29 Feb 2016

III - 17 / Tȉ mene ne zanimaju

Dilber Ajka iz mutvaka,
mlad' Mujaga iz čardaka;
Otud ide mlad' Mujaga,
govori mu dilber Ajka:
„Svrn' ovamo, mlad' Mujaga,
teške su mi gošće došle:

Dvije age iz Rožaja,
tri pašića iz Tutina,
čet'ri bega iz Sjenice,
pet-šest mula iz Varoši,
soko Suljo iz Pazara.“                                                    
Njoj govori mlad' Mujaga:
„Lažeš, lažeš, dilber Ajko,
to su tebi svati došli!“

Njoj mi svrati mlad' Mujaga,
dvori njega diber Ajka,
na ruke joj krnli kana,
na glavu joj mrka boja.
Razljuti se mlad' Mujaga,
desnom rukom sablju vadi,
l'jevom rukom kosu grabi,
te posiječe dilber Ajku.





Na putu prema borovnjaku još jednom smo sreli Karadžića. Sreli smo i još jednu diverzantsku grupicu. U njoj sam prepoznao Nedžada Delića Ćenu. Jednoga čuh da osloviše s Profa, no ne mogoh se prisjetiti o kome bi se moglo raditi. Nisam dugo o tome razmišljao, gledajući za Ćenom glavom mi prođe nešto drugo.
Na Trebovoj, Vučevu, vrlo vjerovatno ni među Jelečanima i Borčanima, nigdje tu nisam ni očekivao vidjeti Fočaka. Onog pravog, iz grada. Svejedno, nije mi se dalo ni vjerovati kako su baš svi, koji su to uspjeli, izbjegli prema Goraždu. Ćeno je dokaz da sam bio u pravu. Usput mi to potvrdi Adem, on se već raspitivao o tome. Ima ih ovdje, ali ko prstiju na dvije ruke.


                                                                  ***
Ispoštovali smo međusobni dogovor, danas se nismo bavili u borovnicama.
Mada je opet jedan ostao, uz stvari a i za slučaj da Buljubašić ranije se vrati, osjećali smo kako je bolje ako svi budemo tu. Nekako smo se malo brinuli i zazirali od tog susreta. Nismo se plašili, nismo se osjećali krivim, pa ipak nam je bilo neprijatno u mjeri što smo se izdvojili od ostalih. Ne znamo kako Buljubašić može gledati na to, kao ni na činjenicu da smo ovdje već dva dana a da ništa nismo uradili. Je li to bila procjena njegovog zamjenika...
            Na večeri smo samo čuli da je stigao. Biće i da smo ga vidjeli u stroju, ali se ni po čemu nije razlikovao od ostalih iz Komande.
Još više smo se zabrinuli. Osjećaj - da nas se ignoriše.
To je i razlog da smo se odmah povukli na svoje mjesto, kao i moja riješenost da ne tražim zajednički konak. Ko je izdržao dvije noći u ladi, može još jednu.
-          Jeste li vi, oni sa Sutjeske? – u diskusiji o tome, prekinuo nas je momak koji je očito nas i tražio.
-          Jesmo, a što? – podigao sam se, želeći čim prije da dobijem potvrdu svojih sumnji – ko nas traži?
-          Treba jedan, odmah, do komandanta.

Dok smo se približavali bijelom šatoru moja nervoza je stalno rasla. Sve ono što sam već imao u mislima, a što sam nekako uspijevao odbiti, sad mi je izgledalo puno ozbiljnije. Kako mu se obratiti, čin o kojem govore je sigurno iz JNA, ko zna da li se njemu to više sviđa ili samo „gospodine“. Kako predstaviti sebe, ne ide da kažem samo „jedan sa Sutjeske“. Kako najjednostavnije objasniti zašto smo poslušali Majorovo, a ne naređenje neposrednog pretpostavljenog, ili priznati da ga nismo ni imali, da smo krenuli „onako“...
Pred šatorom, prvo olakšanje. Vidim samo trojicu, jednog znam od preksinoć. Buljubašić mora biti jedan od preostale dvojice, a ni jedan ne djeluju previše strogo.
-          Komandante – pomaže mi momak koji me doveo – našao sam ih!
-          Izvolite, gospodine Komandante – nisam čekao da se okrene.
-          Jeste li se odmorili? – nije me pitanje iznenadilo, koliko tih i prijateljski ton kojim je upućen.
-          Nismo ni bili umorni – bio sam uvjeren da sam se uspio snaći.
-          Enes me upoznao sa situacijom – kako je nastavio istim tonom to je otjerao i posljednje kapi moje nervoze – ne znam šta bih vam ja sad rekao... Nadam se da ste se smjestili, za hranu znam da je riješeno. Ja želim da vaš boravak ovdje bude što prijatniji. Šta možemo, ovo nije ono što smo očekivali, što je meni major Bešović bio obećao. Vas deset nam ne može mnogo pomoći. Šta ću, gledaću da vas uključim u redovne aktivnosti. Zapravo, zavisi od razvoja situacije. Ti si komandir grupe?
-          Nisam. Komandir je produžio za Zelengoru!
-          Tȉ mene ne zanimaju – sad mu se pojavio i blagi osmijeh – oni su Bešovićev problem. Ništa, samo hoću da znam s kim ću biti u kontaktu, ako šta ispadne.
-          Onda, ja sam.
-          U redu, onda smo se dogovorili. Gledaću ja da se, svakako, možda već ujutro, vidim sa svima. Sad im samo prenesi moje selame, i nemojte se sikirati. Ništa ovdje nećete raditi što ne biste i kod svog Majora! Jesmo li se dogovorili?
-          Neće biti problema! Jesam li ja, sad, slobodan?
-          Kako smo se dogovorili.

Kada sam se okretao da pođem čuo sam još nešto, što nije meni upućeno ali se jeste nas ticalo.
-          Prenesi ovima u kuhinji – govorio je, najvjerovatnije onom trećem – da ovi budu prvi i na doručku i na večeri, da ne remetimo naše redoslijede.

Žurio sam ostalima prenijeti kako konačno možemo sasvim odahnuti. Još ne znamo koliko će naš boravak dugo trajati, ali smo sada bar sigurni da o tome ne trebamo razmišljati.
Vjerujem kako ću ove noći i odspavati, bez obzira na neudobnost lade. A, vrijeme je i da Zaima i Aliju ponovo počastim cigaretama.


pogled na Zelengoru
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...