7 Feb 2017

49 Oprostiću

Na ćupriji Šeher-Dizdarevoj,
kud protiče plahovita Drina,
ukradena od zlata jabuka,
uz jabuku stotinu dukata.

Potvorili Čelebiju Ahma,
da je ukrao od zlata jabuku,
uz jabuku stotinu dukata.
                                    7. oktobar 1993.
Ahmo im se kune i preklinje:
„Nisam ukro od zlata jabuku,
uz jabuku stotinu dukata.

Volio bih ćerku Dizdarevu,
nego vašu od zlata jabuku,
uz jabuku stotinu dukata!“




Jesenji pljuskovi su ohanuli, ipak  je vrijeme još bilo ono koje čovjek ne bi poželio kada ide na dug, put preko planina. Ne znam koliko je udjela imalo i Almino provociranje, tek sam odlučio sačekati dok se sasvim ne stabilizuje.
Usputno mi se činilo kako i gubim želju da negdje idem. Tu imam sve što me zanima, uključujući i ono zbog čega sam postao dezerter!
Riječ, koju sam tako prezirao. A sad mi, kao svejedno...

Lijepo mi. Sretan sam. Pa, neka traje - koliko traje!
A traje već nekoliko novih dana. I tako, da o vremenu prestah razmišljati. Osim što sam za svaki dan želio da se nikad ne završi. I što mi se povremeno činilo da i Alma želi isto, da nju, a da se ona pita, Sarajevo ne bi nikada vidjelo!
Međutim, znali smo da naše želje neće vječno biti u milosti sudbine. Ono što nismo znali je da ta nemilost može biti začinjena s malo većom kašikom žuči...

                                    ***
U gradu je sve u strahu od vojne policije, a Almin babo i dalje strpljivo skuplja pare, i usputno traga za povoljnim prijevozom.
Nebo se opet namračilo. Crni oblaci, osim kiši slutiše još nečemu...
U Mufovu sobicu uđe momčić od svojih dvadesetak godina. Bjeli opasač, čista i ispeglana uniforma su jasno kazivali ko je, a njegov nastup i da je dobro pripremljen za susret sa mnom. Niti sam morao šta objašnjavati, niti bi mi koristilo...
A Mufo, Fudo, Ramiz i još mnogi su već bili u onome što očito služi kao zatvor. Shvatio bih to, da sam čak i zavezanih očiju tu doveden.
Unutra je bilo grozno. Gore, nego sam zamišljao da naša Armija nudi i četnicima!
Nisu problem teška vrata, dupla, od kojih su jedna bila rešetkasta a druga puna, oboja od željeza. I tako nikome od nas nije bilo do bježanja, te mi je i njihova svrsishodnost nepoznatija. Posebno, što smo dovođeni bez pojašnjanja. Pri tome, zalud bi se ponadali svaki put kada bi se ona nanovo otvorila. Pozadugo će to još da jedino služi za prijem novih...
A onda, postaje jasnije šta je veći problem. Samo jedan mali prozorčić, bar nekih pet metara iznad naših glava, bio je nedovoljan da prima sve potrebnijeg čistog zraka. Prostorija je do pola bila puna i prije moga dolaska, a odmah mi je pojašnjeno zašto se druga polovina neće ni puniti.
Ovo nije prvo privođenje ovakve vrste, a nikada nije mareno za fiziološke potrebe pritvorenika! Tako je razumljivo zbog čega se radujemo svakom novom otvaranju vrata!
Postaje nepodnošljivo. Ja u sebi zadržavam dotojanstvenost, ali se i iskreno radujem sve češćem, i glasnijem negodovanju ostalih.
Posebno će oštro biti kada vrata otvori momak koji se i meni učinio poznatim. Mufo ga je odmah prepoznao, bio je to Munib Lepir, rođak naše maćehe. Lično o njemu nijedan nismo imali naročito pozitivno mišljenje, ali je situacija tjerala da mu se obratimo.
-          Munibe – Mufov je glas bio najblaži što je mogao biti – daj makar ti ostavi ta druga vrata otvorena, pocrkasmo. Vidiš da se kroz njih ni mačka ne može provući, kamoli čovjek!

Munib ga je saslušao, ali od početka bez želje da da bilo kakav značaj tome što će čuti. Ružni, ponižavajući osmijeh, uz provokativno slijeganje ramenima, bez ijedne riječi odgovora, ono je čime nas je itekako iznenadio.
Puna vrata, koja opet bijahoše zaključana, nisu mogla biti toliko debela da Munib ne čuje psovke kojima ga je Mufo ispratio. A u čemu mu se još neki pridružiše. Psovke su miješane s povicima kojima je traženo objašnjenje zbog čega nas se drži - bez objašnjenja.
Međusobno smo stalno razgovarali, pa je sve izvjesniji bio scenarij po kojem će racija trajati do akšama, tek kada ćemo po manjim grupicama biti izvođeni, saslušavani, i naravno razvrstavani. Za neke se zna da će biti oslobođeni, uz neko kruto izvinjenje, jedan dio ovisi o vrsti racije, dok je dakako najmanje nas koji se oslobađanju ne nadamo.
Ja se već zamišljam na nekom kamionu, ne baš prenatrpanom, koje će noćas put Vakufa. Što mi je dušu jedino boljelo je mogućnost da nam neće biti omogućeno da se vidimo, pozdravimo s kime bismo željeli, trebali.
Misli mi neminovo otpuju i ka rahmetli Hamzi i Bradini, ka malom Alenu. Te još više bole...
Ono što mi malo vrati raspoloženje je prva prozivka jedne grupe. Dogodila se neočekivano ranije, na njoj su bili Ramiz i Mufo, te još par „greškom privedenih“, što skupa kaziva i kako se radi o „lakšoj“ raciji.
To smiri one što su bili najnervozniji, ali je i meni laknulo. Zbog Mufa, kojeg sam zamolio da ni ne pokušava bilo kako, i bilo kod koga intervenisati u vezi mene. Ostaje mi nada da će mi prije ukrcavanja na taj nekakav kamion biti dopušteno da se s njim i ljudski pozdravim. A to je, i jedino što tražim!
Situacija unutra postaje podnošljivija, kada je njih tridesetak već izašlo. Više je zraka, a i glas o nama ostalima se sada još brže širi. Ako Munib i ostali policajci nisu imali nikakvog razumijevanja, čak ni na to da smo uglavnom svi „pokupljeni“ iznenada, bez odobrenja da se dovoljno snabdijemo duhanom, da oni koji nisu doručkuju, rodbina i prijatelji vani, jesu! Mali prozorčić je osim zraka počeo propuštati kese s duhanom, vodom, pitom, ponekom konzervom. A mi, sve dijelismo kako se je moglo...
Početak puštanja nekih, kao i ovo, utjecalo je da nam i vrijeme poče brže prolaziti.
Ja prestah da brinem šta me na kraju čeka, javi se ta nekakva intuicija. Ne usuđivah se otkrivati je drugima.
A mogao sam. Na kraju se ispostavi da se racija trebala odnositi samo na momke, pripadnike neke od ovdašnjih jedinica. Ti će biti sprovedeni odakle su dezertirali, dok mi ostali postajemo slobodni. Bez obrazloženja, bez pomisli da bi nam se bilo kako trebalo izviniti. Valjda su računali da nam je dovoljno da se ovako završilo.

                                    ***
Bez žurbe, ali veoma ponosno sam se, s Fudom u društvu primicao barakama. Pričali smo.
On je žalio što je, a kada se već oteglo do pred sami akšam, baš ovako završilo. Što mu je promakao čas demonstriranja neuračunljivosti, koji je sad pokazivao preda mnom. Morao sam priznati da je djelovao savršeno, da je to bio jedan sasvim drugi Fudo, onaj koji i nema mjesta u Armiji...
Ja sam rekao da se nisam namjeravao „vaditi“, da je jedino što bih kazao - istina. Pomenuo bih i Keče, ali dakako i Voljevčaki kombi, te vrijeme koje je zadnjih dana bilo tako ružno.
Prećutao bih njima, a isto sam učinio i prema Fudi, dio istine koji me prvi dočeka pred barakom.
Almin pogled je molio za oprost.
Oprostiću. Ali ću već ujutro podsjetiti je na novi, traženi dokaz svoje ljubavi. Iako ne dugo, ipak sam zbog nje bio u zatvoru!
                  


 Jablanica, selo Doljani




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...