13 Feb 2017

55 Rađanje novog života

Provrela voda studena,
niz ono polje široko.

Na vodu Ajka đevojka,
đe rusu kosu razvija,
đe bijelo lice rumeni.
                                   15/16. oktobar 1993.
„Falimo Boga jednoga,
što mi je šire od polja?“
„Šire je nebo nad nama.“

„Falimo Boga jednoga,
što mi je brže od konja?“
„Oči su brže od konja.“

„Falimo Boga jednoga,
šta je milije od brata?“
„Dragi je miliji od brata!“




Po izlasku iz sela povedosmo razgovor o reakcijama koje nas čekaju. Složismo se da će najveći problem biti što večeras nećemo biti tamo, a oni će nas tako željno iščekivati. Što se same trgovine radi, primjedbi ne bi trebali da imaju. Nismo džaba išli, duhan miriše, rakije puni kanisteri...
Mi odmorni, horni, a i vrijeme nas služi. Put je jednako težak, ali ga sad lakše savlađujemo. U pridžepcima ruksaka su spremne boce, iz kojih povremeno dopunjavamo mokasinku. A iz nje - milina piti!
Ne da teretu da pritisne svom težinom. A pomaže i kod znojenja. Pominjemo Fifu često.
Ne brine nas što putem nikoga ne srećemo, niti stižemo. Ako su koje izbjeglice tamo danas pošle, već su odmakle, koji bi otud naišli, njima je još rano.
Jedino nam na umu da se Bijele dočepamo prije mraka. Mostaraca nema, ali i sami sebe gonimo...


Malo smo češće zastajali, ponavljali kako je loza dobra, kako je merak vući iz mokasinke.
Tako nas akšam stiže u pola puta pored rijeke. Ne brinemo opet, koliba ne može biti daleko. Dovoljno je samo slijediti put koji se odvaja.
U polumraku, kada smo svakog momenta očekivali da „udarimo“ na kolibu, neko nas zaustavlja:
-          Gdje ćete?
-          Do kolibe.
-          Ne možete!
-          Zašto?
-          Jedna se žena porađa.
-          Kako... Koja žena... Šta? – naša pitanja su bila rezultat iznenađenja, ne znatiželje.
-          Iz Nevesinja je. A šta ćete, tako se potrefilo – odgovor je bio bolji nego naše pitanje.

Završen razgovor. Nismo mi novinari pa da bismo pokušavali saznati više. Dovoljno je što smo čuli. Da se ćuteći povučemo, sebi u bradu ponavljajući što znamo od ranije. Valjda je i ovo zapisano na jednoj od stranica naše sudbine. Na istoj, onda, trebalo bi da piše kako ćemo se snaći da ne noćimo baš kraj rijeke, osjećamo da je previše hladno.
Vratićemo se nazad do raskršća, i prijeći na drugu stranu. Tamo ćemo naći kakvu zavjetrinu...
Jedva se probijamo. Ali duramo, ne obaziremo se na šiblje koje se sad vidi tek kada najašeš na njega.
Nismo se obazirali, do momenta kada izbismo na jedan mali proplančić. Sjećanja su kazivala da otuda njime nismo prošli. Shvatili smo da smo izgubili put. Pokušavasmo ga pronaći. Tražismo i lijevo i desno, naprijed i nazad, jedan pa drugi, po nekoliko puta, ali samo uspjesmo izgubiti pola sata.
Zbunjeni smo. Huk rijeke nije skroz jasan, mjesečine ovdje neće ni biti, pa jedino što nam preosta je da tu nekako zanoćimo.
Mokasinka će pomoći. Jedan prsluk ispod, drugi preko, a ona neće dati hladnoći da se između provuče.
Vrijeme jako sporo ide, a noć sve hladnija. Sve rjeđe pogledavasmo na sat, sve češće kroz mokasinku. Pomaže i ona, mada se složismo da ima nešto važnije! Izdržati moramo, a ljutiti se na sudbinu ne smijemo.
Hladno je, da se i riječi teško izgovaraju. A pričali bismo o sudbini, razlozima zašto se ne ljutimo na nju. Rat je, previše je scena, doživljaja kada ljudi ginu, umiru. Nije često da se čuje za rađanje novog života, ali negdje ovdje - nije ni za pomisliti, ni za usniti. Često se snije što se u životu ne događa, ponekad i događa što se snilo ne bi...
Lakše bi bilo razgovarati, nego razmišljati o tome šta je jednu ženu, pred porodom, natjeralo da krene na ovakav put. Iz Nevesinja je, a krenula je iz nekog od bjelopoljskih sela. Bolnica u Jablanici, izvjesno je ili bliža ili sigurnija od Mostarske. A nema ni mjesta pravu optuživati je zašto nije krenula dan, heftu ranije. Šta, ako je naporan put kriv za prijevremeni porođaj?
Teško je razmišljati, lakše biti uvjeren kako će porođaj uspjeti, ma ko da ga obavlja. Da će rođeno dijete biti zdravo, i prvoga dana svoga života krenuti na put, izbjeglički, kojega se nikada sjećati neće, ali koji će izdržati. Samo tako bi ova igra sudbine bila korektna. Uvjereni smo u to, a slutimo i da će biti sin!
Razmišljati je teško, ni zaspati se ne da. Kada bi i uspjeli prevariti oči, nije moglo duže od pet minuta. Prvi koji bi popustio hvatao bi se mokasinke, odmah je pružajući drugome.

Nismo brojali, ali samo noćas je punismo pet-šest puta. Sveukupno, od polaska dobrano načesmo i treću bocu...


Bijela, u blizini lovačke kuće
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...