28 Nov 2016

16 Gdje treba da bude

Gine, vene srce u menika
što mi moja ne dolazi dika.
                                 18. juli 1993.
Prođi ,diko, i sa naše strane,
i naša je strana patosana.

Da znaš, diko, kako srce boli,
došo bi mi da ti kuća gori!





Razmišljao sam o onome šta je Remzija rekao, i strahovao od jutra.
Počelo je prema slutnjama. Granate padaju i po selima, ali smo glavna meta mi. Naginje na to da će danas biti bolje u rovu nego van njega. Prvi put mi se čini kako ih je premalo iskopano.
Bjelašnica je, na sreću, na ovome dijelu takva da debelih bukvi, stijena, i drugih prirodnih zaklona ne manjka. To su varljivi zakloni, pa se kreće s kopanjem skloništa. Tlo je tvrdo, više se improvizuje, pokušava zidati.

Vrijeme prolazi, podne je prevalilo, više smo sretni zbog prestanka granatiranja nego zadovoljni urađenim. Neki ovu pauzu koriste da ubrzaju ukopavanje, ima nas koji smo ranije odustali. Bukva je sasvim dobar zaklon od zalutalih gelera, a nema se vremena iskopati sklonište koje će izdržati granatu što će blizu pasti.
Niko još ni ranjen, sreća nas još prati.
Izostao je Remzijin loš, a ostvario se moj pozitivni predosjećaj. U koji, iskreno, ni sam nisam vjerovao, pa sam svoje poređenje Dževada i Majora čuvao u sebi.
Jedan je zauvijek otišao, drugi je došao! Došao je svojom voljom. Bez obaveza, bez namjere da se prihvati bilo čega konkretnog.
Inače je trenutno član Komande 6. Korpusa, nedavno formiranog. Zatražio je dopust, čim je čuo za pad Trnova, kako bi bio s nama. Za pretpostavljene je na odmoru, za sebe na vrlo važnom zadatku. Za sudbinu, tamo gdje treba da bude, gdje ga je poslala. Da odmijeni Dževada.
Nije došao da bude nijemi posmatrač, siguran sam da su mu se Zuhdija i Ćuza najviše obradovali.
Donio je vijest o našima koji su sada s njim, tamo negdje u Gornjem Vakufu, a koje je Admir odveo uoči ofanzive na Trnovo i Grebak, koja je i kriva što se u samom bataljonu o tome i nije puno govorilo. Prihvaćena je istina da je to i bilo najbolje rješenje, nesporazumi unutar bataljona ne bi dobrome vodili.
Nije zamjereno Admiru što se povukao, makar to uključivalo i da je sa sobom poveo ponajbolje: Šeksa, Ciglu, Salema Čorba, Salema Bajrovića, Senada Biča, Hamda Kovača i Fadila Pejkovića! Prisjećam se te noći u Kerleta Lukama, u kojoj su zanoćili a nisu osvanuli, u kojoj sam se ja drukčije odlučio. Tada sam se sjetio jedne druge noći, na Zelengori, kada sam Dževadu obećao kako ću ostati u ovom bataljonu dok bude postojao. Srce me je vuklo Šeksu, ali je obećanje bilo jače. Nešto sam drugo njima obećao, ćutao sam o svemu. U dnevniku sam samo zabilježio kako od te noći naš bataljon nije više ono što je bio.
Ista rečenica će se i noćas naći u mom dnevniku, opet je ovo neki drugi bataljon!
Dobro su, to je jedino što je Major o njima rekao. Dovoljno, ali je to meni postavilo, umjesto Remzijinog predosjećaja, drugi težak zadatak za besanu noć: je li mi žao što nisam s njima, ili je vrijedilo sve ovo istrpiti?
Čak i kada bih se kajao, uvijek se umirujem na isti način - njima je bilo suđeno da odu, meni da upoznam Sakiba Pača, da dobijem dva nova velika ratna druga Seada Peza i Munira Saljevića, da mogu bar reći da sam bio blizu kada su ginuli heroji poput Dževada i Zijada Hanjalića, nadam se - i kada se Proskok odbranio.
Vijest o dolasku našeg komandanta pojačala je elan za utvrđivanjem, vjeru u dobijanje ove bitke. Bešović je cijelu noć proveo s Ćuzom i Zuhdijom. Ovo se mora, i može braniti.
Prva zamjerka je mjesto gdje smo mi, skoro se je nemoguće uvezati s druga dva bataljona, Major predlaže da se Zuhdija čuje s Komandom brigade, da se izvidi mogućnost našeg spuštanja. Spremni su i naši diverzanti, poći će čim im bude javljeno gdje.
Druga primjedba je na logistiku, već je poslat zahtjev za konje i motorne pile, svaki će rov trebati bolje utvrditi.
Najozbiljnija Majorova primjedba se odnosila na ono oko nas, nikako mu nije išlo u glavu da ovdje još nema Hrasničana, od Ćuze i Zuhdije zahtijeva da od Komande Korpusa traže tu ispomoć, da se Rogoj i Češina Strana ne ponove. Lično nije optimističan da će tako biti, ali je to bar način da se bez puno protivljenja dobije ova logistička podrška, uz koji minobacač, neko drugo sredstvo, nešto opreme...
Major, još ima način da iskoristi i Kočarin, neki od već iskopanih rovova. Lično će ostati ovdje, s vezistom i još par osmatrača, odatle će najbolje pomagati Ćuzi, koji će se dolje negdje već snalaziti.


Bjelašnica, pogled iz Ledića
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...