30 Jul 2016

d2 „Prozora više nema“

Operacija KOVERAT predstavlja najozbiljniji pokušaj deblokade Sarajeva krajem 1992. godine. Da je operacija uspjela, istorija odbrambeno-oslobodilačkog rata bi se sigurno drugačije odvijala. Operacija KOVERAT je odisala velikim brojem propusta, nestručnosti, površnosti, opstrukcija, ali sigurno nije nedostajalo srca, hrabarosti i krvi...





Zamjenik načelnika Štaba Vrhovne komande Jovo Divjak je 24. oktobra 1992. godine naredio opštinskim štabovima odbrane Konjic i Jablanica da odmah upute po 500 boraca kao pomoć braniocima Prozora.
Ali, i od Konjica i od Jablanice slaba je bila pomoć Prozoru. Već u osam sati ujutru Divjak je depešom obavijestio Sefera Halilovića o odbijanju ratne policije u Konjicu da učestvuje u odbrani Prozora.
Divjak je, prema toj depeši, telefonom nazvao načelnika SJB Konjic Jasmina Gusku i tražio od njega da uputi jedinicu u pomoć Prozoru, ali mu je on odgovorio „da policija neće učestvovati u borbi Armije RBiH protiv HVO“ i pri tome se pozvao na Avdu Panjetu koji mu je dao takve instrukcije.
„Kada sam ga upozorio“, piše dalje Divjak, „da to nije sukob Armije i HVO već ugrožavanje ljudskih života od strane HVO, odgovorio je da policija nije namijenjena za vođenje borbe već za organizovanje reda, provođenje zakonskih odredbi, borbe protiv kriminaliteta i dr. I to im je naredio Avdo Panjeta.“
„Niti sam bio nadležan, a niti sam bilo kome u SJB u Konjicu naredio da ne ode u pomoć Prozoru“, kaže Avdo Panjeta. „U operaciji „Koverat“ učestvovao je znatan broj policajaca, pa sam učestvovao i ja i svi smo primali naređenja od komande na čelu sa Vehbijom Karićem.“
Narednog dana, 25. oktobra, priča o odbrani Prozora je završena. Jovan Divjak i Zejnil Delalić tačno u podne obavještavaju Sefera Halilovića da opštinski štabovi odbrane Konjic i Jablanica nisu u potpunosti izvršili naređenja. „Opštinski štab u Konjicu“, pišu Divjak i Delalić, „nije sposoban da izvrši naređenje, odnosno potčinjenje komande odbijaju da formiraju jedinice i upute u pomoć Prozoru.“
Oni pišu da su Konjičani uputili, ipak dvije jedinice prema Prozoru, jednu od 35 i drugu od 70 boraca, ali da „do sada nisu učestvovali u borbenim dejstvima“. Spomenuli su komandanta 1.klišanskog bataljona Zahira Hrnjicu koji je „zaprijetio da će oružjem spriječiti bilo kakav pokret jedinica Armije RBiH niti će formirati jedinicu za pomoć Prozoru“. „Preduzete su mjere da se utvrdi odgovornost ovog komandanta“, saopštavaju Divjak i Delalić. Oni također dodaju da „i pored insistiranja da se upute jedinice u pomoć Prozoru, Opštinski štab odbrane Jablanica uputio je samo 20 vojnika prema Prozoru“. Zbog toga je, pišu oni, „napisano naređenje o smjeni komandanta Op ŠO Jablanica gospodina Salke Zerema“.
Ali, kako su HVO i Hrvatska vojska već 24. oktobra zauzeli najveći dio Prozora i samo se borbe vodile na periferiji južnog dijela grada, zapovjednici HVO su pokušavali da „spuste loptu“, da se situacija smiri i da se obustave pokreti jedinica iz Konjica i Jablanice. I to su činili preko komande Prve mostarske brigade Armije RBiH.
U vezi s tim je karakterističan telegram koji je 24. oktobra Glavnom štabu Armije RBiH poslao Arif Pašalić, komandant Prve mostarske brigade.
„General Praljak, HVO, i Pašalić, Armija RBiH, kreću ka Prozoru. Iz Konjica navedenu pomoć koja je upućena Prozoru stopirati“, pisalo je u Pašalićevom telegramu. Sličan telegram narednog dana Glavnom Štabu je uputio Pašalićev zamjenik Sulejman Budaković prenoseći zahtjeve generala Praljka i brigadira Petkovića da se „naše snage koje se grupišu u širem rejonu Jablanice....odmaknu“.
U istoj depeši Budaković izvještava da jedna jedinica HVO kreće prema Jablanici.
Borbe za odbranu Prozora kratko su trajale jer su napadale zajedničke snage HVO i Hrvatske vojske sa tenkovima. Komandant odbrane Prozora Šabić stigao je ponovo u Konjic i saopštio: „Prozora više nema“.
Ubrzo su na Igman iz blokiranog Sarajeva stigli Mirsad Čaušević Brada i njegov ratni drug Alija Ismet. Donijeli su zapečaćeni koverat u kojem su bili tajni planovi operacije „Sloboda 92.“
Oni saopštavaju Vehbiji Kariću da je njima trojici prioritetan zadatak – pripreme za deblokadu Sarajeva. Čaušević i Ismet ostaju na Igmanu, a Karić treba da putuje u Goražde i priprema jedinice za deblokadu glavnog grada iz tog pravca. Na Igman je 2. novembra iz Konjica stigao i Jovan Divjak.
Čaušević i Ismet mu saopštavaju da je njegov zadatak da ubrza započeti posao na formiranju brigade „Neretva“. Ali umjesto u Goražde, Vehbija Karić je dobio naredbu da 2. novembra sa Zejnilom Delalićem otputuje u Prozor u mirovnu misiju. Njima su se iz Konjica pridružili Mirsad Ćatić Čuperak i Mirsad Čukle. Iz Mostara stigli su Arif Pašalić „sa SDA pratnjom“ braćom Hadžiosmanovićima – Ismetom i Arifom, te Safet Oručević, Salko Begić, Ćamil Skoković i Zijad Demirović. U ime HVO su bili general Slobodan Praljak, Božo Rajić, Zvonko Zovko, Marko Zelenika, Zrinko Tokić i Ivan Azinović.
Kasnije im se prisružio Prkačin koji je bio na proputovanju kroz Prozor.
Karić i Delalić su o ovim pregovorima u Prozoru poslali 4. novembra vanredni izvještaj Glavnom štabu. Prema tom izvještaju, pregovarači su skupa prošli kroz centar grada gdje su „ekipe HVO-a i HOS-a pekli jagnje na ražnju i šutali zastavu sa ljiljanima“. Vrijeđali su i ismijavali delegaciju koju je predvodio Karić koji su imali obilježja Armije RBiH. Bila je to atmosfera poslije koje su Karić i Delalić zabilježili da niko ne može garantovati bezbjedan povratak izbjeglih porodica i boraca.
U gradu su još neke kuće gorjele. Pred Praljkovom komandom, sjeća se Karić, Mostarci su izvadili tepsiju sa slatkišima i zajedno su jeli sa domaćinima. Na tom sastanku sve je idealno dogovoreno, jer je general Praljak bio velikodušan: povratak izbjeglica, zajednički punktovi, formiranje zajedničkog zapovjedništva, udaljavanje svih oruđa, oklopa i postrojbi sa strane, ukidanje ultimatuma borcima Armije RBiH da predaju oružje, zajedničko držanje položaja...
General Praljak je, kako pišu Karić i Delalić, govorio o budućim zajedničkim operacijama Armije i HVO u oslobađanju Kupresa, Donjeg Vakufa i Nevesinja, te da i Sarajevo treba “radi muslimana što prije osloboditi“. Obećao je da će i zaplijenjeni armijski MTS biti deblokiran. Usput je naglasio da će energično tražiti isključenje pojedinih članova Vrhovne komande i drugih komandi Armije RBiH.
„Bilo je prepoznatljivo da aludira na Sefera“, pišu u svom izvještaju Seferu Haliloviću Vehbija Karić i Zejnil Delalić. „A od nižih komandanata naročito Zejnila“. Delalić je dodao u zagradi („što bi bila dobra usluga što se mene tiče“). Praljak se složio o stvaranju zajedničke komande Armije i HVO-a, i zajedničkog IKM-a.
Njih dvojica su još zabilježili da „SDA – Mostar, uglavnom, isprepadano imponuje njemu i HVO-u, što je donekle razumljivo“. Ali, Praljak i Prkačin su ostavili lijep utisak na Karića i Delalića, jer su zabilježili o njima da „mnogo šire i demokratskije gledaju na zajedničku borbu u BiH“ od ranijih njihovih sagovornika iz HVO. Za njih su stavovi HVO, „kako ih prezentira general Praljak“, prihvatljivi pod uslovom da se obavežu „da sa svim potencijalima učestvuju u borbi protiv četnika na opasnim rejonima i deblokadi Satajeva“ i da „ni slučajno neće dolaziti do ometanja naših konvoja sa MTS-om“.
Karić i Delalić svoj su izvještaj završili ovako: „Da se ni u kojem slučaju ne dopusti ultimativno niti bilo kakvo drugo skidanje Sefera Halilovića kao načelnika Štaba VK Armije BiH, sa apsolutnim pravom veta na sve vrste odluka koje stožer HVO-a na nivou „Herceg-Bosne“ bude donosio.“
                Ništa od dogovorenog HVO nije ispoštovao.



autor Šefko Hodžić, ratni novinar i izvještač


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...