20 Sept 2016

17 Dodasmo još psovki

Ah moj Aljo, crne oči,
ti ne hodaj sam po noći.
Ti ne hodaj sam po noći,
ja ću tebi sama doći.

Ja ću tebi sama doći,
sama doći, do ponoći.
Na vrančiću kosmatome,                                                        
u odjelu bosanskome.

Moj se vranac uz brijeg penje,
nogom staje na kamenje.
Iz kamena vatra sjeva,
a moj Aljo pjesme pjeva.
Iz kamena vatra sjeva:
„Ah moj Aljo, što te nema!?“




               
Bar kilometar smo trčali. Toliko nam je trebalo da se odlučimo zaustaviti, svjesni da nas više niko, i ništa neće vratiti nazad.
Dadosmo sebi malo duži odmor. Da malo prezalogajimo, potegnemo kojiput, te da se čak i našalimo, kako rekosmo - da, konačno, bosanski prodišemo.
Možda smo i kraće trebali odmarati, ustajući osjetismo kako su nam se noge skroz ohladile, otežale. Nismo više ni vjerovali da će nam bilo ko stati, s tim da nam to sada nije ni bilo važno. Izdržaćemo i pješke, a zvekan nam je tako dobro došao, da svaki put nanovo zahvaljivasmo Kreševskim ustašama.

Potrčavši niz Blinje smo, osim što tek udisasmo naš, bosanski zrak, tek počeli i biti svjesni onoga što smo uradili, a zvekan djelova pa to odmah počesmo i zanemarivati.
Glupost, ludost, hrabrost... sve se miješalo u gutljajima konjaka. U jednom trenutku se pretvarajući i u ponos, inat, drskost, odvažnost. Malo se iznenadismo kad vidjesmo kako kraj nas prolazi vozilo s Kiseljačkim tablicama, ali nam nije padalo na um zaustavljati ga. Umjesto toga, obojica samo, glasno opsovasmo ustašku majku. Kada je vozilo zamaklo, dodasmo još psovki, uz trenutku primjereno gestikuliranje.
Ne znam zašto, ali sam sve do Gunjana trpio onaj džemper na sebi. Tek ga se tu riješih, pa mi se učini kako tako dobih i novu snagu. Nije bilo bojazni da neću izdržati do Tarčina, ali sam bio počeo sumnjati kako ću sutra već moći nastaviti dalje.
Međutim, kada napravismo novu dužu pauzu, odmah pošto iz Tarčina skrenusmo prema Duranovićima, nemoć više nije bila samo sumnja. Jedva smo se kretali, bukvalno smo noge vukli asfaltom. Svaki put kada u cugu pređemo pedeset metara bivasmo nanovo iscrpljeni, prinuđeni opet se baciti kraj ceste.
Sve više pričasmo o onome što smo prošli. Dakako da nam je prvi cilj na Grebak stići prije ponedjeljka, odnosno prije ostalih, samo tada bi sve dobilo normalnog smisla. Ukoliko to ne uradimo, ovo što već jesmo ostaće opisano samo s dvije riječi: ludost i glupost.
Da se Džo probio sa svojom grupom, to bi sigurno bila hrabrost. Kada se sami dvojica pojavimo, bit će između. Između ludosti i hrabrosti, vjerovanja i sumnji.
A kada bi se o ovome ratu pisale epske pjesme vjerovatno bi nam se u njima dali krilati konji, te opjevalo kako smo tako preletjeli preko Blinja i Igmana. A nije tako bilo.
Nismo sigurni koliko će nam se vjerovati, tačnije koliko ćemo sami biti u stanju opisati. Nećemo tvrditi kako nam je baš bilo pametno, ali ni poricati da jeste hrabro. Ako - i to što će biti onih što će prije reći da je ludo, u svakom slučaju jedno niko neće osporiti, vrlo prkosno! Kako to Salem i ja i definisasmo - nije kums proći kad možeš, nego kad neki misle da ne smiješ.
Za vjerovanje manje-više, teško će ko razumjeti i da nam je od Tarčina do Duranovića trebalo punih dva i po sata. Mi - brže nismo mogli. Ni imali potrebe.
Bar zatekosmo Rama i Sakiba. Remziju Čorba nismo, kao ni ikog ko je ovdje provodio cijeli odmor. Svi oni su se vratili, prošlo je već više od mjesec dana.
To, ali i ostalu istinu o Grepku saznasmo od Rama i Sakiba. A ona se puno razlikuje od one koja je kružila Zenicom i Visokim. Ni blizu tamo nije ljudi koliko se pričaše, a pri čemu niko ni ne pominje kakve skorije napade bilo prema Goraždu, ili Foči i Zelengori.
Popričao sam s Ramom o novim informacijama o našim civilima, a koje smo obojica čuli. Jeste najvažnije da su se svi izmakli i iz Sandžaka, na Ramu vidjeh kako ni njemu nije najdraže što su se pritom razdvojili. Tako jeste bilo suđeno, svako je koristio prvu priliku koja mu se ukazala.
 Dopunjeno je tako što nisam znao, strina se, sa djecom, a uz pomoć Muradifa Čorba, iz Sandžaka brzo prebacila u Makedoniju. Gdje su već bili sestra joj, i zet, a odakle su poslije otišli u Njemačku.
Za Šefika i Mehmeda, nažalost, takvih novih vijesti nije bilo. Kako Ramo reče, dolaze priče da su i oni negdje razmijenjeni, ali je jednako i onih koji pominju njihovo strijeljanje.
Vijesti o Mufu su bile provjerene. Još uvijek je u Jablanici, ovaj sukob je poremetio sve opcije po kojima bi liječenje nastavio u Hrvatskoj. Mufo je proslijedio još neke informacije koje nas zanimaše, a pošto se sam tamo ubacio u Crveni krst. Porukama se čuo sa Sarajevom, saznavši za preostalog mi brata, po treći je put ranjen, ali i opet oporavljen, ponovo je na linijama.
Pričali smo i mi malo o tome kako mi provedosmo ovih dva i po mjeseca, ali razumljivo, najviše se zadržasmo na današnjem danu. Ramo je i prvi što nam prigovori, naglašavajući kao prvu grešku to što se odvojismo od Mema i Dževada. Uzalud mi objašnjavasmo kako su se zapravo oni odvojili od nas.
Ako ništa, bar su nam vjerovali. Svaku riječ. Sem, onog što im ni sami ne znasmo objasniti. Strah je prejednostavna riječ kojom bismo opisali dio osjećanja kroz koja prolazismo na punktu u Kiseljaku, dok neka druga nismo ni morali opisivati, vidjelo se na nama koliko smo i ponosni na sebe, na svoj prkos. Ali i da se slažemo s njihovom primjedbom, koju sami nekako zaboravismo izdvojiti, mi smo danas, iznad svega, bili vrlo sretni. Upravo to, puno više nego i hrabri, ludi, prkosni.
U još se jednom složismo s njima. Za sutra planirani nastavak puta, odgađamo za jedan dan. Opet možemo stići prije ostalih, pa nikakve potrebe nam nije toliko se preopterećivati. Čega ćemo već ujutro postati još svjesniji. Nama je neophodan cjelodnevni odmor.


pogled na Kreševsku dolinu s brda Inač
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...