4 May 2018

19 Još nisu načisto

Otputovah u daljine,
u tuđi svijet,
ostadoše svi jarani 
kao rumen cvijet.
Ostadoše s djevojkama
dane provodit,
a ja tužan i nesretan
s tugom govorim.

Šetajući ulicama
da se utješim,
željan da se dragoj vratim,
da je usrećim.

Dan za danom brzo leti,
snage nestaje,
sve se gubi, sve se ruši,
tuga ostaje.
Nema moga Sarajeva,
grada voljena,
oko mene strani ljudi,
srca kamena.
Strani su ljudi srca kamena.




                             
Kada smo ovamo kretali, zamišljali smo sve kao laganiju šetnju, nije nam se žurilo. Put nas je okrenuo, zaustavio ovdje, gdje svakim novim minutom iščekivanja raste naše nestrpljenje. Protiv kojeg se boriti razgovorom, šaputanjem.
Sead i ja pričom dođosmo do zaključka da su ovi gore, koliko god ih je, odlučili da jedan ode do nekog svog komandira, dok drugi, ili ostali, nas „drži na nišanu“.
Borimo se i dalje s vjetrom, i smijemo situaciji u kojoj smo. Nagađamo kako će sad taj neko da nas ispituje o imenima naših, možda i njegovih komandanata, što će odmijeniti činjenicu da lozinku ne znamo. Izdržati nam je, bolje i tako nego da su ove budale odmah zapucale. Budale, baš tu riječ smo upotrijebili, jedino njome opisujemo nekoga ko ne razumije da je do ovakve situacije moglo doći. Ili, možda oni nisu navikli da njihovi vezisti rade išta drugo do održavaju vezu.

Vezisti!? Pitao je Sedo zbog čega sam nas tako predstavio. U odgovoru sam naveo dva razloga, prvi što to u nastalom trenutku u stvari i jesmo, i drugi da bi tek bilo nerazumljivo da ovi razmišljaju šta artiljerci rade u gluha doba noći daleko od svoga položaja.
Vrijeme prolazi, izgubili smo ga više nego smo kontali, u šali rekosmo da smo skoro mogli otići i nazad. Najgore bi bilo da to, na kraju moradnemo i učiniti.
Nećemo. Konačno se gore ču novi žamor. Naše sumnje se potvrđuju, onaj što je išao negdje vraća se s tim nekim po koga je išao. Nekim, ko se mnogo ne razlikuje od ovih.
Ne razaznajemo šta pričaju, ali nam žamor kazuje da još nisu načisto šta će s nama, možda taj komandir dijeli kritike što to oni nisu sami riješili.
U jednome se komandir razlikovao od ovih. Bio je hrabriji, izašao je na vidjelo. I jasnim je glasom pozvao da to mi učinimo. Tačnije, da jedan od nas priđe. I to - bez oružja!
-       Hoćeš li da ja idem? – šaljivo mi Sedo dobaci.
-       Svejedno je, ali ipak idem ja – šalih se i ja – ti se tu mrzni još neko vrijeme.

Išao sam mirno, žurio koliko sam mislio da trebam a da ne izgleda sumnjivo.
-       Kažete, vezisti. Iz Fočanske. Pa, šta ćete ovdje noćas? – komandir se ponovo oglasi prije nego sam očekivao.
-       Šta radimo? Vjeruj mi da ni ja ne znam... Haubička granata nam iskidala svu žicu, nema teorije da je isprespajamo, daleko nam da se vraćamo, kontali pitati imate li vi tu bunt, pola bunta...
-       Niste mogli sačekati do ujutru?
-       Jebiga sad, jesmo li ili nismo. Znate da je po danu jebeno ovuda hodati... Ma da smo mi znali da je sva žica sjebana zvali bismo mi ove iz brigade, mi kontali prekinuto na jednom mjestu.
-       Ja vam ne znam da li imamo gore, jedino da pođemo i vidimo s ovim našim vezistom...

                                   ***
A vezista, gori od svih. Gunđao je, negodovao, protivio se, pravdao da ima toliko koliko njemu može zatrebati. Iz sve situacije mogu reći da mi je on najviše išao na živce.
Dolje, u strani, kada smo zaustavljeni od straže, vjetar je bio najveća neugodnost koju smo trpjeli, stražare smo donekle razumjeli. Vjetar je raspirivao i naše nestrpljenje, za koje smo pak bili uvjereni da će se isplatiti. Posebno po dolasku komandira, kratak razgovor s njim nikako nije slutio da našim naporima još nije kraj.
Mučna situacija, u kojoj se neželjeno komandir nađe u glavnom procijepu. Ja sam vjerovao kako će se i bez velike priče razumjeti da mi nismo sebi dali ovaj zadatak a da ne smatramo kako je bitnost njegova izvršenja vrijedna i ovih neplaniranih, dodatnih napora. S druge strane, postariji, omaleni i namrgođeni vezista kao da je iznad svega želio staviti svoju odgovornost, prema stalnom ratnom zadatku, koji i prilično rijetko pruža ovakvu mogućnost. Zanemarivao je i ono, što mi se pri predstavljanju činilo od pomoći u trenutku kada sam čuo da će njegova biti zadnja, a to je kolegijalnost. Možda sam opet mjerio pogrešno, prema našim vezistima, znajući kako bi oni uvijek rađe u susret izašli nekom svom kolegi, nego starješini bilo kog ranga.
Sead je očekivane mladalačke hirove prikrivao ogromnim povjerenjem u mene. Donekle je navikao da se ja katkad igram i sa svojim i njegovim strpljenjem, a iskustvo naučilo da i moje ima granice. Povremeni pogledi prema meni, samo su provjeravali koliko smo daleko od tog momenta.
I meni se nekoliko puta, a dok smo ispijali kahvu koja bi i trebalo smirujuće da djeluje, kroz glavu provuklo kako će se ovo završiti slijeganjem ramena komandira, uz ono demagoško obrazloženje: on je bio voljan pomoći, ali se drugi pita...
Srećom, griješio sam u procjeni komandira. Koji je ipak pokazao i mudrost i razumijevanje. Ubijedi nekako vezistu da nam izađe u susret, uz obrazloženje da ovome ako kad zatreba naći će se neko da na isti način pomogne.
S tim da je vezista krenuo s nama, valjda da se uvjeri da ne lažemo.
Dolje je imao šta vidjeti. Iznova je gunđao, jedva da je cio bunt zaklopio. Obećavali smo mu čimprije vratiti, mrmljao je da nije pod obavezu. Kao da je sve vrijeme uvjeren da to nećemo ni uraditi. Još smo mi stekli i dojam da on ima još žice pri ruci, ali da je iz nekih razloga ovako škrt.
Ostalo je još da se Sedo i ja zahvalimo komandiru, koji je također bio s nama dok smo prespajali žicu. Vezisti se zahvaljivati ličilo bi da ga provociramo.

                              ***
Jutro se bližilo, rosa se spuštala, to je drugi razlog da nisam vršio provjeru veze. Prvi je što bi to uzelo dodatnih par minuta, koji bi nam čak mogli usfaliti za bezbjedniji prijelaz preko čistine iza potoka.
Nije mi bila namjera da iznenadim naše na položaju. Nisam ni mogao, već su bili. Zapravo, dio njih nije ni zaspao, oni koji jesu kako su se budili ostajali su budni.
Svi su iščekivali da se javimo. S vremena na vrijeme bi neko od njih zakurblao telefonom. Bez mnogo nade, jer smo ipak mi trebali njih prozvati. Pa ipak, jednom su dobili odgovor.
Znali su da smo živi, da smo zadatak obavili. Ostalo je da im objasnimo šta nas je zadržalo i zašto im se nismo javili.


        kalemovi induktorske telefonske žice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...