10 Nov 2019

52 Ono što nam je nedostajalo

„Hej, Munira, hej, Munira,
gdje ti je Muharem!?“
„Otišo je, otišo je
u Cazin na sajam.

Da mi kupi, da mi kupi
svile za dimija.
Da mu budem, da mu budem
slađa i milija!

Lipa cvića, lipa cvića,
naokolo Bišća,
sadila ga, sadila ga
Ajka iz Šturlića.
Lipa cvića, lipa cvića
 al nigdje mladića!“




Jesmo Armija, nismo više samoorganizovani narod koji brani gole živote, porodice, kuće i imanja, goleti i vrlijeti. Armija smo koja ratuje, koja se bori, koja oslobađa zemlju od agresora.
Armija koja je postala ravnopravna vojskama koje ju napadaju, i koja će ubrzo postati i nadmoćnija. Ali, da li nam sve to daje mogućnost da se rasplinjujemo.

Dobro je viđati ovdje i boraca iz drugih krajeva nejednako ratu izložene nam domovine, slušati kako iz dana u dan će pristizati ih još više, jednako je lijepo bilo na radiju slušati uspjehe koje je Armija nizala na drugim ratištima, predivan je osjećaj znati i da su ovdašnje jedinice već bile na tim drugim ratištima, biti spreman da ponovo budemo. Uvijek postoji ona neka mala žal što nismo uvijek tamo gdje se bilježe pobjede.
Lijepo je slušati o našim oslobodilačkim uspjesima. Poveća se želja da čimprije slične vijesti odu i odavde. I nekako tinja velika nada kako će jednom krenuti ta neka velika, sinhronizovana akcija.
Na Krajinu uvijek pomalo zaboravimo, možda i zbog toga što znamo kako je njima najteže, ratovali su i ratuju protiv svih, četnika i ustaša, i pride jednog dijela nas Bošnjaka, izdajnika okupljenih oko Fikreta Abdića.
Znaju i oni kako je nama ovdje, mogu četnici uzimati mnoge gradove ali dok u Sarajevo ne uđu nema govora da su išta uradili. Doduše, i dok je Sarajevo pod opsadom nismo ni mi ništa uradili.
Ja tu neku veliku, zajedničku operaciju kontam onako kako sam od Zaima Imamovića čuo. Mi bismo odavde udarili na Kalinovik i Trnovo, spajanju s Goraždem, Hercegovci bi nam pomagali. Tuzlaci bi uz pomoć Zeničana išli se spojiti sa Srebrenicom i Žepom. Poslije bi se mi okrenuli prema Foči i Hercegovini, Zeničani i Tuzlaci prema Krajini. Preko Banjaluke...

                                  ***
Ne znam, možda je nešto od toga u planu. Čuli smo da je ovdje stigla neka Krajiška jedinica.
Jesam požurio pomisliti, vođen željom, da su to Dudakovićevi Krajišnici, iz Bihaća, ali se nisam mrštio ni saznavši kako se ipak radi o Alagićevim, iz Travnika. Nije ni bitno to. Bitno je da nismo sami, da konačno radimo nešto kao Armija, ili kako to na radiju vole reći da izvodimo „akciju združenih jedinica Armije“.
Ne sumnjamo mi u sebe. Poznata nam je Treskavica, četnička snaga ovdje, svejedno volimo vjerovati i u druge. Došli Krajišnici, to tako zvuči da razmišljamo samo o jednome, Treskavicu ćemo uskoro osloboditi, potom i Sarajevo deblokirati.
Da ne vodim dnevnik vjerovatno ni ja ne bih dalje razmišljao. Ovako mi ruke same listaju malo nazad.
Ranija iskustva i nisu najbolja. Ne da mi se nikad zaboraviti onu, najprije lažnu nadu, priču o dolasku Sedme i Sedamnaeste na Proskok, i gdje je njihov kasniji dolazak kod nas doživljen kao nikad shvaćena lakrdija. Gorka je priča i iz Voljevca, kada smo najprije jedino mi odradili svoje, a poslije direktno okrivljivani što u ponovnome pokušaju nije sve išlo kako treba. I Živiničke ose su sjećanja nerada priče, njih je sam izlazak na Treskavicu razočarao, koliko je sada dobro pravdati njihov neadekvatan učinak samoj nenavici na ovakvo ratište ono je o čemu ću razmišljati nekada poslije, kad dnevnik bude gotov, kao i sami rat.
Moram se sjetiti i svoga nedavnog, prvog susreta s ovim ljutim Krajišnicima. Kada smo nakon uzimanja Đokina tornja silazili na odmor. Doduše, odmah i nisam znao o čemu se radi.
Naš kamion se pokvario, ne mnogo iznad Mehinih luku, vrijeme je bilo lijepo i odlučili smo malo i prepješačiti.
Samo što smo krenuli u susret nam je dolazio jedan džip. Stao je pored mene vidjevši da ja kao vodim tu grupu.
Pitali su za Zelene njive, jesu li na dobrome putu i koliko otprilike imaju dotle. Ništa tu meni neobično ne bi bilo da do tih Zelenih njiva nije vodio samo jedan jedini put, i to izravno.
To sam im odmah i kazao: zalutati, odnosno pogriješiti ne mogu, ali sam i svjesno nastojao malo im opisati cijelo područje kojim prolaze, kao i ono kojemu idu.
Nisam imao nikakvu potrebu da se hvalim, nego sam pokušavao duže pogledom šarati po oficiru koji je sve vrijeme pred sobom držao kartu. Skenirao sam očima da je to operativna karta, već puno toga iscrtano, ali očito i s ovom dodatnom namjenom, da se pomoću nje stigne do odredišta.
Upravo me je ta topografska karta učinila sumnjičavim. Ja nisam imao pojma da su to Krajišnici, ciljao sam da su iz neke sarajevske brigade, u svakom slučaju nisam imao dileme da je neko kome Treskavica i slična područja nisu čest pojam u ratnoj biografiji.
Poodavno sam počeo praviti razliku između nas i nama sličnih, spram jedinicama koji su vojničko metali u istu ravan, ili čak i iznad ratnog.
Da, u mirnom vremenu, na vojnim vježbama bilo bi valjda i normalno da oficirska izvidnica krene ovako na put, međutim u ratu mislim da se još prije polaska treba karta dobro sažvakati i onda najvećom brzinom ići ka odredištu. Naravno, uvijek biti spreman za slučaj da se na samome putu pojavi neka nedoumica. Što u ovome slučaju dakako nije bilo moguće.
Produžili smo naniže, dugo sam pričao s ostalima o toj grupici uvojničenih oficira. Zajednički naš zaključak je bio da će vjerovatno biti malo vajde od boraca koje će oni predvoditi.

                                    ***
Kada je stigla priča o Krajišnicima odmah sam se sjetio i tog susreta s njihovom oficirskom izvidnicom. Sjetio sam se i onoga što sam tada zaključio kada su u pitanju očekivanja koja trebamo imati.
Želio sam se ujesti za jezik. Krajišnici, i ovi Alagićevi - priznati su borci. Mogu ih porediti s našima Viteškom i Slavnom, i one su uvojničenije nego naša ili Bošnjačka a imaju jako dobrih boraca. Ratnika.
Slušam da postoje i određene nesuglasice s Plavim šljemovima. Na Srebrenicu je krenula velika četnička ofanziva, oni kao nastoje zaustaviti je. Ne na način na koji to mogu, vojnom intervencijom, već pokušajima da iznude nekakvo primirje, bolje rečeno prijekid vatre. Valjda se četnici kao pravdaju tobožnjim našim ofanzivama, pa bi nužni trebali biti prijekidi vatre još ponegdje, samim tim i nepočinajnje novih, sve kao preduslovi tog mogućeg primirja.
Ali, ionako se ni do sada nije dalo raspoznati ko je koju ofanzivu prvi započeo. Negdje se malo odglumi puškaranja, predstavi kao neprijateljski napad a onda krene sa svojom ofanzivom. Međunarodni posmatrači u početku negoduju, na kraju prihvate postignuto.
Jedva čekam da mi ovdje krenemo. Zbog Krajišnika. Djelovalo mi je kao da je jedna njihova jedinica taman ono što nam je nedostajalo u nekim akcijama prije, da učinimo mnogo više.


Travnik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...