1 Aug 2016

d10 Kažnjavanje Jablaničana

Operacija KOVERAT predstavlja najozbiljniji pokušaj deblokade Sarajeva krajem 1992. godine. Da je operacija uspjela, historija odbrambeno-oslobodilačkog rata bi se sigurno drugačije odvijala. Operacija KOVERAT je odisala velikim brojem propusta, nestručnosti, površnosti, opstrukcija, ali sigurno nije nedostajalo srca, hrabarosti i krvi...




Komanda na Igmanu je na osnovu procjena zaključila da su snage Armije u operaciji dvostruko brojnije od Mladićevih snaga, ali da je neprijatelj dvostruko naoružaniji, a čak 33 puta ima više artiljerijskog naoružanja i municije. Zato je Karić svakodnevno tražio od Sefera da utiče na Rasima Delića kako bi mu što hitnije poslao MTS. Karić se pozivao na naređenje predsjednika Izetbegovića koji je 14. decembra u Jablanici zahtijevao da se najveći dio MTS šalje na Igman. Delić je pisao Seferu toga dana kako je veliki pritisak sa Igmana da im se dostavi 70 do 80 odsto MTS iz Visokog i Kanjonske rijeke. Delić se žalio Seferu kako logistika ima malo MTS „za ovakav zadatak“.


Halilović je narednog dana poslao depešu Odsjeku ŠVK Visoko i to Rasimu Deliću, Kadiru Jusiću i Enveru Hadžihasanoviću Đedi u kojoj traži da pruže svu moguću pomoć „brdu“, „ali ne na štetu vašeg pravca“.
Naime, kako su borci 1. mehanizovane brigade pod komandom Envera Šehovića, 2. motorizovane pod komandom Safeta Zajke i vogošćanskih odreda oslobodili Kotu 850, Vis i Golo brdo na Žuči, Sefer je saopštio Rasimu, Kadiru i Đedi da po procjeni Glavnog štaba više izgleda na uspjeh ima pravac prema Vogošći. Tražio je od njih da snage na tom pravcu ojačaju sa „još jednim bataljonom od Đede“, te napadnu na Paljevo, a da će sa Žuči energično krenuti Prva mehanizovana, spojiti se s njima i „pada cijeli kraj“. Halilović je dodao da je taj plan realan i njim se postiže iznenađenje zato što „četnici vrše pregrupisavanje snaga prema „brdu“, jer su otkrili da se na tom prostoru vrši koncentracija naših snaga, pa će tamo i ispoljiti težište“.
Dan uoči početka operacije Mustafa Gagula je iz Visokog na Igman dopremio kamion MTS-a. Karić nije bio zadovoljan. Da bi naoružao i opremio borce za bitku, kaže da je naredio da se iz magacina Logističke baze u Tarčinu uzme MTS koji je bio namijenjen okupiranim opštinama u istočnoj Bosni.
Za ovu njihovu „hajdučiju“, koju je realizovala grupa na čelu sa Mirsadom Čauševićem Bradom, nema dokumenata, osim što je komandant te logističke baze Senad Šahinpašić Šaja naveo spisak oružja, municije, odjeće i obuće koji su u decembru isporučene Osmoj brigadi i Komandi na Igmanu.
(Ali, postoji nekoliko dokumenata koji svjedoče da je grupa ljudi na čelu sa Bradom 3. januara 1993. godine obila magacine u kojima je čuvana roba za Goražde i Žepu i, uz pismene potvrde, preuzela MTS. Šaja se zbog toga žalio Rasimu Deliću ističući da „taj čin ne služi na čast institucije koju gospodin Čaušević predstavlja“. Tako je „opljačkan“ komandant Šaja.)
Operacija „Koverat“ na igmanskom pravcu počela je rano ujutro 18. decembra. Komandant operacije Vehbija Karić nalazio se na osmatračnici iznad Krupca i tačno u pet dao signal za napad. A signal je bio: „21-04-38“. To je bio dan, mjesec i godina rođenja Vehbije Karića.
Evo kako je početak operacije opisao Medo Haznadar: „Jedinice su na Igman pristizale kasno, neke čak i poslije početka borbenih dejstava. Tako da o kolektivnoj pripremi jedinica nije moglo biti ni govora. Bilo je i jedinica koje do tada nisu učestvovale u borbi. Čini se da je nekima bilo bitno samo formalno ispoštovati naređenje o slanju jedinica, a manje se brinulo o njihovoj opremljenosti , pripremi i učincima.“
Ni jedna jedinica HVO nije stigla na Igman. Nisu stigli ni Jaganjac, ni Daidža. HVO nije posudio ni onih milion metaka i hiljadu pušaka. „Iskren da budem , nisam se ni nadao da će oni održati riječ, jer sve što smo se do tada dogovorili nisu ispoštovali“, kaže Karić. „Ali, htjeli smo da im damo šansu, da kasnije ne kažu da im nismo ponudili da sa nama učestvuju u deblokadi Sarajeva. Ja sam zbog toga insistirao kod Sefera da i Daidžu imenuje u Komandu operacije. Sefer mi je tada rekao: „Od njega ti neće biti nikakve koristi, ali neka ti bude!“
„Ali“, nastavlja Karić, „iznenadilo me da se u borbu nisu uključile Zukina i Jukina jedinica“.
Prvog dana operacije glavne borbe su vođene za Hadžiće i Kasindolsku ulicu. Krenulo je srećno, ali se završilo mučno. Četa iz Jablanice učestvovala je u bici za Hadžiće, ali se poslije ranjavanja jednog borca, samoinicijativno povukla.
„Kako je tih dana“, pisao je Haznadar u izvještaju, „bila često u opticaju priča da se neko mora uhapsiti i strijeljati, Mirsad Čaušević naređuje da se uhapsi komandir jablaničke čete. Taj zadatak izvršava Nihad Bojadžić sa nekoliko boraca iz njegove jedinice.“
Mirsad Čaušević Brada, koji sada živi u Americi, kaže da ne voli ni da se sjeća tog događaja, jer je bio šokiran kada je vidio Jablaničane kako stižu na Igman, a trebalo je da budu na ulazu u Hadžiće.
„Pretjerali smo“, kaže i Vehbija Karić.
A komandir jablaničke čete bio je Senad Džino, koji se kasnije proslavio u mnogim bitkama i, nažalost, poginuo septembra 1993. Evo kako je Džino u izvještaju opisao taj događaj: „Po stizanju na Igman, javio sam se pukovniku Kariću, koji nas je, ne znajući da su se sve jedinice povukle, nazivao izdajnicima, kukavicama, prijetio strijeljanjem i naredio Nihadu da me razoruža. Nihad je skupio par momaka, besposličara oko hotela i naredio im da da dovedu Jablaničane pred „Borik“, a mene zatvorio u vozilo. Nisam mogao pratiti šta se događa u „Boriku“...”
A borac Enver Zebić opisao je šta se događalo u hotelu. On je u svojoj izjavi naveo: „Dalje maltretiranje preuzeli su Čaušević Mirsad i Nihad sa petnaestak „specijalaca“. Alikadić Zlatan je rekao: „Ja imam 43 godine, kući ženu i dvoje djece i treba da nas saslušate šta se desilo prilikom akcije“. Tada se Nihad zaletio, izvadio pištolj, prislonio ga Zlatanu na sljepoočnicu, udario ga i poveo da ga strijelja za primjer ostalim borcima. Potom su nas istjerali vani, vrijeđali, psovali... Počeli su pucati iznad naših glava, a momak koji je bio na PAM-u ispalio je kraći rafal. Natjerali su nas da trčimo dva kilometra prema „Mrazištu“ sa rukama na potiljku kao najveće četnike... Ovi događaji su bili najveće poniženje u mom životu. Izgubio sam moral i vjeru u komandu i čitavu našu borbu.“
Sa svojim borcima, držeći ruke na potiljku, trčao je i Senad Džino. „Zaustavili su nas na „Mrazištu“, gdje su došli Mirsad Čaušević i Džeki”, zabilježio je Džino ,,nudeći nam da ponovo pokušamo napad, na šta smo mi pristali. Poslali su nas da uzmemo oružje.“
Džino je opisao i kako je narednog dana, 19. decembra, izgledao susret Jablaničana sa komandantima operacije „Koverat“. „Pomirljivim tonom“, pisao je on, „pukovnik Karić je porazgovarao sa borcima nastojeći izgladiti incident. Obratili su nam se i Mirsad Ćatić i Arif Pašalić, koji su djelomično priznali grešku.“

Tada su Jablaničani dobili novi zadatak – da se priključe jedinicama koje su se spremale na marš prema Jahorini i Trebeviću.


autor Šefko Hodžić, ratni novinar i izvještač

izvor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...