22 Jan 2018

44 Za deset dana

Već godinu dana evo
kako bolan ležim sada,
sa prozora moje sobe
vidim svjetla moga grada.

Naokolo svud zidovi,
i hodnici bijele boje,
mnogo snova u samoći
ovdje mojih ostalo je.

Tijelo moje oboljelo
nalazi se ovdje sada,
al sam sretan kad uveče
spazim svjetla moga grada.

U mislima tad prolazim,
šetajuć po staroj stazi,
skupa s dragom, što mi nikad
ovdje bolnom ne dolazi.

    /Ruždija Krupa/




Što je Murga uradio, od čega nije prezao, pokazalo se tačnim. Bez ikakvih sam problema prošao sve punktove. Policijske.
U probleme ne računam nelagodu koja je mene stiskala. Podsjećao sam sebe na kontrolu kod Eka, kada sam bio u dilemi da li se na meni više vidi pobljšanje, ili ostatak bolesti. Stvarni nivo prizdravljenja, ili želja da je viši. Nekako sam tada bio uvjeren da sam glumio koliko je trebalo, odnosno da sam pokazivao što sam htio da se vidi. Ta nekakva sredina.

Ovdje te sredine nema. Jasno je da mi dozvola nije u redu, ma koliko ljekarski papiri bili korektni. Prihvatio sam Muratovo uvjeravanje, složio se s njim, ipak su me žuljale dvije činjenice. Na policijskim punktovima puno toga zavisi od raspoloženja policajaca, ili situacije. Nekada kontrolišu i provjeravaju i što treba i što ne treba, nekad žure propustiti pa ništa i ne gledaju. Nisam znao gdje će ko biti kako raspoložen, ali jesam da ja ne volim lagati.
Razmišljanjima sam i došao do rasta uvjerenja. Prvo sam se prisjetio situacije s Mufom, kada je on imao neku univerzalnu propusnicu, koju je lično popunio. Koja je meni djelovala sumnjiva, a koju su policajci prihvatali kao sasvim regularnu.
Prisjetio sam se i svog i Salemovog prolaska kroz Kiseljak. Nečega, s čime se ovo ne bi smjelo ni porediti. Onda su nam dozvole bile apsolutno nevažeće, nismo prolazili naš, nego do jučer neprijateljski punkt, čak smo unatoč zabrani nosili i ručne bombe... Ali, onda smo bili inatni, i malo ludi.
Sada sam samo bolestan. I idem se liječiti. S urednim ljekarskim nalazom, i dozvolom koja je friška, uredna, samo ju je potpisao neko ko to nije morao uraditi...
Razmišljanjima čovjek krati vrijeme, pa i onda kada mislima dođe do nekih ranijih misli, kada je sebe skoro uvjerio da je rođen pod srećnom zvijezdom, koja baš u ovim ratnim vremenima sija punim bljeskom, i konstantno.

                                 ***
Punktovi su postali jučer, a prva prijepreka se javila tamo gdje je nisam očekivao.
Uredno sam i brzo primljen u bolnici, koja me ipak nije dojmila kako sam očekivao. Nekoliko puta sam bio u prilici da na televiziji gledam strašne slike ove bolnice, toliko strašne da sam nosio predrasudu da je svaki dan isto. Da će me dočekati krv i smrt, u omjeru da neću obraćati pažnju na očekivano prilično granatama i gelerima oštećene zidove. Te da ću se jedva snaći da dođem do onoga kome sam upućen.
Danas je u Sarajevu, rekao bih zimski, januarski mirno, pa je i ova bolnica uspjela podsjetiti na sebe iz nekih ranijih, boljih vremena. Opet dopuštam sebi da cijenim kako je u bolnici još mirnije nego bi trebalo biti. Glupo se čuditi tome, ako je to omogućilo da izostane ono od čega sam trenutno jedino zazirao, puno gužvi i raspitivanja, traženja...
Nisam ni ja puno pitan. Do ulaska kod ljekara. A tamo, kratak razgovor i prijegled mojih papira. I zakazana je gastroskopija. Za deset dana.
Ako rat nisam shvatio, i neću. Pa opet mi neke stvari nikada neće biti dovoljno jasne.
Vraćam se mislima na trenutak kada sam se razbolio, kad još nisam bio svjestan šta mi se desilo. Stresem se prisjećajući se onoga što je slijedilo poslije, možda sad i svjesniji koliko sam bio blizu smrti.
Istina je da me ovaj ljekar nije viđao u toj fazi, ali nešto piše na uputnici, nešto sam i rekao. Eko Mehić mi je pomenuo da je gastroskopiju trebalo odmah raditi, ali da u Jablanici nemaju opremu a ja sam bio previše slab da bih već tada izdurao do Sarajeva. Tamo mi je spašen život, oporavljen sam, ovdje sam došao da se izliječim.
Za to je neophodno ustanoviti preciznu dijagnozu, a to bez gastroskopije nije moguće. S liječenjem bi trebalo početi odmah, a ne tek kroz deset dana.
Razumijem ja da se prije rata na slične prijeglede čekalo po mjesec, ili dva, no uvijek sam vjerovao kako postoje hitni slučajevi. Drugo, koliko znam, baš u ovim vremenima bolnice nemaju radno vrijeme. Ljekari, i ostalo osoblje, ili su tu ili u pripravnosti.
Očekivao sam, u najgorem slučaju da mi je sačekati par sati, ako je samo jedan aparat i ako slučajno ima već red.
Ljut sam. A nemam pojma na koga. Na ovog ljekara? Koji je pogledao što je trebao, uputnicu, i koga nije zanimala moja dozvola. Na sebe i Murgu? Zato što smo mi procijenili da ću biti gotov za najviše sedam dana. Na svoju srećnu zvijezdu? Zato što mi daje odmor nekoliko dana duži od onog koji sam sam sebi bio odredio.
Nije me više strah gastroskopije, ali sam ponovo zanesen razmišljanima da odustanem.

                                ***
Kao da sam došao u situaciju da mogu birati, drukčije odlučiti. Znam da mi ni tetka, tetak, buraz, neće dati da mnogo razmišljam o mogućem odustajanju. Ma koliko mi za deset dana, moguće bilo još bolje. Također, ne mislim da bi i u brigadi pozdravili moju nepromišljenost.
Na kraju, za ovo mi ne bi ni trebali savjeti. Dovoljno je da se sjetim šta sam sebi obećao.
A ako se ne želim više nikada razboljeti onda odmah trebam početi raditi na tome. Za početak se sasvim oporaviti od ove, bolesti koja me je i ponukala da dam to obećanje.




                četnici su nemilosrdno granatirali i bolnice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...