4 Oct 2017

14 Kanister rakije, i bidon

Kaži, dragi, šta bi ti pratila?
Da ti pošljem rumenu jabuku,
istruhnuće dok do tebe dođe;

Da ti pošljem stručak bosioka,
uvehnuće dok do tebe dođe;

Da ti pošljem vezena jagluka,
potavnuće dok do tebe dođe.

Dođi, dragi, da ne šaljem zlato,
što je samo tebe obećato!




Drugi dan je bio drukčiji. Četnici su opet napadali, doduše ne kao onog dana. Usudio bih se reći kako su ovo oni napadi kada se samo žele usporiti, još duže odgoditi eventualni naši.
Ispalili smo Sedo i ja nekoliko mina. Kako ni četnički napadi nisu bili preozbiljni to ni naši pogotci nisu mogli biti naročito učinkoviti. Osim u jednom, također bitnom segmentu.
Poslije iskustva u posluzi osamdesetdvojke, prethodno vrlo lošeg s jurišnom šesetkom, Sedo je sada gađao sam. Tjerao me kod prvih dvije-tri da provjerim libele, kasnije se nisam morao mučiti odbijati ga. I nanovo mu objašnjavati da je najveći dušmanin artiljercima - vrijeme.
Kojeg nam ovaj put nije manjkalo. A i cjelokupno je dosta brzo prošlo.

                        ***
Noći prolete u iščekivanjima, praćenjima kada će ko i odakle naići, dani u izležavanjima, s tim kraćim prijekidima kada smo malo kao gađali. Odmorni, raspoloženi dočekasmo vrijeme smjene.
Kada je pred akšam telefon zazvonio znali smo da je u vezi s tim.
-       Zuhdija je – predstavljanje sugovornika to je potvrđivalo, ali i slutilo nečemu ne baš očekivanom.
-       Reci, prijatelju – ja još nisam mijenjao raspoloženje.
-       Evo Galiba kod mene. Imamo jedno pitanje za tebe, šta tražiš da ti i mali Pezo ostanete još dva dana?
-       Šta tražim? – bio sam više nespreman, nego iznenađen pitanjem, tek sam tražio način kako da moj pristanak ne bude najponizniji – a šta je sad, kakva frka? I sumnjivo mi to - dva dana. Je li će to nešta biti?
-       Nemoj zajebavati sad i ti, da nije potrebno ne bi te ni zvali. Vidiš da ti ne naređujemo. Znamo da ste i umorni, svi smo, i da vam tu nije nimalo ugodno, zato te i fino pitamo: Šta tražiš?
-       Ako je dva dana, šta ću tražiti. Ništa. Znaš mene. Može ovako: Pošaljite kanister rakije, i bidon pičke, i nećemo ni silaziti odavde!
-       E, to ti ne možemo dobaviti. Toga u magacinu nema. Ako šta drugo treba... – Zuhdija je odgovarao, a iza se čuo i Galibov smijeh, samo dijelom što je ovo značio i moj konačni pristanak.
-       Ma ne znam... Evo, Sedo mi otima slušalicu, izgleda da on ima neku želju...

***       
Ostali smo, noćili, ponovo je neke vojske tutnjalo. Ali Šaćira, ili nekog drugog nije bilo.
Možda ne bismo toliko o tome razmišljali da je samo traženo da ostanemo.
Međutim, pošto su pitali za želje, a Sedo i ja se šalili, doduše na različite načine, očekivali smo makar ono osnovno, hljeb i koju konzervu. Kojih smo mogli razvući na danas, ali je Zuhdijino raspoloženje bilo obećavajuće.
Kao da je znao da će danas biti jako vruće. Četnici su produžili one svoje pješadijske napade, dok su artiljerijska pojačali, udvostručili. Pomisao da zbog artiljerijske vatre, uz nesreću da magle nikako nema, kad već nismo noćas obećano nećemo ni tokom dana dobiti, osjećali smo se gladnijima negoli smo doista bili.
Dodatni pritisak na mene je vršen Sedovim prigovorima. Po njemu sam ja kriv jer sam bio neozbiljan, dok je sebe smatrao ozbiljnim kada je tražio sedam hljebova, kilu šećera, šteku cigareta, nekoliko čokolada, eurokrema, gulaša i pašteta... Što sam mu odmah oprostio, dok to da je cijelu noć jeo rezerve koje smo imali, i još i mene navratio, to baš i ne mogu. Ali to sve skupa ne mijenja dužinu dana koji je pred nama.
Zbog čega sam na kraju popustio pred Sedovim prigovaranjima i pozvao Zuhdiju. Nisam očekivao da će i to nešto izmijeniti, osim što će ušutkati Seda. Naravno, biti i garancija da večeras nećemo biti zaboravljeni. Posebno, što je pomenuo imenom Soba Šaćira, brigadnog logističara, označujući ga krivcem.
Pričali smo Sedo i ja ponovo o ovome. Sada ozbiljnije, ističući kako bi prethodne šale mogle biti uzrok da nam bude gore neg je trebalo biti.
Osim činjenice da smo sami, na nešto drugo se ne možemo požaliti. A zbog prozivanja Šaćirovog, uz sinoćnji Sedov bezobrazluk, javlja se sumnja kako ono što ćemo dobiti bude dovoljno jedva za taj jedan, preostali dan.

                              ***
Pričali smo, vrijeme trošili, s obzirom da je prisutna i štednja mina. Pričali, a znali da nam je kako nam je, znali da ćemo odraditi i drugi dan, čak i ako ponovo budemo zaboravljeni.
Podne je prevaljivalo kada je jedan naš iskorak na kosu bio drukčiji od ranijih. Neko je išao prema nama. Već se dalo nazrijeti da taj neko vodi i konja. Nije telefonom javljeno ali se ponadasmo da je usput potjerao i nama hranu.
Kako je Viteška ono jutro, ipak izašla na Ilijaš i Zubove, to se većim dijelom puta i moglo mirno ići. Ipak, bio je pojas na kojem je trebalo mnogo sreće onome ko bi se, iz nekih jakih razloga, usudio ovuda sada ići.
Pitali smo se koji su to jaki razlozi, pitali i ko je taj što ide, a kada su krenule četničke granate. Primijećen je. Ali i - imao je sreće.
Admir Habul, poznat pod nadimkom Paljuka, bio je osamnaestogodišnjak. Prva misao moja kada sam ga prepoznao je da se je neko mnogo ogriješio tjerajući njega na ovaj zadatak. Drugo je bila nevjerica, da je sve ovo zbog nas.
Gledao sam u Seda, i njega sam, pogledima korio. Ne samo da je na konju bilo sve što je tražio, već je bilo nečega i više. Ne može se reći da je pun tovar, ali opet - tovar je tovar.
Ostat će zabilježeno da je nama dvojici na položaj dotjeran konj hrane, uključujući i šteku cigareta. A sve, samo za dva dana. I, pod granatama. Zbog čega je i trebao dobrovoljac.
Priča Paljuka o tome, kaže da je Sobo bio prilično ljut zbog načina na koji mu se obratio Zuhdija, a povodom činjenice da je sinoć nas zaboravio. Ljutnju nije mogao drukčije ispoljiti nego da što hitnije ispravi grešku.
Ponudio je pet kutija cigareta onome ko ovo izvede. A Paljuka je jedini bio dovoljno lud da po toj cijeni rizikuje.
Još luđi, jer se uporno namjeravao odmah vratiti. Kako kaza, pošteno, i do kraja izvršiti zadatak.
Ja sam htio biti još uporniji, uvjeravati ga da sad ne treba iznevjeriti sreću koja ga je dopratila. Priznao sam i da ja ne bih uradio što je on, dodajući da i ovako osjećam grižnju savjesti, te da ne želim da ona ostane trajna.
Razumijevao sam i njegovu mladost, ali brzo shvatam i jedini način da ga ubijedim. Par je sati do akšama, toliko ga u potoku mogu zadržati samo na jedan način.
Nasmijao se, ali i pristao. Dali smo mu Sedo i ja po kutiju cigareta, što je možda malo previše za par sati sjedenja, za ono što je svakako trebao učiniti, ali je vrijedno lijepog završetka ove jedne zanimljive pričice.


                      Treskavica, pogled na Bjelašnicu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...