14 Nov 2017

27 Sami ćemo se pobrinuti

Dvore gradi Komadina Mujo,
sred Mostara najljepšega grada.
Oblazi ga c'jeli Mostar redom,
samo nema Zaimove Zibe.

„Što te nema Zaimova Zibo,
za tebe su sagrađeni dvori.                                                    
Za tebe sam dvore sagradio,
i žeženim zlatom pozlatio.

Ruke traže topla milovanja,
lice želi nježna njegovanja,
srce traži čista drugovanja,
usne traže pusta sevdisanja!“




Dok smo bili zadovoljni barakom na Šljemenima, to što nam druga nije napravljena bilo je ono što nas je činilo ukupno nezadovoljnim. Snijeg je pokrio vrhove Treskavice, ubrzano se spušta na obronke.
Sedo i ja smo se pozdravili s našim izdvojenim položajem, šesetka je od prošle smjene uz osamdesetdvojke. Objašnjenje smo prihvatili, iako snijeg još nije zatrpao sve uvale nešto slično se može očekivati. Samim time i djejstvovanje šesetkama postaje bez svrhe.

Noćivanja na Baletinim vodama su prijatna, ali cjelodnevni boravak na promrzlome suncu je suprotnost koja ukupno vodi ka mogućim razboljevanjima. Da bar ima stalnih djejstava, da se tako zagrijavamo!?
To je druga primjedba na zatečeno stanje. O tome smo odmah pričali sa Suvadom Žgaljom, našim načelnikom.
Ovdje je napravljen prekomotan objekat, a gore nikakav. Tačno je da se računalo s vodom stodvadeski, preciznije s dvije posluge, ali je i tačnije da tih mina imamo, kao i obično, štedljivo malo. Još ako uzmemo vremenske uslove koji slijede, koji ne odgovoraju šesetkama, još manje stodvadeskama. Mogu one imati efekta, ali je on dakako upitan. A ono što se štedi ne prosipa se.
Nije nam draga trenutna zamisao da, kada vrijeme dodatno se pogorša i bude iscrpljujuće odavde šaljemo ljude gore, ta grupa za sada noćijeva u glavnom logoru. Jedno je što ne bismo imali svoju, niti stalnu baraku, a drugo što i to nije dovoljno blizu, za slučajeve ako bi trebalo djejstvovati nešto ranije. Tako je naš prijedlog da se sami damo na izgradnju tog drugog objekta, neka samo Žgalj vidi s logistikom da nam da daske i ostali najnužniji materijal.
Nije nam bolja ideja mogla pasti na um. Nećemo čekati zauzetu logistiku, sami ćemo se pobrinuti. Ali, zato ćemo do kraja smjene dobiti i drugu baraku.

                                 ***
Skeptika je bilo i među nama, čisto što ni jedan od nas nije vičniji građevinac. Ipak su prve naznake ohrabrujuće.
Edin Barlov je napravio projekat, uz manju pomoć Latifa Krša, još manju nas ostalih. Zapravo sam ja tražio da se ostali ne miješamo, podsjećajući na onu narodnu koja kaže „gdje je mnogo baba...“
U drugome sam se složio, opet se držeći bosanske, nešto novije, koja završava sa „može usfaliti“. Dakle, logističari su tražili da nam gaterom narežu daske i grede po mjeri, i broju, zbog čega smo i morali praviti taj nekakav projekat. Pri tome smo uzeli u obzir da se u ovome vaktu sve pomalo štedi, ne obavezno i škrtari, odnosno da svi vojnički objekti idu „na sprat“ a što će nam poslužiti da neprimjetno uzmemo više daski, odnosno da tokom same gradnje slobodnije odstupamo od okvirnog projekta.
Mislim da je Edin Barlov u glavi odranije imao neku sličnu zamisao, možda je početkom, ili čak i prije rata razmišljao da negdje napravi slično nešto. Nešto što će biti jednostavno, a opet drukčije od toliko drugih, izvana sličnih objekata.
Jednostavnost će se ogledati u toj vanjskoj, pravougaonoj konstrukciji, s jednim vratima te tek onoliko prozora koliko će obezbjeđivati dovoljno dnevne svjetlosti. Nećemo ni na krovu ništa specijalizirati, jednako će i palače biti ravne, ali s tim razlikama da neće biti duple, te da će biti podignute na visinu koja će danom biti svrsishodnija tako da će se na krajevima moći lakše sjediti, uz i dovoljno prostora do zida barake.
Taj prostor će omogućiti da napravimo ono najspecifičnije, a to je pokretna sinija. Za šta će nam sem daski trebati i par starih lanaca, kojih logističari dakako imaju. Dužinom će obuhvatiti prostor od vrata do peći, čime će onaj jedini, nešto veći prozor i doći na strani susjednoj peći.
 Također će ovaj slobodni prostor služiti i da možemo u baraci imati potrebne količine drva da nam to nimalo ne smeta. Na sličan način ćemo riješiti i odlaganje rančeva i druge dodatne opreme, zbog same visine objekta i činjenice kako nema duplih palača. Dijelom, dok ćemo na onom četvrtom zidu zakucati i koji deblji ekser.
Sve ćemo još samo obložiti najlonom izvana, te ćebadima iznutra, i to će biti to. Ako se rodi još neka ideja, naručili smo viška daski, a prema čemu ćemo na kraju napraviti i onaj obavezni prateći objekat.
Ono što se već naslućuje kao mogući problem je vrijeme koje prijeti. Zbog kojega su logističari bili brži nego smo i očekivali, i zbog kojeg i mi ne smijemo dangubiti. Bez obzira što među nama nema vrlih majstora, građevinaca.
Ima tu onih koji ponešto znaju, sem Edina Barlova koji se pokazao olovkom, te Lata i Salje koje nameće sama činjenica da su radili u Šumarstvu, tu je i Lutvo, za koga važi ona iz naroda da spada u ljude „kojima svašta nešta basta“, što dijelom važi i za Gliba, dok mali Sedo mora imati nešto genetike, a kako mu je babo rahmetli bio majstor... Tačnije, činilo mi se kako svi, sem mene, pomalo znaju. Meni ni ukucavanje eksera nije najbolje išlo, tako da sam preuzeo na se one čisto irgetske poslove.
Manjak čekića, sjekirica, štednja eksera i sličnog, posebno vremena, iziskivalo je mnogo hodanja. Ali je i jednostavnost objekta činila da radovi ubrzano napreduju.
Kramp i lopata nisu imali previše posla, s obzirom da smo unaprijed računali s ovakvim terenom, čije će neravnine ostati ispod visokih palača. Tako se sam objekat odmah počeo dizati, jasno ističući našu predanost.
Može se zajedljivo reći kako smo pauze koristili da se divimo. Sami sebi. Svome remek-djelu, kako ga počesmo od milošte zvati. Možda smo zaboravili na pomoć onih koji su sve ovo pripremili, sve zasluge za brzinu rada pripisujući sebi.
Bilo kako bilo, objekat je u akšam bio skoro gotov. Preciznije, za sutra ostavljamo samo nabacivanje najlona. Bilo je i onih koji su tražili da i to uradimo isti dan.                                  
Kao da su zaboravili kako „ne valja raditi u akšam“, ali i kao da su znali da će sutradan startati pojačano pogoršanje vremena.

                                  ***
Koje se ogledalo u snažnom, činilo nam se, dosad neviđenom vjetru. Toliko snažnom da su sada protiv postavljanja najlona bili oni koji su za to bili sinoć.
I opet su oni bili u pravu. Bila je umjetnost uraditi to sada. Osam nas je savlađivalo komad po komad najlona, stalno hvatajući sekunde u kojima je vjetar malo stišavao. Deveti je sa čekićem i ekserima morao biti brži no ikada.
Konačno, nakon nekoliko sati muke, smrzavanja, smijanja, dvoumljenja odustati ili nastaviti, ukucan je i posljednji ekser.
I, druga noć u novome objektu bi toplija, onakva kakva smo i htjeli da bude.


                           položaj „Javor“
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...