26 Nov 2017

31 Još jedno sklonište

Propilo se, zapilo se mlado Sarajče.
Ono popi sto dukata, sve za jedan dan.
Za to čuo Osman-paša, njegov gospodar,
pa dozivlje mlado momče, sebi na divan:

„Jel istina, mlado momče, šta govori svijet,
da ti piješ sto dukata, sve za jedan dan?“
„Jest istina, Osman-pašo, šta govore svi,
da ja pijem sto dukata, sve za jedan dan.
Ja popijem sto dukata, sve za jedan dan!

Da ti piješ ono vino, koje pijem ja;
Da ti ljubiš sultaniju, sultan-Mejremu;
Propio bi sto dukata, sve za jedan dan,
i još više, Osman-pašo, i po Budima!“



                                
            Vjerovao sam da se pucanj morao čuti, sve do Šljemena i dalje. Ali, izgleda da nije. 
Tako da priča o zecu može sačekati da bude ispričana. Razlog nije u njenome ishodu već u neočekivanom gostu. Ako imam pravo reći kako se posjeta Bešovića ne treba očekivati.
Došao je obići nas, usput je ostao na kahvi. Možda i ne bi, ali će tako lakše iščekati mene. Ovi su mu rekli gdje sam, njemu se to baš i nije dopalo. Šta je tu je, kao ni o zecu ni o tome neću pričati ukoliko ne budem pitan.

Stigao sam ga dobro upoznati, ipak je ovo prvi put u prilici da provjerim nešto što sam nekoliko puta čuo. Kahva se tek zasipa, stigao sam na vrijeme.
Priča je tačna, jasno mi je čim sam vidio da se Glibo latio toga posla pri čemu je za Bešovića spremio plastičnu čašu. Razlog je što mu ruke drhte. Oni koji to hoće objasniti govore da je razlog alkohol, kojeg je nekada volio. Drugi su skloni dodati da je tome doprinijela i priroda pilotskog poziva, tačnije napetosti koju nosi. Ne znam, ali vidjeh da je i iz plastične pio s obje ruke.
To je ono na šta nije trebalo obraćati pažnju. Bešović je čovjek koji uvijek ima nešto novo, mudro reći.
-       Koliko imaš skloništa za mine? – pita u jednome trenutku.
-       Jedno – odgovorih mirno.
-       Koliko imate mina za stodvadeske? – još jedno uobičajeno pitanje izgovoreno neuobičajenim tonom.
-       Četrdeset – opet bijah miran.
-       Dvadeset! Baš se ne znate snaći – on nastavi istim tonom – vidite kakvo je vrijeme došlo, da se mora lagati. Ja za jednu haubičku, Diviziju moram moliti pola sata, a ako od nas traže da nekog podržimo stodvadeskama ja ne smijem odbiti. Ali ćemo morati. Odmah da iskopaš još jedno sklonište, i u jedno da se stavi dvadeset mina, a u drugo dvadeset. Kad nama sutra zapne ja neću nikome da se molim.
-       Razumijem...

Ovo trebam da pamtim. Bez obzira koliko se ja sa istime ne slagao.
Zna Major šta govori. Zna i kome govori. Nema potrebe da dodatno pojašnjava. Niti da brine kako i ovaj zadatak neće biti izvršen na vrijeme, i nadalje ukoliko bude prilike, potrebe.

                                ***
Ako su mu ruke zadrhtale pijući kahvu, Major je našao priliku i da mu usna poigra.
U našoj bajti je vidio plastični kanister. Sjetio se kada su stigli u brigadu, sjetio se i kako su dijeljeni. Ima dobro pamćenje, zna da smo mi dobili svega dva, a intuicija ga u sličnim situacijam ne izdaje i mogao je biti siguran da je drugi na drugome položaju.
A mnogo ih je više dato pješadiji. Međutim, obilazeći njihove položaje nije mogao ne primijetiti da nijednoga više nema. Nije mu stran razlog, pogodni su za šverc naftom, češće za prijenos rakije kroz tunel, na što mnogi nisu imuni. Ali je sasvim tačno da su ovdje potrebniji, gdje je voda vrjednija od nafte.
Nije nas previše ni hvalio. Zadovoljio se opštim pravilom po kojemu su artiljerijske jedinice najorganizovanije.
Događaj s kanisterom je svakako zanemariv, ali se meni urezuje u pamćenje. U svemu mi je najčudnije kako se, eto i o nečemu sasvim normalnom govori kao o nečemu posebnome.


južne padine Treskavice, prema kanjonu rječice Ljute
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...