29 Feb 2016

III - 20 / Suprug se treba voljeti, a sin mora

Hasanaga na kuli sjeđaše,
vjernu ljubu na krilu držaše:
„Vjerna ljubo, pravo da mi kažeš:
triput si se udavala mlada,
koji ti je najmiliji bio?“

„Prvi put sam za bekrijom bila;
U bekrije nigdje ništa nema,
samo jedna sedefli tambura,
sitno kuca, tiho mi pjevaše,
al' me alčak muški milovaše!
                                                        15/16. avgust 1992.
Drugi put sam za pašićem bila;
U pašića dosta pusta blaga,
dosta blaga – ostalo mu pusto,
jer me junak ženski milovaše!

Treći put sam za tobom Hasane,
sa tobom sam dva sina rodila;
Oba bi ih za bekriju dala,
a pašino zlato svo prodala,
pa bekriji za akšamluk dala,
pa bekriji vino kupovala!“





Sve manje mi se po glavi vrzma zbog čega smo ovdje i koliko bi se mogli zadržati. Više me ne čudi što novih vijesti o Fadilu Đozu nema, polako shvatam i sve koji o tome ne žele ni pričati, sam povezujem kako je to stvarni uzrok i izmjene našeg boravka ovdje, trudim se Fehima Jahića ostaviti njegovim mislima, a opet se sudbina pobrinu da i ovu noć počnem duboko zamišljen.
Ma kako slučajno da sam baš Adema Durića priupitao, nikako slučajno mi ta žena nije privukla pažnju, sama činjenica da je bila pokrivena šalčetom govorila je kako bi moralo biti da joj je neko poginuo, a što je jedan od muslimanskih običaja. U ovom vremenu je i najmanje čudilo sresti nekog takvog, ali sam dakako, ne baš brzo prihvatio Ademovo uvjeravanje kako se radi o bolničarki Radi, koju su neku noć i Marevci pominjali.

Tada sam samo razumio da je jedina Srpkinja ovdje na Grepku, odnosno i u našoj brigadi. Taj sam podatak smatrao sasvim dovoljnim za dnevnik, pa mi je promakao zanimljiviji dio te priče.
Zapravo sam ja tada bio zamišljeniji nad onim što sam prethodno čuo, odnosno o pogibiji jednog momka kojeg sam poznavao iz srednje škole. Dakako da me nešto slično ne bi čudilo, nisam siguran da bih se i sjetio to zabilježiti, da mi ne rekoše kako Fokin Dario nije bio Srbin, već Hrvat! Ako su tačne informacije kojima su Dževad i Ragib raspolagali, njegova je porodica i jedina hrvatska koja je živjela u Miljevini. Nisam imao razlog ne vjerovati u to, ali ni kriti da ja ranije o takvim stvarima nisam ni razmišljao. S Dariom i nisam bio naročito blizak ali mi se doimao simpatičnim, mirnim i korektnim momkom, gdje me je i najmanje zanimalo njegovo ime, i gdje tek sad primjećujem da je tipičnije za Hrvate.
Malo sam s Dževadom i Ragibom polemisao o njegovoj, ili odluci njegovih roditelja da stane na četničku stranu, gdje sam pokušavao da zajedno dođemo do nekih razloga, koji bi ga bar donekle opravdavali. I mada sam prećutao, a pošto nisam uspio pridobiti razmišljanja sagovornika, u pravcu da će najprije biti kako nije ni imao izbora, jer mi u početku uopšte nismo bili organizovani, a četnici ga poslije silom mobilisali, negdje pri dnu duše mi ga je bilo i žao. Gdje baš da u toj nekoj akciji, kod toliko, sigurno žešćih i okorjelijih četnika, potrefimo baš njega.
Tih nekoliko minuta priče o njemu, i usputnog razmišljanja, bilo bi mi sasvim dovoljno da poslije ove Ademove priče moji pogledi ne dobiše novu dimenziju, gdje svoje razumijevanje Dariovog izbora ne mijenjam, naprotiv ga učvršćujem.
Šta tek četnici mogu reći na izbor Rade Kovač!?
Radila je u bolnici, ali ne bi bila jedina koja bi se ogriješila o Hipokrata, nije to jedini razlog.
Najprije je bila udata za Srbina, od koga se razvela, ostavivši dva odrasla sina. Sama priča i nije rijetka, neobična, da se nije zaratilo niko ne bi o njoj ni razmišljao.
Da se nije zaratilo, Rada bi danas bila jedna od najsretnijih žena! Ovako je jedna od onih čija je sudbina stigla brzo ispisati jednu od neobičnijih, nevjerovatnijih, i dakako tužnijih ratnih priča. Čije, opet, jedne polovine ona još nije ni svjesna. Inače bi, sem šamije, nosila i crninu!
U nedavnim borbama poginuo joj je suprug, Podrug Šaćir, ili kako već rekoše da mu je bilo ime. Što joj se i moralo odmah reći. Ali, navodno se još krije kako joj je u istome danu, na bojištu ne daleko odatle, poginuo i jedan od sinova. Naravno, na suprotnoj strani!
Surovost rata je takva, bezobzirna i prema onima za koje ćemo svi požuriti reći kako nisu zaslužili da je osjete na takav način.
Razmišljam, saosjećam... Suprug se treba voljeti, a sin mora. Ne znam da li ću, i kada, biti u prilici popričati s Radom, ali znam da ću prema njoj tada pokazati duplo poštovanje, bez obzira što se priča kako joj je taj prvi suprug jedan od radikalnijih Srba i što se isto odmah vezuje i uz njene sinove, i bez obzira što se može čuti kako ni nju, još uvijek, svi ovdje ne gledaju s potpunim povjerenjem.
Zaokružujem mislima i dio Ademovog prepričavanja u kojem nekima smeta i ovo njeno šalče, pa se pitam kako će je ti tek gledati, sutra kad joj se kaže za sina, kad obuče crninu.



Ševko Šeks Ožegović, Radinka Rada Kovač, Zijad Zijo Džamalija

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...