođemo za kolonom, upitaću nešto Seada. Noćas su mi misli bavile se svime drugim, promaklo mi je kako je završio pretovar na Bosanskoj međi. To i nisam mogao ispratiti, ali se jutros ne razumih da li prođoše dva, ili sve tri kamiona, kao i šta na zadnjima bi.
Sead je odgovorio smješkom. Koji sam razumio.
Razumijemo se i dalje, krećemo čim još koji put uzdahnemo za našim vikendicama!
Uzdasi su nečujni, ali se čuje nešto drugo. To što se Pezov i moj pogled sudariše, znak je da nam se nije pričinilo. Iza naših leđa, iz šume, čuo se jasan zvižduk.
Ljudski zvižduk, toliko smo raspoznali. Na um mi pada Mahir, zbog izostanka osjećaja. Onaj ko zviždi morao nas je neko vrijeme promatrati. Jest nam to čulo zatajilo, ali mozak još uvijek odlično radi.
Okrenućemo se, ne vjerujemo da bi neko ko bi nas želio ubiti, još želio baš lice da nam vidi. Osim toga, s ove strane četnike nikako nije očekivati.
Ciroli i Aljo Muhović! I pitanje, otkud njih sada ovdje.
-       Kakva je ovo ovolika vojska? – Ciroli je imao spremno drugo pitanje.
-       Kako kakva, s Grepka! – odgovorih poluuvrijeđeno.
-       Otkud ovdje, šta rade ovdje?
-       Šta da ti kažem... Nisu mogli prije, kasno im javljeno za povlačenje. Dok su pokupili sredstva, povukli sve sa linija... Na Bosanskoj međi su bili tek iza ponoći.
-       Ama, ko im je odobrio da nam rove po rančevima!? Gledaj, ko stoka.
-       A, ko bi im mogo zabraniti!? Ja samo znam da je dobro imati izdvojene vikendice. Da je naša bila tamo, ja bih sad skupljo listove dnevnika.
-       Ti si, znači, zbog dnevnika sišo?
-       Kako sišo!? Ja i Pezo smo s njima došli. Nego, gdje su naši sad?
-       Kako? Zar ja nisam tebe noćas... Joj, ja sam te zamijenio sa... sa... A, ko ti treba, Sutko?
-       Ne treba mi niko određen, pitam gdje ste svi?
-       Svi? Roki, niko ti ni s kim nije. Kako ko može hodati...
-       Hajde Ciroli, požurimo – Aljo je smatrao da smo razmijenili informacija koliko je bilo potrebno.
-       Aljo, nisam siguran kolko sad imamo svrhe silaziti. Daj Bože da šta nađemo!
-       Ma šta mi imaju uzeti!? Ne znam ni mi što smo, ali, ono - kad smo već sišli...
-       Aljo je u pravu – stegnuh Ciroliju ruku, dok mi kroz glavu prođe kako ne bi trebalo da je slučajno što se sretosmo – hajdete vi to provjerite što ste pošli, a mi vas ovdje čekamo!
-       Kako hoćeš, roki, al ne morate vi nas čekati, samo gore uz šumu i nabasaćete na put, sigurno ih ima još puno koji nisu prošli.

Rekao je Ciroli još par riječi, ali ga nas dvojica nismo čuli. Oni su već trčali naniže, a mi se mislima spremali da učinimo kako su nas savjetovali.
Na vrh ruksaka nabacih borbeni ranac, čini mi se da ću moći nositi. Hoću, koliko i dokle mognem.
Pezo će mi sporazumno pomoći, vreća je u njegovoj ruci pa ubrzo počesmo pratiti pravac kojim su Ciroli i Aljo sišli.
Prije izlaska na put sretosmo još jednu našu grupicu, njih sedam-osam, među kojima i naše Šabana Andeliju i Sejma Mahmutovića. Nismo ih pitali zbog čega oni silaze, niti oni nas zašto ih pitamo koliko smo daleko od puta. Bitno je da četnici nisu ušli u Kerleta Luke, kao i da smo mi sasvim blizu puta.
Nisu lagali, domalo se obresmo na tvrdom šumskom putu. Ono što nas je iznenadilo je da tu ne zatekosmo nikoga, niti se ko odaziva na naše zviždukanje.
Ne razmišljajući dugo, ja okrenuh lijevo. Nekih se sedam-osam minuta probijasmo kroz gusto, obraslo šiblje, putem koji nije bio baš najpogodniji za hodanje. Dijelom je i to uticalo da počnemo osjećati blagu nervozu.
-       A, ko ti reče da okrenemo nazad!? – Pezo shvati da je vrijeme da se raspita za ono što mu ni od početka nije bilo jasno.
-       Priznaću da mi nije neka logika, ali jebiga... Nekako sam skonto da je bolje prvo ovamo, nikad ne mereš biti sto-posto siguran da je ovo baš pravi put. Da smo izbili na pogrešan, pa odmah okrenuli desno... Ovako, sad se okrećemo i pičimo koliko nas noge nose.

Zastali smo na mjestu na kojem se iz Luku izbijalo na put, tek da se uvjerimo kako ne vidimo ništa što bi ukazivalo da se dolje u međuvremenu nešto dogodilo, niti da se neko čuje odozdo.
Još brže smo pojurili naprijed, pa smo za nekih desetak minuta stigli do jedne grupe. Svakako su oni bili iznenađeniji, ali ni mi nismo očekivali da ćemo baš prvo naići na naše. Bez one su trojice Ćurevaca, a čekaju Šabana i Sejmena da se vrate, koji su odozgo toliko žurili da nam za to nisu stigli ni reći.
Zato, ovi su baš odmarali. Sem njih je bilo i desetak pješadinaca, koji nisu ni znali da je neko trebao da čeka Grepčane. Sve ih je zanimala naša priča, a ispričali smo je namalo prije nego će se Šaban i Sejmen vratiti, kada su sem Munira Saljevića, ovi pješadinci pošli.
Nama to nije bilo vrijeme kada ćemo nastaviti dalje. Po nagovoru upravo Saljevića, čekaćemo da naiđu ostali. On je noćas išao skoro na čelu, tako je dočekao i vijest da se čeka jutro. S njim su bili i Aljo i Ciroli, te još dvojica iz ove grupe, dok su ostali i jedini koji su za sada naišli. Uz naše.
Ono što nam ni oni nisu znali objasniti je gdje su Ćuza i ostatak Komande, odnosno zašto toliko čekaju s nastavkom izvlačenja!?
U vremenu ispred, saznajemo još nešto o sinoćnjem putu. Oni pokušavaju sastaviti sliku dosadašnjeg izvlačenja bataljona.
Brzo su naši pristigli Ćuzine, već tada je bio dogovor da se, čim se Bašci prođu, ako put ne bude dobar kako se pričalo, obavezno čeka jutro. Na kraju se i potrefilo ovako, ne mnogo iznad Kerleta Luku, svakako prilika da koji hoće odu i uzmu nešto od neponešenih stvari.
S tim da je Salja imao i svoje pojašnjenje, nije loš put uzrok, već Ćuzina mudrost! Smislio je da je bolje propustiti Grepčane, pa sigurnije za njima. To bi bilo i objašnjenje zbog čega se još uvijek čeka.
Svakako bi bilo logike u tome, da Salja nije prespavao zadnji dio noći! Uskoro će to i sam priznati, kada to svi već i počnemo shvatati. Jeste on svjesno legao blizu puta, baš da se ne bi desilo da ostane, ali je pretvrdo zaspao. Ostaje nejasno kako ga niko nije nagazio...
Puštamo vrijeme da ide, korigujemo njihovu priču. Neka je koordinacija povlačenja cijele brigade, svih jedinica, morala postojati. Potrefilo se nekih nesporazuma, mi smo oni koji trpe jedan od njih.
Još su ovo sve naša promišljanja, nagađanja. Ne škode, ali je sada najbitnije snaći se kako bismo nekad bili u mogućnosti mirno sabrati sve utiske, te ih kao ram metnuti na sliku koja nam se isrcta.
Šaban je nekoliko puta upozoravao na sat, predlagao da idemo naprijed, sumnjao u Saljinu priču. Na kraju je, čak, još jednom strčao do iznad Luku, i vratio se s viješću da su sada potpuno prazne!
A već je i podne blizu. Više nije bilo sumnje da je pored pospanog Salje protutnjao cijeli bataljon, još manje kako se moglo dogoditi da se ne probudi. Jednako nije imalo smisla da mu sad puno zbog toga prigovaramo. Toga će biti usput, ali će se i zaboraviti ako se, na kraju, ipak izvučemo.
Kao što ćemo se Pezo i ja prestati pitati zbog čega se od tri mogućnosti odlučismo baš za ovu. Mogli smo produžiti s Grepčanima, što je i bilo najlogičnije, mogli smo čekati Cirolija i Alja, oni su pametno skontali da idući ukoso štede na vremenu... Ali smo izabrali, ponovo se sastati s našima. Zapravo, izabrali smo ono što nam je bilo suđeno!
I, nije nam sad vrijeme da se puno na sudbinu ljutimo. Desetak nas je, nema niko ko nema snage, ko bi mogao kočiti kretanje, a imamo sve što nam treba - karta i busola su za sada dovoljni, a ako za prijelaz Željeznice budemo morali čekati noć, možda nam i stanica bude od koristi.


Željeznica
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...