18 May 2017

4 Šta sam zgriješio

„Lastavice, lasto, Bog te ubio;
Lastavice, lasto, Bog ti sudio,
što mi budiš dilberčeto?“
                                              4. april 1994.
„Ne kuni me, ludo, ne karaj me,
ne kuni me, mlado, ne karaj me;

Ja ga budim, da te miluje,
ja ga budim, da te cjeluje;
Da te miluje, ludo, da te cjeluje!“






Slabo sam spavao. Prva osjećanja su potiskivana polusvjesnim razmišljanjima o nekim drugim mogućnostima. Jedna od njih je podrazumijevala kako se može desiti da nikoga iz brigade više nikada ne vidim.
Jutro me nije sasvim oslobodilo crnih misli. Čak mi se činilo kako naš sam ispraćaj liči na nešto takvo. Dok su momci iz Prve slavne na kamion sjeli iako namršteni, i sasvim tiho, uz pratnju i posljednje instrukcije tek par ljudi, onako kako se kreće na izviđanje, dotle se ja pozdravljah s pola bataljona. Kao da se dugo, ili nikako više gledati nećemo.

Na kamionu jednako mračno. Gledam ljude s kojima mi se družiti narednih dana, vidim kao da se i oni jedva poznaju. I da još manje znaju šta nas gore čeka.
Tako nešto mi je pred polazak, na upoznavanju kazao i Senaid Džindo, komandir ove male grupice.
Ja sam očekivao cijeli vod, njih grupica. Posluga, slična kakve i mi pravismo, a što je protivno svim mojim dosadašnjim saznanjima o sarajevskim brigadama. U što se onda uklopila i činjenica da ne vozimo ni minobacač ni mine. Ili ima gore, ili će nekako doći za nama.
Tu su busola i ostali pribor. Rekao bih, tek da se zna da ne idemo na izlet.
Ne idemo na izlet, potvrđuju to naša preozbiljna lica. Sjedim do Senaida, s njim razmijenim po neku, ostale slušam. Kada neki od njih progovori.
A priča se vrti, kud baš njih da zapadne, sumnja da ćemo gore samo odrediti položaj, da će Komanda slagati i ne poslati smjenu nakon obećanih sedam dana, ko će nas i kako dočekati, gdje ćemo biti smješteni, kako ćemo za hranu...
Dođe i meni pitanje, šta sam to ja zgriješio pa se nađoh s njima.
Ne odgovorih što sam pomislio reći, umjesto toga samo slegoh ramenima. Iako djeluju nezadovoljni, ljuti i na Senaida i na još nekoga, ipak ne izgledaju puni kakvih ozbiljnijih grijehova.
Senaid je tek godinu stariji od mene, sve jači je dojam kako nam to nije i jedina sličnost. Manje komanduje, više je prijatelj s ostalima.
Jedini mlađi je Armin Pozder. Prvi utisak mora biti da ga je neko „sklonio“ u artiljeriju, ali drugi u njemu vidi momka poput rahmetli Admina Hajdarevića, ili Tita Kovačevića, iz kojih prosto kulja žal što nisu u diverzantima.
Omer Kušmić je u tim nekim, ratnički najzrelijim godinama, koje uvijek teško objašnjavaju činjenicu da nije naprijed s puškom, čiji izgled i ponašanje također govori tome u prilog. Nešto je krupniji, ali jako me podsjeća na Atifa Biča. Mnogo priče, sva energija da se bude što dalje od mjesta gdje se puca, i tek riješenost da se loš glas o njemu demantuje - ako ne bude sreće pa baš dođe do neke guste situacije.
Dvojica starijih su, rekao bih tipični artiljerci. Bez ikakvog kompleksa što su tu, s umjerenim osjećajem kada i koliko se treba buniti, kada je najpametnije ćutati. S tim da kao tandem djeluju bolje. Ramiz Salihagić će biti taj koji će nekada podržati Omera, nekada ublažavati njegove stavove, sve u razgovorima sa Senaidom i višim pretpostavljenima, dok će Ramo Kokor po potrebi njega samog korigovati.
Vremena za bolje upoznavanje će biti, valjda, još sad pitah za porijekla. Pomalo se iznenadih što se niti jedan ne predstaviše kao rođene Sarajlije. Armin jeste rođen, ali su njegovi od Goražda. Tamo negdje se rodio i Ramo, Ramiz podno Romanije, kao i Senaid. Omer dolazi čak i kao stranac. I rodio se i živi u okolini Tuzle, samo ga je rat zatekao u Sarajevu.
Raspitiujući se o meni, najprije pomenuše Avda Hajrića. Klimnuh glavom, objasnih da sam čuo najbolje o njemu ali da ga nemadoh priliku upoznati. Saznajem, s Grepka je došao k njima. I oni imaju samo najbolje riječi za Avda.
A onda, sasvim me iznenadiše pomenuvši mi brata Fehima. Ramo ga dobro poznaje, Ramiz i Armin se prisjećaše.
Činjenica da sam mu rođeni brat reče im više nego što bih sam mogao. Iako Senaid i Omer nisu s njima bili početkom rata u Vogošćanskom odredu prihvatiše cijelu priču. Brže nego sam i mislio postadoh punim članom ekipe.


                               Ivan-planina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...