18 Mar 2020

63 Nešto nije štimalo

Ikindija, sunce zalazaše,
gondže Meho s majkom večeraše.
Dolazi mu kona iz mahale,
bez bujruma i bez akšamluka.
Na prječac mu jade kazivala:
„Bolan, Meho, jadna ti večera;

Kako možeš s jadom večerati,
noćas ti se draga preudala,
ni čekala, niti dočekala,
da za koga, ni po jada tvoga,
za onoga pobratima tvoga!“
                       23. jul 1995.
Kad se Meho jada naslušao;
skoči mlađan na noge lagane,
pa uzimlje turski avdes na se,
pa otiđe ka novoj džamiji,
i zauči Božjega ezana.
Čuli su ga svati i đeveri,
čule su ga dvije janđikade;

I čula ga Azemka đevojka,
kako čula – ruke je satrla.
Pobacala burme i prstenje,
pobacala orme i đerdane,
i vrati se prvome sevdahu.




Dan je bio naporan. Već nekoliko ih je ispunjeno strašnim vijestima vezanim za Srebrenicu. Sve to utiče da se napor lakše podnosi, da niko ne pita zašto ne idemo sa smjene kada je bilo predviđeno.
Svi smo na tome da se četnicima treba svetiti. Četnicima, ne i srpskim civilima.
Gađali smo cio dan, tek s povremenim prijekidima. Noć je došla kao nenadana sreća, ako ovih dana ta riječ i postoji. Zato je bolje reći: kao nešto o čemu nismo stigli razmišljati, a čemu smo se toliko obradovali.



                                  ***
Nismo dugo u noć ni pričali, ne znamo da li će se sutrašnji dan razlikovati od današnjeg. Ovo su vremena kada se glava, mozak štede kada god mogu. Slušaju se osjećanja, razvijene intuicije.
Nisu ni slutnje, već nam je normalnim bilo da se nekoliko puta tokom noći budimo. Uglavnom je to posljedica umora, ipak je jednom uzrok bio drugi.
Između šatora su se čuli glasovi, koje zbog umora nismo nastojali razumjeti. Ipak sam se morao trznuti kada se šator otvorio. Sajo Muslić, koji je obavljao dužnost stražara me je dozivao. Razumio sam da govori kako je došao neko ko traži mene, odnosno moju kartu.
Diverzanti su krenuli, njima je potrebna karta manjeg razmjera, koja pokriva veće, šire područje, i obuhvata i ono koje je njima izvidjeti, rekli su im da jedinu takvu mogu dobiti od mene. Čovjek kojeg od mraka i umora nisam raspoznavao nudio je drugu, manju, prenošeći ono što su mu još rekli, ja ću se i s njom odlično snaći.
Kada drugi toliko vjeruju u mene zašto bih ja sumnjao. Sem toga ovo smatram i kao naređenje. Dohvatio sam svoju kartu a na njeno mjesto odložio ovu koja mi je ponuđena. Nastavio sam spavati.

                                 ***
Prije jutra buđenje. Jedva razaznah Hamov glas. A kada on poziva na ustajanje to znači da je hitno.
Pomislih da su naši napali, ali dok bunovan vezivah čizme čujem od Hama da je suprotna situacija. Razumijem i zašto budi mene prvog, odnosno da je u ovakvoj situaciji šesetka najučinkovitija.
Navikao sam i na Sedovo nevoljko rano ustajanje, ali i on je navikao da ne kasni mnogo za mnom.
Sve se odvija tiho, šutke, kao da nam je sve svima jasno. Neki se tek bude ali ne remete trajuću tišinu. Niko ništa ne pita, pa i nije baš prvi put da smo u sličnoj situaciji. Iskustvo čini svoje, prvo je potrebna šesetka, poslije će vjerovatno i ostalo. Za početak je bitno nas ne ometati pri spremanju, kada mi odemo oni će se još organizovanije, razbuđenije snalaziti.
Neko će nas i ispratiti, ali opet bez ometanja. Tek da osjetimo poglede iza sebe.

                                  ***
Brzo se probijamo kroz rosu, ja se smještam s kartom, Sedo priprema šesetku. Glavom bistrim što mi je, budeći me Hamo prenio, trebam odmah pokriti pojas ispred naše pješadije, dok preturam mine po vreći, vadim one sa dna, koje su manje primile vlage, računam da će prvi projektili biti najvažniji.
Povukoh na karti liniju kosom kuda je raspoređena naša pješadija, glavu okrećem u tom pravcu, slušam četničke granate koje počinju padati, kao da će mi i one pomoći da preciznije izvučem liniju. Podsvijest mi navija da ovo četničko granatiranje znači još nešto, da je naša pješadija efikasno odgovorila na ove jutarnje četničke pokušaje.
Završio sam s crtanjem linije, lenjirom sam izmjerio približnu dužinu, u glavi dodao i petstotinjak metara sigurnosti, odnosno pretpostavke, na osnovu onog što sam od Hama čuo, koliko bi četnička pješadija trebala biti ispred naših. Dobio sam početne elemente, ali prije nego ih saopštim Sedu želim vezom provjeriti je li još uvijek potrebno naše djejstvo.
Radio-vezom se čujem s Komandom, iznenađen sam informacijom da otud nije ni došao zahtjev da budemo upotrijebljeni.
Shvatam da je sama pješadija tražila, poznam dobro Hama, on se ne bi na ovakav način šalio. Ja nemam direktnu vezu s pješadijom što će otežati ovu suradnju, ali nam ni to nije prvi put. Ipak, odlučujem poslati Seda da se preko Hama dodatno raspita.
Znam i Seada, i da je donekle drukčiji razgovor bio on bi bio uporan da ispalimo barem nekoliko. Kada smo već ustali, i kada smo već sve spremili, i sebe, i elemente, i mine. Nemam ni ja ništa protiv.
Nećemo se razasipati minama. Prije svega zato što nismo u direktnoj vezi pa nećemo imati korekture. Srećom je šesetka, pa ćemo moći i osluhivati padanje naših mina. Trebalo bi da ih razlikujemo u odnosu na četničke.
Dadoh Sedu znak da ispali prvu. Slušali smo napregnuto. U očekivano vrijeme nismo čuli ništa što bi upućivalo da je naša mina negdje pala. Šikara je tamo, i udoline, nije čudno ako zvuk ne dopire do nas.
Ispalismo još dvije. Isti rezultat. Ne može se reći da sam nepotrebno išao pedesetak metara lijevo i desno, ali bi nekom vjerovatnoćom trebalo da smo barem jednu čuli.
Mahinalno sam gledao po neispaljenim minama, nema po njima tragova veće vlažnosti. Isto je i s punjenjima.
Intuitivno odlučujem da stanemo desetak minuta. Slušamo, i brojimo četničke. Nije da se i oni baš razasipaju, ali ni ne štede, niti brinu o tome koliko blizu naših padaju.
Kako je Sedo kazao nije da naši očekuju od nas da mi odbijemo četnike, ali je bitno da im pokažemo da naša pješadija nije sama. I da je odlučna.
Opet smo ispalili tri mine. Kod druge mi se učinilo da smo upratili tupi zvuk eksplozije. Može da znači puno toga, ali je pitanje kada ćemo saznati.
Novih desetak minuta osluškivanja. Ovog puta sam pogled često pružao niz kosu iza naših leđa, kao da očekivah Hama s nekim informacijama. Nije ih bilo.
Idemo i s trećom turom. Više se nismo naprezali da razaznamo pad naše mine, i dok su padale samo četničke bilo je onih s tupim zvukom.
Ipak, naša treća je ispaljena u trenutku kada su četnici šutjeli. Eksplozija se jasno čula. Sedov upitni pogled je kazivao kako se i njemu učinilo da je pala nekako preblizu.
Ja zažmirih. Pokušavah vratiti trenutak kada smo čuli eksploziju. Opet osjećah kako zvuk dolazi s kose gdje je naša pješadija. Nešto u svemu nije štimalo.
Još jednom vraćam taj zvuk.
Hvatam se za glavu. Gledam u Seda, pa skrećem pogled. Obaram ga zemlji. Znam da me Sedo nije u potpunosti razumio, ali i da sluti ono glavno. Pogriješili smo. Tačnije, pogriješio sam.
To je ono bitno. Zanemarljivo je šta je uzrok da se greška desila. Vraćajući zvuk eksplozije sjećanjem sam vratio još nešto. Nešto što se noćas desilo, a što sam ja sasvim smetnuo.
Karta! Zamijenio sam kartu. Bez koordinomjera, samo s lenjirom ne uspjedoh odmah primijetiti razliku. Na onoj karti kilometar je dva centimetra, ovdje je to pet stotina metara.
Gledam ponovo u kartu. Gledam pojas kuda sam htio gađati, vidim onaj kuda su naše mine padale. Taman je to kuda krivuda i naša linija...
Gledam u teku, listovi nisu numerisani. Nešto me vuče da iskidam ovaj posljednji, a pravdam se da nemam razloga. Greška kao greška, dešava se svakome. Posebno onome ko radi, kako to narodna mudrost zbori. Greška kao greška, samo što ratne znaju imati žešće posljedice. Mogu, ali ne moraju.
Pada mi na um još jedna narodna, da nije lopov koji ukrade nego onaj koga uhvate.
Pričam sa Sedom o tome, ali se on ne smješka. Neće čak ni da kaže kako je dobro pa sam i sada otkrio grešku. A sit je i mojih priča o sudbini. Nabrajam mu neke ranije slične situacije, uglavnom se sretno završavalo, hoću da mu sve predstavim kao neko poigravanje sudbine.
Suđeno je bilo da onog nekog noćas pošalju po tu kartu, suđeno je da sam bio umoran, bunovan, ali da li mi se smjelo desiti da se toga ne sjetim zorom odmah.
To je ono što bi mi Sedo rado rekao, ali poštuje što i sam o tome razmišljam.
Nije se nasmijao ni kada sam istrgao onaj list i stao pisati nove, elemente koji su trebali odmah biti. Ali nije oklijevao ustati da ispali prve tri, po pravim koordinatama.


 Treskavica, buđenje jutra
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...