26 Mar 2018

9 Nisu navikli da štede

Umihana hadži-Jusufova,
na Vrbasu abdest uzimala.
Kraj Vrbasa đugum ostavila,
na đugumu fesić s dukatima;
jemeniju na vrhu svezala,
a papuče vodi okrenula –
da svak misli da se utopila.

Sva gospoda vodi dolazila,
niko ne smije u Vrbas, u vodu,
osim jednog deli-Ibrahima.
On Vrbasu mutnom dotrčao,
pa on baca đuzel odijelo,
hoće skočit u Vrbas, u vodu!

Kad se nešto iza grma javlja:
„Ne budali deli-Ibrahime,
ne muči se, ne skidaj odijela.
Nisam, bolan, u vodu skočila,
već sam bijelo lice umivala,
da ga ljubi deli-Ibrahime!“




Bitka za Treskavicu nije izgubljena. Nije, i ne smije biti. Februarska ideja i pokušaj Zaima Imamovića jesu bili i genijalni i suludi, baš tako se nisu ni mogli provesti u djelo, međutim uvijek ostaje onaj uobičajeni, teži način. Koji hoće pričekati, ali ne smije izostati.
Četnici jesu iskoristili nepredvidljivosti vremena i ponovo prvi bili gore. Gdje su bili i prije dolaska zime. Taj njihov izlazak samo par dana nakon Zaimovog pokušaja jeste bio kum kasnijoj pogibiji moga najdražeg saborca Šeksa, ali neku drugu novu prednost im nije donio. To je potvrđeno nedavno, kada ponovo zauzesmo Toranj. Zašto ga nismo zadržali, pričalo se i nagađalo, ali se i zaboravlja, kako se okrećemo novom pokušaju. Za koji ćemo reći da je novi, ali i dodati kako, samo nastavljamo gdje smo stali.

Nastavljamo, iako nismo ni prekidali. Čim bi prošlo nekoliko dana, nekako se već zaboravlja ko je koga zadnji nastojao stjerati s njegovog dijela Treskavice. Nije ni važno, a ne mnogo bitno je i to što oni kao predosjećaju našu ofanzivu, te već nekoliko dana pokušavaju i da nas preduhitre.
Ovi četnički napadi imaju nešto zajedničko, barem u našim šaljivim prepričavanjima ko je ustvari baksuz, četnici ili mi. Otkako je pješadija uzela da se smjenjuje svakih dvadeset dana, u tome raskoraku obje naše smjene su primijetile da četnici obično sasvim miruju kada su Fojničani ili Bošnjačka tu, dok provociraju,  i napadaju kada su na liniji naši. Tumačiti se može na način koji kome paše, većina se drži tog baksuzluka. Ko hoće priču da proširi doda kako su četnici upoznati s našim smjenjivanjima, da ih je strah naše ofanzive kada smo mi ovdje, pa tako glume napade kako bi bili sigurni da se to neće desiti. Naravno, kao i u svim sličnim situacijama nađu se oni koji obavezno sumnjaju da u ovome danas ima miješanja prstiju KOS-a.

                                   ***
Kako god, ovo danas izgleda jako ozbiljno. Doduše, još uvijek kreću na uobičajeni način, žestokom artiljerijskom vatrom. Da li osjećaj, neko stečeno iskustvo ili šta već, nekako nam se sada čini kako na ovome neće stati. A kada je tako, onda treba biti što spremniji za ono što slijedi.
Nikako ne bi bilo dobro da gubitci pri granatiranju budu veći. To bi negativno uticalo na raspoloženje, moral, vjeru u nas same. S druge strane, to bi četnicima dalo neki dodatni polet. Ili, možda i ne bi?
Ne znam. I mislim kako se mi sada ne bismo ni trebali baviti četnicima, već sobom. Njima ćemo kada mi krenemo u kontraofanzivu. S tim da najprije trebamo zaustaviti ovu njihovu.
Imamo spremne borce, spremne na najžešće pješadijske napade. Samo da je izdurati ovo artiljerijsko tutnjanje.
Nas, našu takozvanu artiljeriju posebno žalosti to što mi četnicima ne možemo uzvratiti. Ni približno. Još uvijek. Iako se stidljivo prepričava kako su te neke naše tvornice artiljerijskih mina i granata marljivo radile cijelu zimu, i ubrzano, zbog čega ne treba mnogo zamjerati na nekoj loše napravljenoj, loše saljevenoj, još se govori kako se te zalihe prave za druge dane, dane koji slijede, dane kada ćemo mi krenuti s napadima. Do tada smo na naviknutom, tek povremenom oglašavanju, samo na najvažnije, i najsigurnije ciljeve.
Tješimo se još nekim pričama. Navodno su naši pješadinci pronalazili neke neeksplodirane četničke mine, na njima su godine proizvodnje friške, ove ratne. Logikom, više ni oni nemaju preogromnih zaliha, više ne ide ona priča da je kod njih ono što je cijela Jugoslavija proizvodila četrdeset godina. Odnosno, da su to već u najvećoj mjeri istrošili. A kada znamo koliko je samo tih mina palo na Sarajevo, pa Mostar, Goražde, Gradačac i ostale gradove, sva priča nije ni neutemeljena.
Ali, kao da četnici ne mare zbog toga. Nisu navikli da štede, a i što bi, sigurno je kako i njihova proizvodnja radi. Ako i potroše zalihe, ako mi i prištedimo, samo ćemo im parirati. Mada ja ni u to nikako još da povjerujem.
Ako se kad desi, bit ću spreman. Do tada je više slušati padanje četničkih nego ispaljivanja naših. I stalno biti pripravan i na ružne, vijesti o gubitcima.
Kako je, tako je. Možda je malo i ružno biti ponosan na sebe, često se prisjećajući kako smo, kao i uvijek, znali odabrati siguran položaj. I tako, nailaske naših pješadinaca, pogotovo poslije ovakvih, teških, dana punih granatiranja, doživljavati donekle i stidljivo.
Saosjećanje je ono što čovjek uvijek treba da ima. Samo što je rat vrijeme kada se ono najčešće ima za pokazati.
Saosjećaš sa svime, sa saborcima koji danas žive ono što si ti jučer, ili ćeš sutra, saosjećaš s prirodom koju ti i oni s druge strane jednako uznemiravate. Saosjećaš različite situacije, kako one najteže, tipično ratne, tako i one za koje si više izgubio orijentaciju da li su normalne i u ratu, da li su u miru uopšte postojale.
Saosjećaš i ono što razumiješ, i ono što ti nije, i neće biti jasno. Saosjećaš i kada nisi siguran da li je to potrebno.
Jednostavno, u svakom saosjećanju se okrećeš ka tome da je sve to, i sve drugo, negdje zapisano. Da bude baš tako, i baš tada. Nekada, baš čekaš da se to zapisano dogodi. Nemoćan da se „uguraš“ u injekciju toga događanja.
Slušam teška četnička granatiranja, mislim na saborce na Volijoj jami po kojima te granate padaju. Saosjećam s njima, strijepim iščekujući nove vijesti, konkretna imena. Kao nikada, cijeli dan stižu vijesti o poginulima, ranjenima, vapaji za pomoć.
Uzavrelo je na relaciji Komanda - vojska, razmjenjuju se saosjećanja, razumijevanja. Komanda moli da ovi izduraju dok se ne obezbijedi pomoć, ovi mole da se požuri. Saosjećam i s jednima i s drugima, ove druge baš i ne razumijem. Možda pomoći trenutno nema dovoljno, ali šta je s ono malo šta je na dohvat ruke. Šta je s nama?
Mi imamo, grubo kazano, više oruđa nego mina, dakako je i nas viška. Bar danas, u ovakvoj situaciji.
Čekam da se neko sjeti toga, da nam naredi da dio nas krene ka Volijoj jami. Biram u mislima one koje ću pokrenuti sa sobom. Odbijam tako da razmišljam o tome zbog čega se imena poginulih kriju, zbog čega niko otud ranjene ne donosi niti iko odavde ide po njih. Sve to trpam u ono - negdje je zapisano da ovako treba da bude...

                                  ***
Vremenom sam potiskivao sva svoja razmišljanja, svodio se na ono iščekivanje. Što će se, na kraju, svakako i dogoditi.
Uzdahnuo sam jako, dva puta. Prethodno sam pažljivo saslušao vesele saborce koji su naišli s Volije jame. Njihovo veselo, normalno raspoloženje mi je samo po sebi trebalo nešto pojasniti. Ipak su s objašnjenjem bili brži.
Prije svih razgovora radio-vezom Bešović se s linijom čuo žičnom. Tada im je sugerisao da će iza uslijediti novo javljanje, gdje će odgovori otuda ići suprotno istini. Ako četničke granate budu padale po liniji komandir će izvijestiti da padaju daleko, koristeći epitete koji će označavati četnike kao neznalice, glupe, i slično. Ukoliko ti prvi projekitili budu padali daleko to će biti signal za igru, koja se i odvijala cio dan.
To je Bešović. To je njegova genijalnost. Jedino se on danas mogao dosjetiti nečega takvoga.
Nema sumnje da je upalilo. Jednostavno, kada sam ja povjerovao, kako bi četnici posumnjali.
Naravno da sada razmišljam i o Salemu Mravu, čovjeku koji je odlično odigrao drugu glavnu ulogu. To njegovo pomaganje otuda, prijetnje da će se linija napustiti ukoliko ispomoć ne dođe, povremeno umirivanje i priča o posljednjim naporima koje ulaže kako bi smirivao vojsku i držao je na okupu, na liniji, sve to je izgledalo doista stvarno.
Vraćam cio događaj nazad. Tek sad osjetim glumu, ali onu profesionalnu. Ne znam, možda je Mrav rođen za glumca. Ili je istina ovo drugo, svi smo rođeni za mnogo šta čega nismo ni svjesni. Sve to iz nas budi isključivo situacija.
Dakako da se svi jednako ne snalazimo u svim, posebno najtežim situacijama. Ali je to ono po čemu se heroji razlikuju od ostalih. I ovo je herojstvo. Jedna teška bitka. Bitka sa situacijom. Bitka u kojoj se trebalo izaći iz rata, a ostati u njemu.
Ili, sve to je ranije zapisano, suđeno. I to da se ja suzdržim, ni na koji način, sem tih nekih nejasnih razmišljanja, u sve ne uključujem. Tako bih, valjda, postupao i da je istina bila kakvom se činila. Ili možda ne bih, možda bih uskočio u radio-vezu, u boljem slučaju se žicom javio, u najgoroj varijanti bez ikakvih kontakata samovoljno krenuo pomoći. Možda. Ne znam. Sve zavisi kako bi bilo suđeno, zapisano.


rubovi Treskavice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...