31 Jan 2021

23 Neću izbjegavati poglede

 

Stade se cvijeće rosom kititi,

stade se biser zlatom nizati,

stade se srebro srmom srmiti,

stadoše momci cure prositi.

 

Samo ja nemam nigdje nikoga,

samo ja nemam azgin dilbera,

samo ja tužna tugu tugujem,

samo ja ničem se ne radujem.

 

Nikad me nije niko volio,

nikad me nije niko ljubio,

nikada nisam zorom zorila,

nikada nisam sevdah vodila.

                                                                                     

Gledam ja goluba, golubicu,

gledam ja lastu i lastavicu,

gledam ja jedno drugo cjeluju,

gledam ja životu se raduju.

 

Dadoše mene mladu za stara,

dadoše mene starcu zbog para,

da mu ja mlada kuću redujem,

da mu ja sijedu bradu milujem.

 

Star meni više mladoj ne treba,

star mene samo mladu zamara.

Ja hoću ljubav, život i mladost,

ja hoću sevdah, pjesmu i radost.

 

 

 

 

Nekad bih pomislio kako je drhtanje stran glagol za ovo ratno vrijeme. Pa u rijetkim trenutcima kada se ne bih uspio oduprijeti tome nagonu imao bih i dodatni, osjećaj slabića. Makar koliko da bih naknadno izgovor tražio u pravoj riječi - poštovanje.

Teško da ću ikada zaboraviti Kapovinu i pogibiju Admina Hajdarevića, ali uvijek ću se usput prisjećati i Ilovica. To je bio poseban susret s Bešovićem. Svaki raniji je bio sličan, izaći pred Bešovića značilo je prethodno dobro znati šta reći.


Ipak, tada je tuga za poginulim drugom, bratom, bila jača od svega, zapravo jedina bitna. Ono što kod sebe smatrah obrazom nije mi dopuštalo da se za taj susret posebno pripremam.

Jednostavno sam riješio govoriti istinu. Za ono drugo se nisam bio kadar pripremiti. Drhtao sam. Drhtao, a govorio istinu...

 

                                  ***

Danas je sastanak u našoj Komandi. Osjećanja se nikada ne stvaraju već se sama javljaju, nameću. Informacije koje su došle kao pratnja obavijesti o sastanku natjera me da se prisjetim još nekih ranijih događaja. Nije prvi put da sam tu, ali rijetko to bijaše u sličnom sastavu. Zapravo se prisjetih tek jednog sličnog sastanka, onog u Voljevcu. Znao sam šta tamo predstavljaju Goran i Jupi, pa ipak mi je bilo lakše. Ja sam tada imao ispred sebe Šeksa, koji je i insistirao da ja budem na tako važnom sastanku, uz to pored mene je sjedio Šefa, koji me je na neki način hrabrio.

Danas nemam nikakve zaleđine, zbog čega se prisjećam i nedavne šale s Jakupom. Ako sam tada bio tek poluozbiljan, sada najiskrenije žalim zašto on nije na smjeni. Sigurno ne bih toliko žalio da opravdano nije odsutan i naš načelnik Midho.

Za sve ostale je ovo možda uobičajen, meni je tako poseban sastanak, rekao bih tek drugi koji nikada zaboraviti neću. Siguran sam u to prije nego je sastanak i počeo.

Gost je Zaim Imamović. Neke se stvari ne mogu porediti ali ako bih morao rekao bih da više poštujem Bešovića. Dugo bih ja nabrajao razloge, a bio bih i pošten navodeći i Imamovićeve prednosti.

Ipak su sastanci i susreti s Bešovićem nešto drugo, za sve ovo vrijeme upoznao je i on mene, a nivo stečenog poštovanja s moje strane nije padao ni za milimetar. Kada bih mogao prvi od dva naša nesporazuma bih potisnuo što dalje od sjećanja, onaj u vezi našega boravka na Vučevu kada sam odbio izvršiti zadatak dok ne dobijem pojačanje. Tada ga još nisam poznavao, njegova genijalnost mi nije bila dokučiva, kao što će ostati i njegova odluka da ipak udovolji mome zahtjevu. Onaj drugi, na Grepku, kada smo samo nas devetorica postupili po njegovome naređenju i kada smo za to nagrađeni od Buljubašića maskirnim jaknama, uvijek moram gledati i u drugim dimenzijama. Buljubašić je trebao obezbijediti jednu jaknu za njega, tako ne dopustiti situaciju da traži u nekoga od nas. Nije ni on trebao izaći s tim zahtjevom. I na kraju, da sam bio sam ja bih mu i dao jaknu, zaslužio ju je više od mene, ali sam tada podržavao odlučnost ostale osmorice. I tada je Bešović popustio, ja nisam drhtao, poštovanje je ostalo isto.

Na svim ostalim sastancima, susretima, jedina pamet koja mi je trebala je ta da kažem da razumijem zadatak koji mi daje.

S Imamovićem sam imao tek nekoliko susreta, bolje rečeno vidio sam ga toliko puta. Ponos na Šljemenima kada smo na upit iz koje smo jedinice odgovorili „Iz Fočanske“, na što smo dobili osmjeh koji se ne zaboravlja uz uklesano do po glave „A-ha, biva moji budući gardisti“, mislio sam da je vrh mogućih susreta sa Imamovićem.

Ovo je sastanak. Koji će trajati namanje sat-dva. U kome vremenu ja ne moram izgovoriti niti jednu riječ, ali ću se više puta pogledati u oči s Imamovićem. Neću izbjegavati poglede, tražit ću ih.

 

                                ***

Pri ulasku nisam drhtao, može biti da je tome zaslužan drugi Zaim, naš Bešović. Skoro da su zagrljeni ušli, s nekom zajedničkom toplinom koja bi svaku drhtavicu razbila. Požurio sam steći dojam kako će ovo biti sastanak samo formalno, zapravo će to biti jedno druženje, kakvi i nisu rijetkost.

Sastanak je otvorio Bešović znajući da je dovoljno istaći Imamovićevo prisustvo pa da svi shvatimo ozbiljnost sastanka. Bolje rečeno ozbiljnost trenutka, situacije. Onoga što nas čeka u vremenu koje dolazi.

O tome je govorio sam Imamović. Protokolarno je pomenuo ono što slušamo na vijestima, sve te priče o mirovnim konferencijama, primirjima, mirnim rješenjem rata. Gestikularno je te vijesti odgurnuo u stranu, prešao je na situaciju u Krajini.

Već smo s radija čuli o zauzimanju, odnosno oslobođenju Bosanskog Petrovca, potom i Bosanske Krupe i Ključa. Ipak kada o tome govori Imamović to ima još jaču dimenziju. Stekoh utisak kako smo u sve novinarske navode pomalo sumnjali, tek sada smo ushićeno odahnuli. Informacije kojima Imamović raspolaže kazuju kako se 5.korpus neće na ovome zaustaviti, započeta je ofanziva koji ima samo jedan cilj, pa i mogući ishod, a to je oslobođenje kompletne Krajine. Uključujući i samu Banjaluku.

Pri ovakvom pomenu Banjaluke čovjeka nanovo prođe jeza. Kao da je Imamović znao to pa se na trenutak vrati na mirovne pregovore. Glasno je kazao kako se mi ne trebamo obazirati na to, kako mi trebamo biti svjesni samo toga da će se rat završiti kada četnike vojno porazimo. Ne samo u Krajini, već u cijeloj zemlji. Preduslov za to je uvezivanje svih trenutno slobodnih teritorija i kasnije daljnje širenje.

Tu je već došao na svoj teren, preskočivši svoju već poznatu teoriju o „obruču oko obruča“ ali ponavljajući svoje zamisli o tome šta je zadatak naše divizije. Istakao je da je prvo, i najmanje što možemo i moramo učiniti - spojiti se s Goraždem.

A kada Imamović govori o spajanju s Goraždem to briše i drhtanja i jezu a budi nadu i vjeru. Prava prilika da na red dođemo i mi kao jedinica, u koju lično i ima najviše povjerenja.

Dok je govorio o nama, šta očekuje od nas i tvrdo vjeruje da to možemo i hoćemo ostvariti, mi ostali smo slušali i ćutali. Poneko od nas je namjerno pogledom kružio, uspio sam nekoliko puta zadržati njegov i moj pogled. Razumio sam da je ostale češće viđao, dijelom upoznao, donekle upamtio, sada je to činio prema meni.

Priča o konkretnoj akciji koja dolazi očekivano je dodatno utišala opšti ambijent što je kod mene podiglo raniji osjećaj uz očekivanje kako će teško ko poslije Imamovića imati reći više od jedne-dvije rečenice. U to nisam računao našeg operativca koji je iznio tehničke detalje našeg učešća u ovoj akciji.

Taman kad sam se počeo u sebi smijati, opuštati  zbog bezrazložnog zaziranja, moradoh priznati kako je opet osjećaj prevario mene a ne ja njega. Iznenadilo me javljanje Sajovo. Zapravo sam od njega najprije i mogao to očekivati, ali nikako razloge. Imamovića je dobro poznavao, poznam ja njega, i mislim da mu je trebalo da nešto kaže. Koliko je bio iskren a koliko je istina da mu ništa drugo nije palo na um tek se okomio na nas artiljerce.

Podržava ideju da u svakoj ofanzivnoj akciji učešće imaju šesetke, sam dobro poznaje njihov značaj ali mu nije jasno da se, makar tako bilo formacijski, od inače dosta krnjih pješadijskih četa, ljudstvom popunjava iznutra. U prilog svojim riječima navodi činjenicu da oni u četama nemaju obučene ljude za taj zadatak dok kod nas takvih ima, dodajući kako smo mi popunjeni toliko da komotno možemo preuzeti to opsluživanje.

Govorio je uvjerljivo, sigurno i spremno, sticao se dojam da ako je to jedini problem da ga se treba riješiti onako kako predlaže. Posebno što je sve i istina.

Na njegove početne riječi sam se trznuo, ali sam i upratio kako to nije Imamoviću promaklo. Odgonetnuo je tu malu dilemu, sada mu je poznata moja uloga ovdje. Htio sam ostaviti dojam nekoga ko samo čeka da Sajo završi, i ko će spremno odgovoriti na ovakvo prozivanje. Ali mi ništa sem slaganja s njim nije padalo na pamet. Zapravo, u sebi sam sve kombinovao s mojim prvim osjećajem, ja sam zadnji kome bi prigovori ovog tipa trebali biti upućeni, sa Seadom Pezom sam uvijek bio brigadi na raspolaganju baš po pitanju šesetki, no to je činjenica na koju je Sajo i računao.

Brzo razmišljam, rat je i uvijek treba težiti onome što će dati najbolje rezultate. Inertno sam počeo klimati glavom. Činilo mi se da to Imamović primjećuje ali da duboko negdje u sebi se baš i ne slaže s time.

Sajo je završavao, a prije nego ću ja i biti u prilici nešto reći reagovao je Bešović. Njegov gard je bio drukčiji, oštar prema Saju i nemaran prema meni. Ustao je, na svoj je način pogladio brkove, svima je moralo biti jasno da je on sljedeći koji će govoriti.

Pobijao je Sajove riječi, vraćajući se na to da je to zadatak pješadije, da jednom s time treba završiti, da se do sada praktikovalo drukčije jer je tako moralo, da sada imamo više vremena, da je u međuvremenu trebao obučiti dva puta po dva čovjeka koji će šesetku znati upotrijebiti. Ako nije, neka to sam čini.

Još je istakao da neće više tolerirati tu pješadijsku sumnjičavost spram nama artiljercima, da trebaju svi oni metnuti prst na čelo i dobro sabrati koliko smo mi do sada korektno odrađivali svoj posao...

Mislim da je Imamović za ovo vrijeme uglavnom  lovio moje ponašanje. Sad ne znam koliko mu je moglo uspjeti, ali ja sam znao kako više podržavam Sajov zahtjev ali da mi ne pada na pamet da u ovoj situaciji protivurječim Bešoviću.

Još neki uzimaju riječ, što meni i odgovara. Podržavati jednog a ne protivrječiti drugom ne ide. Bez obzira što mi se na momenat učini kako ova kratka diskusija skreće u krivi smjer. Ja ne reagujem, Imamović ćuti, Bešović čeka trenutak kada će presjeći.

U međuvremenu se za riječ javlja i Fahro Nikšić.

Na drukčiji je način primirivao negativni prizvuk onoga što je Sajo govorio smatrajući to skoro sporednim, u pozadini bi se dalo naslutiti da on nas artiljerce podržava koliko i sam Bešović. Ipak, bila je to prilika da kaže nešto što smatra i bitnijim u ovome trenutku.

-       Moramo mi ovdje među sobom pričati, sučeljavati se, svakome od nas treba kasnije izaći pred svoje vojnike – ovdje je Fahro načinio pauzu kako bi malo smirio glas koji je počeo podrhtavati – ispunit ćemo mi sve zadatke koji nam se dadnu, kada to nismo!? ali ja ne mogu više ljudima u oči da gledam. U redu spočetka, ali sada vidimo da su druga vremena. Druge jedinice neće da maknu ako im se to neće platiti. Postoje cjenovnici koliko koja čuka iznosi, kvadratni metar, ubijeni četnik, zarobljena haubica, puška, metak...

 

Većina prisutnih je klimala glavama, podržavala svaku Fahrovu izgovorenu riječ, čini mi se da čak ni Bešović nije mogao bilo šta odnegirati, on je već sto hiljada maraka zamijenio za naziv viteška, vojska je to u načelu prihvatila.

Ipak je i tužna istina da neki borac nakon odlično izvedene akcije siđe da se odmori, i onda gleda po onima koji nikada četnika očima nisu vidjeli hoće li ili neće neko od njih pivo da mu plati. Baš je to rečenica koja je trebala biti najubjedljivija u cijeloj Fahrovoj priči.

Vjerovatno i nisam u pravu ali sam ja na neki drugi način gledao na to. Mislim da pravi borac nikada sebi neće dozvoliti da se na takav način obrati nekome ko to nije. Da pravi borci imaju svoje motive, da je na savjesti nekih drugih koliko će to cijeniti...

U momentu sam oborio glavu na sto. Digao sam kratko pogled i vidio kako Imamović klimajući pozdravlja takav moj stav.

Imamović je odgovorio Fahru. Onako kako sam ja i razmišljao. Nije on taj koji može obećati nagrade, ali je dakako onaj koji više vjeruje onima kojima je nagrada u drugome planu.

Govorio je iskreno, oficirski mudro, znao je kako zaključiti raspravu o ovome pretvarajući je u drugarsku diskusiju. Kroz koju će polahko da iščeznu svi izneseni nesporazumi, koja će učiniti da sa sastanka svi izađemo sa skoro identičnim razmišljanjima.

Diskusija je konačno omogućila da i ja progovorim nekoliko riječi, ni do kraja iskreno ni mnogo daleko od toga.

Ostat ćemo mi još malo u diskusiji.

Imamoviću je bilo vrijeme da ide. Pozdravio se s nama. Ispoštovali smo to ustajanjem.

Išao je iza Bešovića. Zastao je pored mene. Rukom me potapšao po ramenu.

Zadrhato sam.


Treskavica



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...