26 Jan 2020

62 Grijeh bi bio

Raslo drvo bademovo,
tanko visoko.
Pod njim spava Mehemd-aga,
s Fatom djevojkom.

Dušek im je crna zemlja
i rosna trava.
Jorgan im je vedro nebo
i sjajne zvijezde.
A uzglavlje bijele ruke
jednog drugome.



                                    
U jednome momentu se osamih. Bilo mi je već nestrpljivo čekati kada će doći nove vijesti o događajima ispod te nepoznate stijene. Ispunila me neka nova jeza.
Činilo mi se kako osjećam, proživljavam nešto što drugima prijeti a čega oni nisu svjesni pa je razumljivo odsustvo tog osjećaja kod njih. Znam da je sve samo rezultat onoga što se svakoga momenta može dogoditi, nečega s čime sam slučajno upoznat, a na što nikako ne mogu uticati, što ne mogu spriječiti.

Kroz misli prolaze lica mnogih koje poznajemo a koji su trenutno tu negdje. Nikoga ne treba kriviti, osuđivati. Svako se mogao naći u sličnoj situaciji. Došao si negdje ne položaj, normalno je da pažnju usmjeriš ka onom pravcu odakle se i očekuje mogući četnički napad. Misli o ovakvim diverzantskim upadima su uvijek potisnute, računaš da su sve linije dovoljno dobro uvezane...
Razmišljajući o onima koji su sada u opasnosti čovjek ne može a da ne osjeti jezu. Znaš da su opušteni kao ti trenutno, a da će možda kroz nekoliko minuta biti mrtvi, ili zarobljeni. Telepatski preuzimaš strah koji oni ne osjećaju. Svemu dodaješ vlastitu nemoć da bilo šta učiniš. I unutar sebe se razbijaš između toga da možda ovi iz 4. Korpusa nisu dobro razumjeli poruku, i toga da će baš ispravno dešifrovanje pomoći ovima da se spasu.
Pred očima mi je grupa od deset, trideset naših boraca koji mirno sjede na jednome proplanku, uživaju u toplome i mirnome danu, dok je nekoliko koraka ispod njih grupa četnika spremna da iskoristi situaciju koju je proizvela Treskavica ovakva kakva je i na taj način prekine nekoliko mladih života. Negdje u maglovitim mislima mi je i druga slika, malena grupica srna mirno pase po udolitom proplanku dok na jednome procijepu toga proplanka čopor hijena s pjenom na usnama sprema trenutak kada će krvavo prekinuti lijepu planinsku idilu.
Znam kako sam uvijek gledajući na televiziji te krvave pirove hijena skretao pogled s ekrana žaleći zbog surovosti zakona prirode, sad se ježim misleći na nešto što jednosmjerno nema veze s prirodom, s nečim što je produkt ljudske gluposti. To je rat, jedno od najvećih izuma ljudske gluposti, u kojoj samo druga strana podržava pravilo prirode o borbi za opstanak. Ne sumnjam u našu konačnu pobjedu, u opstanak jednoga naroda, ali ne znam koliko je poštena cijena kojom se to plaća a koja se ogleda kroz hiljade pojedinačnih izgubljenih bitaka, odnosno života.
Pomislih da ovakvim mislima slutim zlu koje se možebiti upravo odvija, ili je već bilo ali Komanda o tome još šuti, te htjedoh se ako ništa  barem odvojiti od ovakvih svojih misli.

                                   ***
Ponovo se priključih ostalima koji su bili u razgovoru o mome „proročanstvu“. Samo nekoliko minuta sam i ja sudjelovao u tim razgovorima. I tako završavamo svu priču o mome proricanju, nećemo mu se vraćati bez obzira što je ono potvrđeno.
Stigla je i čekana vijest. Vijest u koju sam uveliko bio sumnjao a koja će mi, kao i ostalima vratiti mir.
Predosjećaj da su u opasnosti borci iz Bošnjačke a ne iz naše brigade poče da me ispunjava nekim ponosom. Samo sam na trenutak pomislio tako, brzo shvatam koliko je nevažno to što sam ja rekao, pretpostavio. Čak sam riješio da to i ne unosim u dnevnik. Ubilježiću vijest koja je upravo stigla, grupa iz Bošnjačke brigade je na vrijeme upozorena.
Nije sad toliko ni važno jesu li u odbijanju Kneževićevih Vukova ovi iz Bošnjačke uspjeli nekoga ubiti, raniti. Samo je važno to da među njima nije bilo stradalih.
Ipak, bitno je i nešto od onoga što je prethodilo. Bitno je da je jedan četnički razgovor presječen, da je uspješno, brzo i tačno dešifrovan. Da je na taj način spašeno nekoliko života.
Grijeh bi bio ne pomenuti one koji su to odradili. Najprije PEB 4. Korpusa, potom i sve ostale veziste. Pogotovo, kad se prisjetim šta su sve još naši vezisti uradili. Previše je toga brzo padalo u zaborav.
Vjerovatno ćemo narednih dana dobiti ostatak priče, ali ga već sada možemo i sami posložiti.
Svi komandiri vodova i četa su primili vijest o mogućoj opasnosti, većina je sve riješila brzim sagledavanjem terena oko sebe, a ta jedna grupa je zbog toga zaključila kako se to baš na njih odnosi. Bilo je dovoljno da se malo pokrenu, dadnu do znanja četnicima da su ih primijetili. I šta je Bijelom Vuku drugo preostalo nego da se povuče. Sigurno da je stijena koja mu je prethodno bila zaklon sada postala opasnost. Ako je spremao svoj napad računajući na iznenađenje, neopreznost naših, kada je to prestalo sam je postao prilično lahka meta. I iz njegovog ugla je jedino ispravno da je u novonastaloj situaciji odlučio izbjeći sukob. Vjerovatno je i njemu nova računica bila jasna, u novonastaloj situaciji gubitci bi mu sigurno premašivali naše, ukoliko bi ih na našoj strani ikako bilo.

                                  ***
Svima nam je laknulo zbog ovakvog raspleta, tako da dan nastavljamo naglabajući jesu li naši mogli kontrirati četnicima. Odnosno da li je neki od Vukova zauvijek ostao ispod stijena.
Kako takve vijesti nisu dolazile to smo shvatali da su se četnici ipak izvukli. Uz to neznanje kako su ih naši odjednom primijetili.
Uzimam dnevnik, upisujem samo dvije-tri rečenice. A toliko bi razmišljanja, jeze, prisjećanja, iščekivanja, strahovanja i nadanja, na kraju olakšanje.
Zatvaram dnevnik, sliježem ramenima. To je valjda tako, nekada se na koncu ništa ne desi. I najvažnije ti i jeste da je baš tako. Možda i prvi put razmišljam ovako, najbolje bi bilo da je moj dnevnik prazan, odnosno da ga nikada nisam ni počinjao. Ili ako sam već morao, sve je ljepši što ga sporije dopunjavam.
Za osjećanja ćemo lako. Tutnjala su i ranije, svi smo mi već bili u sličnim, i suprotnim situacijama. I da razmišljamo o tuđoj opasnosti, ali i da nismo dovoljno svjesni vlastite.
Kod svih osjećanja važno je samo ono što ostane u sjećanju.
Uzimam ponovo dnevnik, da dodam još tu jednu rečenicu. Mi koji smo još uvijek živi dužni smo da pamtimo, da se sjećamo.


Treskavica, Siljevice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...