20 Apr 2018

15 Da imamo bilo šta

Poletjela dva goluba
iznad mojih dvora.

Jedan pade u đul-bašču,
drugi na moj pendžer.
                kraj maja 1995.
Koji pade u đul-bašču,
on mi cvijeće bere.

Koji pade na moj pendžer,
on je gledo mene.




Stajali smo Lato, Pezo i ja skoro jedan do drugog. Nekako je četnička ofanziva umanjila, tako i artiljerija, pa smo bili slobodni stojeći pratiti kako naše dvije posluge trenutno gađaju one četnike koji kasne s povlačenjem.
Brzi nije prešao u kontraofanzivu ali je pomjerio našu liniju odbrane. Do kada će on izdržati ispred, hoće li biti nekog spremnog da ga zamijeni, to su pitanja čiji odgovori neće poremetiti još jedan njegov hrabri poduhvat.

Razmišljam, kada bi se o ovome film snimao onda bi scenarista sigurno to i pretvorio u stvarnu kontraofanzivu. Kontraofanzivu koja bi podrazumijevala juriš njih trojice, četvorice, priključenje ostalih, vjerovatno bi u toku noći i mi s minobacačima išli naprijed. Gledaoci onda, u sve to ne bi vjerovali.
Ko poznaje Brzog zna koliko je hrabar, spreman ići na čelu vojske koja bi jurila četnike u bijegu. Međutim, zna i da nije toliko lud da to radi sa svega dvojicom-trojicom još. A dobro je upoznao Đevigrad, znao je da treba iskoristiti nastalu situaciju. Bitno je oglasiti se odozgo. I oglašavati. Ne mogu četnici biti sigurni da li to rade samo četiri vojnika, ili pola bataljona. Uradio je što je trebao i što je bilo do njega, ostalo je do Komande.
Razmišljam tako o trenutnoj situaciji, siguran u svoj račun i izdate naredbe. Navikao na pohvale o našem gađanju, već zaboravio malo nemira zbog blizine naših pamista, uživam u iščekivanju spuštanja akšama i radujem se odmoru koji slijedi. Osluškujem intuiciju, a ona mi kazuje kako će novi dan biti potpuno drukčiji, skoro bez ikakvih djejstava.
Gledati u budućnost, nekada i nije baš dobro. Iznenađen sam onim što se u trenutku desi.
Oči su mi bile u pravcu minobacača, posluga, vidio sam da su složno, skoro istovremeno mine ubačene u cijevi. I sve je bilo potpuno uobičajeno, to što sam vidio. Ne i ono što sam čuo.
Čuo se fijuk, čudan, do sada kakav nisam slušao. Prva je pomisao da se približava neki četnički projektil, koji je ponovo prebacio pamiste, ali kojemu ispaljenje nismo čuli. Ta misao je presječena s još par fijuka, koji mi i nisu sasvim nepoznati. Prepoznao sam da su to geleri, koji su nas zasuli.
Različito smo reagovali. Vidio sam neke iz posluge koji su, shvativši o čemu se radi, zakašnjelo se bacili po zemlji. Lato se zaustavio na razgledanju gdje bi i kako on to izveo, Sead Pezo se nasmiješio, ne uzroku već posljedicama, odnosno zbunjenim reakcijama nas ostalih, dok sam i ja djelovao slično, samo bez smiješka.
Gledajući one koji su zalegli, ali i one koji to nisu, nisam znao kome, ni zašto bih se priklonio. Ne znam koji su ispravno postupili, ali sam dojma da svi, sem mene, u sekundi su shvatili šta se desilo. Meni se to pojašnjava, kako svi stižemo ispratiti završetak iznenadnog događaja.
Jedna od dvije mine koje smo ispalili, tačnije samo jedan njen dio imao je usporen, i skraćen let. Patrljak od mine je zafrndao, na njemu nije bilo dopunskih, čak ni osnovnog punjenja, tako da je i tih par stotina metara koliko je odletio, više nego bi smo u nekom zamišljanju takve situacije očekivali, i sasvim dovoljno daleko da on bude bezopasan po nas. Problem su nam mogli napraviti ostali, manji dijelovi, koji su se raspršili tu po nama, odmah po izlasku iz cijevi.
-       Eksplodirala nam mina u cijevi – nakon dvadesetak sekundi, potrebnih da ja shvatim šta se dešavalo, ostali da je srećom završilo bez posljedica – Edin Kokić bi prvi s dodatnim pojašnjenjem.
-       Heh... Ne možemo reći da je eksplodirala u cijevi – kasnije ćemo svi razmišljati da se moglo i drukčije završiti, sada ja žurim dopuniti najrealnije viđenje svega – može samo biti da se raspala. Naravno, ni to u cijevi, na našu veliku sreću. Najprije će biti da je negdje na samom izlazu iz cijevi. Ne kažem, možda je koji djelić i ostao, ali je gro uspio da izađe.
-       Do čega je da se raspala? Ne bi trebalo da je do punjenja!? – Lato je podržavao moju priču ali bez raspoloženja da sam razmisli o uzroku.
-       Svakako da do punjenja nije. Jedino što meni zvuči mogućim je da je loše saljevena. Kao beton koji nije dobro izljeven...
-       Moguće. I ne može ništa drugo biti.
-       Bitno je da nikom nije ništa bilo – doskoči Salja – nego, kontam da li možda ima još ovakvih.
-       Ne bi trebalo. Valjda je ovo jedina. A pa šta ćemo i ako ima, beli ih možemo prepoznati. Garant je i ova izgledala sasvim obična, normalna.
-       Znamo da je tako – Lato se opet složi sa mnom – ipak bi makar trebali javiti Komandi, da znaju da ni ovo nije baš najbezbjednije.

Nisam bio toliko raspoložen da i Komandu zamaram s onim što se najvjerovatnije neće ponoviti, ali ne mogoh ni reći kako Lato nije u pravu.

                                   ***
Dežurni u Komandi je bio Murat Fulurija, odnedavno glavni logističar. Upravo je njega i trebalo izvijestiti, a svakako je neko s kim se ponajbolje razumijem..
-       Eksplodirala nam mina u cijevi – znam da nisam trebao, ali sam počeo kao Edin.
-       Šta? Kako? Je li ikom išta bilo!? – zanimala me reakcija Muratova, iako sam znao kakva će biti.
-       Sve je u redu, nije nikom ništa bilo – jednako namjerno sam i prekinuo Muratova pitanja, te ukratko prepričao šta i kako se desilo.
-       Ne znam šta i mi možemo – saslušao me, a onda stao govoriti kako bih vjerovatno i ja njemu – to jeste prvi put da nam se desilo, ali nije nikakvo čudo. Znamo svi kakve su nam livnice mina, neke su prepravljane od drugih fabrika, sve oružja što imamo, što je domaće proizvodnje je nesigurno. To je da imamo bilo šta. Eto, zapiši serijski broj mine, punjenja, čega već ima, ko je proizvođač, mi možemo javiti ali ni to neće piti vode. Beli nisu sve koje su tada proizvedene, već na položajima.
-       Sigurno da jesu. A iskreno da ti kažem, vremena da bilježimo serijske brojeve nemamo, čak i upaljače odmah bacamo. Meni se tupi da je bila tešanjska, ali niti sam ja stoposto siguran, niti iko drugi.
-       Eto vidiš. Ja mogu u izvještaju navesti da se to desilo, ali znaš kakvi su ovi u Korpusu. Jedino što bi oni bili kail zaključiti jeste da smo mi krivi što nam se to desilo. I, boli njih briga je li vi imate vremena ili nemate...
-       I to što kažeš.


Gradina, Tešanj
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...