19 Jul 2017

50 Naći dovoljno mjesta

Vila jaše konja Osmanova;
vila jaše, za njom Osman pješe.

„Sjaši, vilo, da se odmorimo!“
„Ja se nisam mlada umorila:
                                30. septembar/1. oktobar 1994.
Valja meni bio grad graditi
brez aršina i brez tebešira,
brez kamena i brez ćeremita!“




Bilo je još do zore. Jedno od onoga čega se sasvim dobro sjećam. Uz neotkriveno lutanje i pentranje, kada smo pristigli ostale.
Ostalo su nagađanja. Dok ne svane.
Nikome ko se trefio u mojoj blizini nije bilo jasno zašto odmor tako dugo traje. Još manje kada smo se pokušavali raspitati.
Mrak nije dozvoljavao da se iko probije mnogo naprijed. Kuda god bi krenuo zapeo bi za nekoga.
Pokušaji da se sazna nešto, saplitanje o, ili nagazivanje nekoga, moraju prestati. Vijesti koje kruže i nisu vijesti, nego razmišljanja.

Da smo stigli dokle je i predviđeno za danas, to sam i sam najprije pomislio. I odmah odbacio. Po onome što sam slušao pred polazak, onome što sam gledao na karti, i sabirajući koliko malo smo prešli, posebno niti jednu duboku uvalu ili visoku čuku.
To da smo primijećeni, dakako je druga pomisao. Sa svojim pitanjima, ako jesmo zašto nije na nas pucano, odnosno zašto se ne vraćamo nazad.
Treća bi bila da smo mi nešto vidjeli. Iako najvjerovatnija, ni ona nije bez nejasnoća. Šta je s drugima, Slavnom i Viteškom? Kako se ni u blizini nije čula nikakva pucnjava, može biti da su i oni zastali, tu negdje, u blizini.
Ono što mora biti jeste da naša Komanda ima vezu s ostalima. A prostor gdje nas je ovo zateklo ne dozvoljava da i posljednji borci dođu do više istine od ličnih nagađanja, koja se preklapaju i ponavljaju.
Na kraju se sve toliko oteglo da je još jedino čemu smo se mogli posvetiti bilo naći dovoljno mjesta da se polazak dočeka ležeći, malo i odspava.

                               ***
Svanulo je. I ne samo da smo vidjeli koliko nas je bilo na koliko malome prostoru, još u strani, što je objasnilo onu nemogućnost informisanja, nego je izazvalo da se jutros čuje puno razgovora u kojima se javljaju oni koje je neko stigao nagaziti, umjesto da se svi raspitujemo, s obzirom da trebamo dosta bitnijih odgovora.
Oni jasniji, polahko nam se daju.
Mjesto na kojem smo poznato je kao Ploča. Tačnije, mi smo malo ispod. A to je mjesto na kojem smo se trebali dohvatiti platoa.
Međutim vodiči, i ovi naprijed su, navodno, ugledali neko svjetlo. To je pokrenulo priču da četnika ima gdje ih nikad nije bilo.
Priča, čiji nastavci su predvidivi, pominje se izdaja, nastojanja da se vezom sve provjeri. Potom sumnje u razuvjeravanja. I dogovori među nama šta i kako dalje.
S obzirom da se sačekalo svanuće, jasno je i kako je to završilo. Odustali nismo, ali sve pomjeramo za dvadeset i četiri sata.
A naredna noć će pokazati jesmo li ispravno postupili što ćemo dan ovdje predaniti umjesto da smo se vratili nekoliko nazad, gdje bi se ipak bolje odmorili. Ako u blizini ima bolje mjesto od ovoga.


                 jedan od vrhova Treskavice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...