30 May 2017

14 Možda je u pravu

Izađoh da se prošetam,
niz vožje, niz bijelo grožđe.

Susretoh mlado djevojče,
obuklo bijelo fistanče.
                                            15-17. april 1994.
Na studen kamen sjeđaše,
dragome pjesme pjevaše:

„Dragane, žuti jablane,
ne gledaj cure s jabane.

Jabana, pusta daleka,
daljina sedam konaka!
Daljina, sedam konaka,
patiće cura dovijeka!
                                         



Pješadinci su ispričali što su znali. Akcija je navodno bila krenula, ali u nevakat - naglo pogoršanje vremena je sve ustavilo, odgodilo do daljnjega.
Sami su svoj zadatak smatrali obavljenim, uputili zahtjev Komandi za smjenom. Senaid se složio s nama ostalima, mi tražismo da se neko konačno i nas sjeti s uputstvom šta i kako dalje.
Do tada nam je bilo čekati i durati. Ni jedno ni drugo nam neće biti naročito teško.
Možda je i najteže bilo saznanje da nas se povlači. Čudno bi to bilo, da sve ne sagledasmo i s druge strane. Nismo davno ovdje došli, štošta nam se tada nije dopadalo, radi smo bili i odmah se vratiti, ali...

Štošta ovdje i nije bilo ugodno. Ipak se izduralo. I to, sa svjesnošću da je moglo biti i gore, odnosno da može biti gore. Kada opet krenemo na sličan zadatak.
Kako god da vagamo, više je bilo lijepih trenutaka, žalije nam je što odlazimo nego što smo ovih nekoliko dana proboravili ovdje. Što se posebno osjetilo večer pred polazak, kada se trebasmo polahko opraštati od naših prvih, i ipak domaćina koje ćemo najduže pamtiti.
To je bilo drugi put da sam ja učio dovu poslije jela, a popila se i džezva kahve više. Sjedilo dugo, pokušavalo ispričati sve što u prethodnih desetak dana nije. Za uspomenu smo dobili po vunene čarape i rukavice.
Uzvratiti nismo imali čime, osim uobičajenih obećanja da ćemo nekada, u neka bolja vremena, kada sve ovo prođe, obavezno maksuz doći.
Iz nas je govorio iskreni nijet, iskrena želja, ali za razliku od mnogih s kojima se slično pozdravljah naš najstariji domaćin na sve gleda drugačije. Možda samo sumnjičavo a možda, ipak, i jedino iskreno. Zahvalio nam se na druženju i muhabetima, vidio je u nama poštene, drage, dobronamjerne, pa i iskrene ljude, ali je podsjetio kako je on već jedan rat preturio preko leđa. I nije siguran da, ma koliko se ovaj po nečemu, jačini i proljevanoj krvi, razlikova od prethodnog, da će se vrijeme poslije rata razlikovati.
Možda je u pravu. Možda će ovo selo poslije rata opet biti daleko, kako se običnije kaže: opet biti - zabit. Biti selo u koje će se ponovo jedino dolaziti maksuz, svojom voljom. Voljom koja će biti potrebnija za nešto drugo, nešto preče, nešto bliže.
Možda je u pravu. U tom slučaju bar nećemo zaboraviti njegove riječi na kraju, kada nam je zaželio i zdravlja i sreće, da živi, neranjeni, i s kompletnim familijama, bar koji su i trenutno živi, dočekamo brzi kraj rata, a da je onda skoro nebitno da li će nas sudbina više ikada ovuda navesti...

                               ***
Vrijeme će nas, barem na polasku, sasvim poslužiti. Omer komentarisa, kako se ovaj put zaozibljno popravlja.
Znamo svi šta to još znači, sigurno će biti novi pokušaj uzimanja Bjelašnice. Možda će neko, ja ili ostali ubrzo nazad, ipak je malo vjerovatno da ćemo se ponovo svi naći na istome mjestu u isto vrijeme. Sem oproštaja s domaćinima slijediće i ono između nas, sa sličnim pitanjima koja proističu iz dedovih riječi.
Malo ćemo pričati o tome, na kamionu koji je ovaj put stigao drugim pravcem, do kanjona Rakitnice.
A tu, u kanjonu, vidjesmo ono što smo čuli, pomalo sumnjali, sada nam se fino kaziva. Vrlo upečatljiva slika za rastanak, po kojoJ ćemo također dobro pamtiti Čuhoviće. Nije samo stigao kamion koji je dovezao pješadincima smjenu.
Mještani su došli nositi humanitarnu pomoć. Što smo znali - skroz rijeci se nije moglo s konjima, dobar dio puta sve mora na leđima. Što i nije čudno, neobično, koliko što je i tu puno više žena, djevojaka.
Taman da kompletiramo utiske. Prvi smo ranije izveli, zaključivši kako ovdje živjeti može samo ko se tu i rdoio. Drugi smo sticali ovih desetak dana, upotpunivši ga ovom slikom: Možda ovo nije mjesto u kojem bi čovjek poželio živjeti, ali je sigurno i mjesto iz kojega se ne bi žalio oženiti.


Lukomir, zimi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...