18 Aug 2021

58 Druga ideja

 

Tri snijega pala u Mostaru,

jedan lanjski, drugi onomljanski,

a treći je od ove godine.

 

Nigdje nije u njem okopnjelo,

već daleko na brdu visoku,

gdje no sjedi bratac i sestrica.

 

Seja bratu zarukavlje veze,

a brat seji ogrlicu niže!

 

 

 

 

Nakon nekoliko ružnih, surovo ispunjenih vijavicama i mrazom, konačno opet svanu jedan sunčan dan. Upućena je patrola, koja nije išla daleko od logora. Treba još sunčanih dana da stopi još snijega, još ga je nemoguće proprtiti, pregaziti.

Ipak, sunčan dan nas je makar izvukao iz baraka. Lopate su radile, prtine više neće biti jedino područje po kojem ćemo se kretati.

Pravljenje tog malo šireg platoa dalo je još jednu ideju. Kome drugom, do Izetu Mešku.


Do potoka je bilo nekih dva-tri kilometra. U svakom slučaju previše da bi se cesta dotle očistila. Odatle pa dalje znamo da bi se nekako nivom mogla i savlađivati. Sigurno je da ima još nekoliko mjesta gdje bi Izet sam lopatom radio.

 No, sunce je uz jutarnje mrazove prilično očvrslo snijeg. Otud, ova druga ideja. Bilo je slobodnih nekakvih dasaka, nekad je bilo predviđeno praviti još objekata, koje ćemo sada koristiti u druge svrhe. Zapravo se laćamo poduhvata koji je Izet osmislio, a u koji ni sam ne vjeruje. Priznao je da se želi prvenstveno našaliti s hercegovcima, kako nazva naše trenutne komšije.

Barem je u tome bio u pravu. Nije dugo trebalo da gotovo sve komšije budu vani i da začuđeno gledaju u ono što se dešava ispred njihovih očiju.

Nadao sam se da odozgo ne vide i osmijehe na našim licima. I da neće niko od njih sići do nas, zadržati se duže, nisam siguran koliko bismo mogli glumiti ozbiljnost.

Ovo što smo mi radili bilo je sve, samo ne nešto ozbiljno. Nosali smo daske i poturali ih pod nivu. Najprije bi očvrsnuti snijeg dodatno utabali, potom položili dasku u pravcu točkova. Kako smo imali samo dvije i dovoljno široke i dovoljno debele daske to smo na jednoj strani malo više improvizirali, duplirajući ih.

Nakon što bismo poturili dva puta po dva para daski pogurali bismo nivu. Koja se daskama micala centimetar po centimetar, onako kako su jedni navodili Izeta koji je sjedio za upravljačem. Po daskama je bilo mraza, snijeg ispod je bio također sklizak, ni gume unatoč lancima nisu bile imune na ovakvu situaciju, pomjeranje lade je išlo teže nego smo i sami očekivali.

Daske su se izmicale, točkovi spadali, snijeg je propadao. Prvo pomjeranje je uzelo više vremena nego pripreme za njega. A tako je nastavljeno i dalje.

Sve manje smo se smijali, polahko nam je dosađivalo ovo izvođenje nemogućeg. Ipak bi se pokatkad kotrljanje nive izvršilo dosta brzo, na trenutak bi nam se učinilo da bismo, uz puno sreće, mogli u dan-dva savladati svih dva kilometra.

Broj hercegovaca koji su nas posmatrali nije se smanjivao što nam je davalo smjernicu da ne odustajemo. Barem dok su oni tu.

Približavalo se vrijeme ručku, mi smo počeli željeti da ibrećenje hercegovaca što prije stane.

Došlo je tek u vrijeme ručka. Do kada smo mi nivu pomjerili tek nekih dvjestotinjak metara. Pri tome smo već morali promijeniti nekoliko dasaka koje su pukle. Čak i kada bismo ubrzali tempo izvjesno je da bismo puno prije cilja ostali bez dasaka.

Dogovorili smo se da poslije ručka nećemo nastaviti. Odnosno da ćemo odlučnost, riješenost i upornost još glumiti u vrijeme ručka, prodavši i priču da smo ufrštuljili fazon te da ćemo do noći biti u potoku. Nakon ručka ćemo se malo odmoriti, potom opet otići do nive. Gdje ćemo samo stajati, šetati, razmjerati, da izgleda kako određujemo neke idealne pravce i uglove pod kojima ćemo metati daske. Glumićemo i određena neslaganja među nama.

 

                                ***

Odmorili smo sat poslije ručka. Potom smo izašli i odmah pogledali put hercegovaca. Njih nekoliko je čekalo da vidi jesmo li baš ludi koliko se tokom ručka predstavismo. A njihov broj se ubrzo uvećao.

Mi smo se držali dogovora. Šetali smo, saginjali se, mahali rukama. Pokazivali smo rukama naniže, crtali kroz vazduh krivine na koje ćemo naići, stalno pogled pružajući i prema hercegovcima.

Zabavljali smo se na ugodnom suncu. Prepolovili smo vrijeme od ručka do večere, broj hercegovaca koji su nas posmatrali konačno se počeo smanjivati. Kada su i posljednji otišli, krenuli smo i mi put naše barake.

Uz večeru ćemo im priznati to što su i sami shvatili. A isto ćemo dakako morati ispričati i smjeni koja nas bude mijenjala. Sigurno da će ih lada niva zgurana dvjesto metara začuditi. Dasaka okolo neće biti, prva misao im mora biti da ju je Izet sam spustio...


Veliki ljeljen


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...