12 Apr 2017

30 Da zapišem datum

Bolje da se Nusreta, mori,
u begova udala.

Imala bi hanove, mori,
i nosila dukate.
                                            5. i 6. januar 1994.
Spavala bi do podne, mori,
a ljubila od podne.

No se uda Nusreta, mori,
za siroma Ahmeta;
Ahmet joj se svidio, mori,
jer je slatko ljubio!




S najmanje dvije stvari nisam računao. Da ću noć pred polazak opet piti, i da će ujutro početi snijeg da pada.
A u još jednoj sam griješio, zazirao. Rekao bih da mi je ona bila opravdanje za nemarnost u noći. Iako sam od Munje dobio čvrsto obećanje da se vraća skupa sa mnom, ja mu nisam vjerovao pa se okrenuh uvjerenju da ću dalek put sam lakše podnijeti ukoliko budem zagrijan!
Munja me nije iznevjerio, ja njega jesam. Najprije se iskreno ljutio, potom uzalud sada on ovo snježno padanje označavao kao glas sudbine. Pravdao se nisam, ali ni bio popustljiv prema mogućem odustajanju, zatražio sam samo da pričeka toliko da malo dođem sebi. Ma koliko da snijeg ubrza s padanjem ne može nas zatrpati, spriječiti da na vrijeme stignemo.

Vrijeme je kakvo je, s tom jednom dobrom osobinom - nije mi trebalo mnogo da se povratim.
Ali i takvo da mi ne treba puno više da otkrijem još dvije velike greške u računu. Snijeg se cestom kaljužio, pa je od Ostrošca kretanje postalo teško. Prisjetih se Voljevca, od kada su mi osjećaji rata počeli zamirati, da bih tek sada osjećao da još postoje.
Munja je psovao, nazivao me budalom, ali je i sam znao da povratka nema. Nije slutio, ali je realnim pominjao mogućnost da nas snijeg koji ne misli stati, i mrak koji mora stići po svome vremenu, mogu odvesti u velike neprilike.

                                  ***
A to se dogodilo već u Kostajnici. Tek što smo odmakli od svjetlosti kasarne, više se naprijed nije moglo. Nazor se i koračalo, a nimalo pouzdano se cesta dala pratiti.
Snijeg se bijelio, razlikovao od mraka, ali je cestu vidljivom još jedino činio prokres kroz koji je vijugala. Puta, više nije bilo.
Prekinuli smo s prijepirkom. Nakon čega nismo mnogo razmišljali.
Na ulazu u kasarnu smo zatekli stražara. Morali smo čekati desetak minuta da on od nekoga dobije potvrdu, odobrenje za puštanjem nas unutra. Poslije čega nas je uredno dopratio do jedne od spavaona.
Unutra je bilo nekoliko vojnika. S kojima nismo puno razgovarali. Da li su ne naviknuti na strance, ili samo nisu bili raspoloženi nećemo ni saznati. Legli smo na dva kreveta i pričali svoje priče. Munja se otvorio, kao samo je zbog mene krenuo. Nada se da ću i ja ostati pošten do kraja. Jer, on se jednostavno mora vratiti. Tolika je to ljubav.
Nisam znao šta mu odgovoriti, vjerovati mi više neće. Zato se htjedoh makar našaliti, krenuću otud s njim ali ću ja okrenuti prema Hrasnici, Sarajevu. Šalio se ili podsvjesno razmišljao o tome, obojica znamo da je za tamo još dalji i teži put. Pogotovo sada kada napada snijeg. A to je ono što Munju najviše muči. Ne boji se on toliko da ću ga ja slagati koliko da li će put preko Radave uopšte biti moguć. On se toga plaši, a ja se možda i nadam da će tako biti!?

                                ***
Jednim smo uhom slušali i priče naših domaćina. Pored niza nebitnih čuli smo i jednu na koju smo morali obratiti pažnju. Ne zato što je pojašnjavala predostrožnosti koje su pokazane oko našeg konaka, već što čujemo još jednu potvrdu da i u našoj Armiji mnoge stvari nisu kakve bi trebale biti!
Baš u ovoj kasarni, prije samo nekoliko dana, desilo se ubistvo. I to - komandanta bataljona.
Detalje sve nismo čuli, ali toliko jesmo da shvatimo kako je razlog - novac. Nije pomenuta cifra, ali je i nebitna. Znamo koliko novac u ovim vremenima ima malu vrijednost. Ako smo se grozili nad ubistvima Fadila Đoza, ili Džoa, sad nam je jasno kako se i za manje glava gubi.
Razlika je i u tome što ovo nije bilo podmukla zasjeda, nego hladnokrvno ubistvo. Taj neki vojnik je ušao u kancelariju tog komandanta, izvukao pištolj i upucao ga. Nije se opirao hvatanju, sada je u zatvoru...
Noć je bila duga, prilično hladna, stalno smo stizali zaspati i nanovo se buditi. I razmišljati i pričati. O Munjinoj djevojci, Almi i Ameli, ubistvima i zasjedama, a padale su nam na um i moguće Ekove reakcije. Shvatiće on da nas je snijeg spriječio, ali ne i zašto nismo na vrijeme krenuli.
Jedno sam veliko povjerenje metnuo na težak ispit. Pri čemu mi je smetalo i što Munja na to uopšte ne obraća pažnju. Sve je bilo izvjesnije da će on, možda, odmah nazad. Na ovu smjenu kasnimo, a čekati šest dana umjesto tri, biće da je njemu previše.

                                    ***
Neće mu smetati ni snijeg koji je u Kostajnici prilično napao, preko Radave oko pola metra. Bitno je da je stao.
Neće mu smetati ni prijekor koji smo s pravom dobili od Eka.
Koji je i mene u jednome iznenadio. Ali ja njemu nisam htio zamjerati, nije mi se sve to ni razumijevalo.
Čuh kako mnogi drugi negoduju zbog prve četiri naredbe o činovanju koje stigoše u bataljon. Svako razuman će znati da su tu uvažavani neki čudni kriteriji. Je li Žuta u bezbjednosti, ili pri personalu, i manje je važno, koliko fakat da su njeni prsti umiješani. Sem nje činovan je i Samir, što upućuje kako i kod nas bezbjednost postaje najvažniji sektor, dok je činovanje Murata Fulurije logično jer personal i vodi brigu o tome, a Ekovo jer neko treba udariti pečat. Ono što Eka odvaja od ostalo troje je činjenica kako je on neosporno isto i zaslužio.
Doduše, ne mogu reći ni da se Eko promijenio. Munji se skoro nije ni obraćao. Nije ni meni mnogo, samo - da zapišem datum. Na šta se Munja samo osmjehnuo. Njemu jedina prijepreka još mogu biti ja, moje odustajanje.
O tome smo već razgovarali. Odustao nisam, ali neću ni odmah nazad. Meni se ne žuri. Nismo stigli na svoju smjenu, možda nećemo ni uskakati u neku vanrednu. Možda osam dana odležimo ovdje, potom odradimo tri. Do tada bi se i vrijeme moglo smiriti, a Eko zaboraviti šta je rekao.
Samo da se i Munja smiri. Što je malo vjerovatno. Ne da sam jedno povjerenje doveo pod pitanje, i drugo je na testu. Rekao bih i treće, ono najvažnije, povjerenje u samoga sebe.
Znao sam način na koji sam ga dosad bez problema održavao. Slušao sam ličnu intuiciju. A ona sada govori da sačekam tih desetak dana.


pogled na Buturović polje
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...