23 Aug 2021

60 Ne pita se on

 

Čija li je ono djevojka malena,

što na Drini poji dva konja zelena.

Jednom tepa Zeko, a drugom Zelenko.

 

Sa bosanske strane, momče kod ovaca,

malenoj djevojci žute dunje baca.

A djevojka njemu jabuku rumenu.

 

„Oj, djevojko, mala, bijela i rumena,

pošto bi prodala dva konja zelena?

Ako žališ Zeka, prodaj mi Zelenka!“

                              sredina marta 1996.

„Pošto bi ti, momče, prodo svoje ovce?“

„Ne bih da ovce ni za zlatne dvorce;

Al bih za te, rado, dao cijelo stado!“

 

„Kad ti, momče mlado, daješ cijelo stado;

Ja bih laka, mala, oba konja dala,

al se ne bih kući ni vraćala!“

 

 

 

 

Smjena je pri kraju. Daleko od toga da smo umorni, iscrpljeni, da nam je odmor neophodan, svejedno smo se radovali kao i svaki put ranije.

Kada se sve sabere ništa se nije značajno dogodilo, pa opet je ovo smjena koju ćemo dugo pamtiti. Po bezbrižnosti, međusobnom druženju, ispričanim i odglumljenoj šali, po iznenadnoj posjeti Halima Alibašića. Polovinu koju smo vratili kućama pamtimo koliko da i nisu nikako ni bili s nama.

Prijepodne koje je trebalo da prođe u iščekivanju iznenada je okrenulo naša razmišljanja. A razmišljali smo o tome oko koliko će nam smjena doći, u koja doba ćemo biti u Mehinim Lukama, koliko ko ima izgleda da još večeras krene svojoj porodici. Procjene su išle da ćemo najvjerovatnije svi noćiti u Mehinim Lukama.

Kada me je Mirza pozvao krenuo sam smiren i bezbrižan, uvjeren da se radi o čisto informativnom razgovoru s Komandom. No, čim sam ponovo čuo glas Salka Softića nešto se u meni uzburkalo. Prije nego je bilo šta rekao zapitao sam se koliko to njih dolje u Komandi ima te je on svaki dan dežurni. Kada je počeo govoriti o tome da su se jutros čuli s Komandom Prve slavne doslućivao sam da ima nešto reći što nam se neće dopasti.


Objašnjavao je Salko, ne toliko brzo pa ipak tako da ga nisam najbolje shvatao. Što sam uspio povezati jeste to da bismo mi u povratku trebali ponijeti, odnosno svesti nešto od zaostalih sredstava, zbog čega bismo trebali i sačekati da kamion može izaći skroz do logora. Tih sredstava nije bilo mnogo, veći dio je sprtljala smjena prije nas.

A navodno neki iz Prve slavne ubrzano rade na raščišćavanju dijela puta koji je trenutna prijepreka da kamion može doći do Baletinih voda. Vrijeme ovdje nije bitno se popravilo, sumnjao sam u nagovještaje kako bi smjena trebala sutra doći. Svejedno, sve što sam čuo nama je značilo samo jedno, ostajemo najmanje dan duže.

 

                                   ***

Ispratili smo tužno smjenu Hercegovaca. Pedeset ih otišlo, otprilike toliko došlo. Sve je kod njih išlo prema planu. Čak sam i ja pozvan na formalnu primopredaju.

Hajdarević me novome hercegovačkom komandantu predstavio jednostavno kao nekog s kim je odlično sarađivao, i to tako da je uvjeren kako će i ovaj moći računati na isto. O kakvoj se saradnji radilo bilo bi glupo da je duže govorio. Ni formalno nije bilo potrebe, ja svakako ne bih još dugo trebao biti tu.

Ne bismo trebali još dugo ostati, ali novo javljanje iz naše Komande, i ponovo Salka Softića! dovodilo je to u pitanje.

Ovaj put je Salko bio kraći, Prva slavna još nije završila. Za razliku od dan ranije ja sam morao drukčije nastupiti, rekao sam Salku da što se mene lično tiče sve ovo je razumljivo, prihvatljivo, međutim da i sam zna kako brzo sumnje i nepovjerenje rastu kod vojnika.

Obećao sam učiniti koliko mogu da situaciju održim pod kontrolom, ali ako vojska odluči da napusti položaj ja ću ići na čelu. Sa zadnjom mojom rečenicom Salko nije dijelio slaganje, samo je ponovio da on vjeruje kako će do sutra ujutro sve biti sređeno te da će nam smjena stići prema planu. Ovom, po drugi put prolongiranom.

Izašao sam pred vojsku, prenio što je meni rečeno, naređeno. Zajedno smo iskazivali negodovanje, svjesni da ga niko nema čuti, najbaziraniji smo bili oko toga kako smjene nije trebalo miješati sa svlačenjem tehničkih sredstava.

Bilo je jasno da nam je danas kasno preduzimati bilo šta, ali i da je vrijeme da za sutra budemo pripremljeniji. Zavrtilo se oko toga da večeras, tokom redovnog javljanja saopštim Komandi da smo odlučili sutra napustiti položaj ukoliko smjena ne dođe. To bi značilo da nam je pješačiti cijelim putem, nešto što se nekima manje dopadalo od zadržavanja još koji dan. Ipak, trebali smo težiti nečemu što bi nas činilo jedinstvenima.

Pošao sam od Izeta i Mirze, koji su haman i zaboravili dan kada su izašli ovdje. Zbog njih je i neodgovorno i bezobrazno ovo što nam se radi. Izet je ostao šaljivo raspoložen, kaže da je nivu spustio dokle je mogao, da ona odande neće nikamo, gorivo joj je već izvukao, te da mu ne pada na pamet da se žrtvuje više nego već jeste. Mirza se samo dopunio, ako Komandi nije stalo do održavanja veze s položajem nije ni njemu.

Šaćir Lugušić je također bio raspoložen, zapravo je uvijek takav. Kazao je kako se u njegovom slučaju ne pita on već konji. Previše ih je da bi ih sve sam vodio, a da je samo jedan bilo bi mnogo da ga samog ostavi.

Svi smo ga razumjeli, ja sam dodao da je upravo on taj zbog kojeg bismo se trebali svi strpiti. Šaćir je govorio kako se ne trebamo obazirati na njega, da je bezobrazno ovo što nam svima Komanda radi.

Izgovorio je i jednu rečenicu koja će meni najdublje da poljulja misli. I svo ono otezanje oko našeg izlaska, te ovo oko naše smjene, sve to je Šaćiru i previše sumnjivo. Po njemu je sve povezano s reintegracijom koja je u toku!

Čuli smo ponešto na radiju. Neki Srbi su odlučili ostati na svome, većina ipak odlazi. Dio njih pali, ždije, uništava ono što ostavlja. Ono što nije popaljeno brzo postaje useljeno. Policija nije najspremnije dočekala novonastalu situaciju. To useljavanje je nekontrolisano. A jedan od rezultata je taj što je nas malo izašlo na smjenu, moguće i da ne mogu naći ni toliko da nas zamijene.

Možda sam se sebi malo čudio kako i sam nisam isto skontao. Jer, da doista tako nije, mene ne bi zapalo da budem komandant pravca. Mnogo ih je koji bi rađe nešto takvo imali u biografiji.

Dugo smo diskutovali o svemu. Sada sam i ja bio na tome da ne trebamo tek tako prijeći preko ovoga. Ali sam i dalje saosjećao sa Šaćirom. A dvojbenim me činilo što nikada nešto slično ne bih uradio. Prisjetih se napuštanja Igmana, bio sam jedan od rijetkih koji nije glasao za to. Također i kada smo indirektno privremeno skrojili sudbinu Zuhdije Ožegovića. Ogromnu većinu nije bilo briga za Zuhdiju, samo su težili iskazati vlastiti revolt, ja sam bio manjina koja je podržala svoga komandanta.

Ja sam sada u donekle sličnoj poziciji kao onda Zuhdija. Imam jasnu naredbu, i razmišljanja vojnika koje je u suprotnosti s tom naredbom. Mogu ostati sa Šaćirom, ili predvoditi ostale.


                                   Veliki ljeljen, dio staze



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...