14 Jul 2019

39 Poći od sebe

Pod Mostarom tri debela hlada,
da je više Lakišiću jada.
Njega neće Silfitara Džehva,
dok ne vidi šta će dati dara.

Babi roba, a majci robinju,
za dva brata dva bijela ata,
dvije seke dvije terli dibe,
mladoj Džehvi behar hanteriju.

Uzmiče se beže Lakišiću:
„Imam roba, a imam robinju
imam ata za obadva brata,
imam dibe za obadvje seke.

Ali nema behar hanterije;
Sad behara nema ni u cara,
a kamoli u mene bećara.
Šta ću, jadan, od života svoga!?“



                                 
                                
Moral je visok, i mene nije iznenadilo, niti povrijedilo kada mi je Mekić javio da Bešović traži da ispomognemo pješadince na dva dana. Zamisao Bešovića je jednostavna i prilično korektna, nešto ranjenih i bolesnih je upitnim dovelo angažovanje u dvije smjene, naša dvodnevna ispomoć bi najvjerovatnije premostila tu prazninu, ispomoć koja podrazumijeva da polovina nas ide gore, dok bi druga polovina maksimalnim angažovanjem i dalje u cjelosti odgovarala našim redovnim zadatcima.


Mekić je uz pomoć komandira vatrenih vodova napravio spisak većeg dijela te podrške, čeka se dopuna nas iz komandnog voda. S velikom vjerovatnoćom je i Mekić mogao pogoditi spisak koji ću ja sačiniti. Ali, da je ovaj zadatak došao neki drugi put. Danas sam nekog drukčijeg raspoloženja, da imam ogledalo i sam bih procijenio kako sam jednostavno loše volje. Je li tako ili nije, tek ne mogu tako prosto pojasniti ono što mi se iznenada zavrtilo glavom.
Nisam odmah donio konačnu odluku. Mada nisam imao ni mnogo vremena. Ali je i nekoliko minuta dovoljno.
Nije mi prvi put da se nalazim u sličnoj situaciji. Razlika je što ranije najčešće uopšte nisam ni razmišljao, prihvatao sam onako kako se naređuje. A zbog čega sam nerijetko kritikovan od ostalih. Neću sebi priznati ali možebiti da me najviše zažuljao to što su sada oni lahko pristali. Pri tome osjećam da u meni vide sukrivca, zvoni mi nekoliko puta ranije ponovljeno „ne treba ih navikavati“.
Možda vidim i neku razliku između ranijih siatuacija i ove. U kratkom razmišljanju prosuđujem kako sam tek sada u mogućnosti da biram. Ne da izbjegnem izvršenje zadatka, nego da pokažem zašto nije sasvim korektan.
Ovih dana ni mi nismo uživali, izmještanje položaja, toliko prenešnog tereta, ukopavanja, uz sve smo jedva održavali neophodnu koncentraciju za svoje redovne zadatke. I niko nam nije, niti smo od koga mi tražili pomoć. Među nama nema niko ko nije zaslužio malo odmora. A ako ga već nema, nije korektno bilo koga kažnjavati. Nakon svih napora odlazak na pješadijsku liniju bi se doživljavao kao kazna. Kad nismo u poziciji izbjeći nepravdu, možemo barem poći od sebe!

                                ***
Kad sam spisak zgotovio trebalo je do Jakupa. Pritom glumiti mirnoću, u čemu sam prilično nevješt, njegovom i oku i instinktu ne bi promicalo da ću ipak obrazlagati svoj izbor.
Poštujući sve što Bešović cijeni kod nas, uvažavajući trenutnu situaciju na ratištu, ipak nisam mogao ni preko ovih svojih principa.
Ako pola moga voda mora na pješadijsku liniju, opasniji zadatak, moje je da budem uz tu polovinu. Sem toga svakako da jedan od komandira vodova treba da vodi tu grupu, skoro sam siguran da nijedan drugi nisu bili raspoloženi za to.
Spisak sam dopunio kompletnim izviđačkim odjeljenjem, te komandirom vezista, računače „štedeći“ u kompletu.
Cijenio sam i protok vremena. Nevješt jesam u prikrivanju raspoloženja, ali vještiji s predočavanjem razloga. Zato je najbolje dati i Jakupu par minuta da se pripremi. Spisak sam poslao po Harisu.

                                 ***
Zahtjev da idemo na pješadijsku liniju me nije iznenadio i odmah po upućenom spisku sam stao s ličnim, i spremanjem dijela voda.
I očekivao sam i iznenadilo me negodovanje Mekića na spisak koji sam mu doturio. Tražio je da sebe skinem obrazlažući kako je Bešović pripomenuo da uputimo one koji nisu ovdje neophodni. Odmahnuo sam glavom rekavši i njemu ono čime sam se vodio pri sastavljanju spiska. Dodao sam da ću ostati dosljedan čak i u slučaju da me on prekriži, odnosno da ću svakako ići bez obzira kako oni taj moj postupak tretirali.
Nisam se obazirao ni na činjenicu da po neki put ostavljam Mekića i druge komandire vodova da komentarišu moje izolovano, drukčije razmišljanje. Jedino mi je bilo bitno da moji iz voda nisu bili protiv, da su naprotiv podržavali me.
Pričali smo o tome čekajući Mekićev poziv. Koji je kasnio.

                                ***
Poziv je kasnio, a akšam se spuštao. Postalo je jasno da nešto nije kako je bilo nagoviješteno. Na kraju dočekasmo sva objašnjenja.
Mekić najprije nije bio zadovoljan mojim stavom ali se kroz razgovor s ostalima dosjetio da ga iskoristi. Prvobitni spisak je prepravljen, sada su mu se na čelu nalazili Mekić, Omer Gradišić, ja i svi ostali komandiri vodova, te i većina komandira odjeljenja.
Spreman je bio odbrusiti Bešoviću da nismo nespremni za pješadijsku liniju ali da nas u tom slučaju ne zanima ono što će se dešavati na artiljerijskom.

Nije bilo potrebe, Bešović je shvatio. Odustao je od tako smišljenog ispomaganja pješadije. Možda se opredijelio za logističare, diverzante, ili neku drugu prištapsku jedinicu. A koja ima manje domišljate komandire.


Gvozno polje 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...