30 Mar 2017

19 Vođen svojim nijetom

Od kako sam sevdah svezo,
jošte nisam rahat bio.
Od derta sam suze lio,
bukarom sam vino pio!

Hodio sam svud po svijetu,
kao pčela po cvijetu.
Vidio sam svijeta dosta,
al mi na te merak osta!
                             21. novembar 1993.
I na tvoje bijelo lice,
i na čakmak od vrbice,
i na tvoje sitne zjene;
šta uradi dušo s mene?

Ništa slađe nisam pio,
od šerbeta najslađega:
Što ga daju usta tvoja,
čuj Merimo, dušo moja!




Više nismo žurili, ali nam se nije ni dangubilo. Volja o upoznavanju Fojnice nije nas prošla, ali smo nakon šetnje od par sati sve opet šaljivo otkomentarisali - izgubili smo nešto vremena, a zapravo nemasmo šta upoznati...
Nigdje se zadržavali nismo, sem što smo usput stigli dobiti upute kuda odavde lakše do Pogorelice spram puta koji je otuda bio lakši.
Kraj Bakovića smo tek naišli, ali smo sada bolje zakačili Bukovicu, Garež. Do nje je doveo jedan viši uspon, osjetniji zbog sveg puta koji u ovih par dana prijeđosmo, te dijelom žalismo zbog suvišnog šetanja Fojnicom. Dijelom i nismo, jer nas u Bukovici dočeka neki već polusumrak.

Uz pustoš i tišinu, neizbježna prisjećanja na Džoa, na način na koji je poginuo, u nama se budi neki razumljivi, ali teško objašnjivi nemir, strijepnja. Tih par kuća pokraj kojih smo prošli doživljavasmo kao neke sablasti. Svaka od njih je mogla biti nijemim svjedokom onoga što se Džou dogodilo, i svaka je i danas mogla biti sklonište nekim ljudima čija je savjest sve samo ne čista.
Sve vrijeme kroz glavu nam prolaziše mogući prizori tog događaja po kome će ovo selo ostati upamćeno, a u prijekidima želja da ga što prije ostavimo iza leđa bivala je sve jača.
Najljepše što je bilo u ovom dijelu našeg putovanja je što nije predugo trajalo. Kako je naša podsvijest zazirala od nepostojećeg straha tako se i brzo povratila, i okrenula onome što je stvarno. Ovuda krpica snijega još ima, put je još vidljiv i jasan, ali i mrak sve jače pritišće, kao i mraz što steže.
Na Pogorelici svratismo do one minobacačke jedinice, smještene u Planinarskom domu, koliko da se malo ogrijemo i predahnemo, zadnji put do povratka.
Kroz Dusinu smo prošli skoro nečujno, a negdje po gašenju svjetala bili u Deževicama. To što nas je tu dočekala nekakva straža bi prva novost, ali i siguran znak da se stvari u ratu brzo mjenjaju.
Ako nas je ta prva malo i začudila i rastužila, drugoj smo se obradovali. U kući nam rekoše kako se je stanje s hranom nešto popravilo.

                                    ***
Dževadu smo pare vratili ujutro, sve objasnili. Nije iskazivao ljutnju, kao razmišljao je o takvoj mogućnosti. Rat je, stvari se brzo smjenjuju...
Vjerujem mu, vjerujem i da su mu se glavom motale i misli o duploj zaradi, ali pošto dan-dva kasnismo - i da neće stići ni uloženo, pa čak i da nam se nešto nepredviđeno, i loše dogodilo. Ali neke slične predosjećaje sam i sam imao, u Kaćunima. Onaj komandir jedinice je mogao jednostavno samo da zaplijeni cigarete od švercera...
Na postrojavanju se vidjeh i s Latom Kršom, koji danas ide smjestiti porodicu u Tarčin. U jednom sam trenutku pomenuo svoje čuđenje viđenog u Majdanu, košenju ispod snijega.
-          Baš si mahnit – Lata šeretluk nikada ne napušta – ko te gôni da to pričaš. Vidio sam to i ja, i zaprijetio Zineti i djeci da nikom ne pominju. Znam da mi niko neće vjerovati. Znam da sam i ovako polumahnit, šta mi treba da me još i žale, još blesavijim smatraju...

A prije nego ćemo krenuti na položaj prisustvovasmo i zanimljivom gledanju na trenutna dešavanja u našoj brigadi, izrečenih iz usta još jednoga Šljiva, Alije - Naneta, koji nije s Mirsom u srodstvu, i jedino što ih povezuje je vrijeme dolaska u naš bataljon. To je čovjek šezdesetih godina, ali neuobičajene mladalačke naravi. Simpatična izgleda, ne toliko sijede koliko rijetke kose, ali ne samo živahna duha nego i tijela, uz manje smetnje u govoru što je zvučalo pomalo zabavno, simpatično, skladno ukupnoj njegovoj naravi. Svi Trošnjani su ga dobro znali, bio je punac našem Salku Čorbu.
Čuo sam i ja ranije za njega, ali prvi put sam ga vidio kada sam stigao ovdje. Inače je u Deževice došao na par dana prije mene. Kako se pričalo, tri su razloga. Prvi, glad koja je u Tarčinu vrlo osjetna kada su civili u pitanju; drugi, u Tarčinu ga zbog godina nisu htjeli prihvatiti; i treći, želja da se bori, sveti - ta kćer mu je najvjerovatnije ubijena, on je pet i po mjeseci proveo u zarobljeništvu u KPD u Foči, gdje mu je sin još uvijek...
Boravak u zarobljeništvu nosi svoja dva pečata, prvim je ovjeren period života koji se nikada zaboraviti neće, drugim putokaz za prve dane slobode. Nane je u zatvoru naučio na gladovanje, pa je teže podnosio oskudijevanje u Tarčinu, dok je na ovo ovdje gledao skroz drukčije nego mi. Manje je bitno kakva je hrana, koliko da je ima dovoljno, gdje se ono vanredno čak može i - zaštekati!
Žena i snaha su mu u Tarčinu, pokušava i o njima brinuti. Već je jednom išao da ih obiđe, prištedivši koju konzervu. Pješke je i išao i vratio se, za svoje godine put jako dobro podnio. Sada ponovo razmišlja, ali kažu neki da se boji novog snijega, nemogućnosti da se vrati.
Došao je u jedinicu vođen svojim nijetom, željom i ciljevima, malo sumnjičav zbog odbijanja u Tarčinu, zbog čega će brzo zavoljeti našu, i svoju brigadu, posebno odnose unutar nje.
Nije mu promakao pokoji odlazak sličan onima do Neretvice, ili ovog zadnjeg Mirsovog i mog, kao i jedna mala, ne toliko značajna rasprava komandanta Galiba s nekim od saboraca. Rasprava je vođena nečim što bi se najprije moglo nazvati ratničkim rječnikom.
Iz svega će Alija izreći taj svoj dojam, koji će se zasigurno dugo prepričavati među nama:
-          Bolje jedinice nema na svijetu! Radiš šta hoćeš, odeš kad hoćeš, vratiš se kad hoćeš, opsuješ, uzvratiš komandantu kada te naljuti...



Pogorelica, planinarski dom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...