10 Nov 2021

68 Čudan zeman

 

O jeseni, tugo moja,

kišna i oblačna,

i danas je moja draga

od žalosti plačna.

 

Znam i danas ko i juče

čekaš dal ću doći.

Ali ja sokakom tvojim

više neću proći.

                                sredina maja 1996.

Nit ću proći, nit ću doći

tebi ikad više.

Što je bilo među nama

zaborav nek zbriše.

 

Srce drugoj pripalo je,

oprosti, Jasmina.

Sada volim moju Almu,

i našega sina.

 

    /Nikola Škrba/

 

 

 

Posljednji vjesnik da je rat završen je to što se na licima svih da vidjeti svjesnost te činjenice. Svih, ili barem na licima većine.

Ponovo sam bio u Sarajevu. Osjećaj me vodio da je to grad u kojem će promjene biti najvidljivije. Sarajevo me nije razočaralo, ipak se ja vraćam pomiješanih osjećanja.

Neke se stvari nisu promijenile. Ponovo sam zagledao drvo na zajedničkoj terasi, koja još nije došla na red za čišćenje pa je i njegov život još malo produžen. Ne znam, da se ja pitam ostavio bih ga. Ipak, znam da oni koji se pitaju takvo što neće učiniti. Zato sam se nanovo divio ostalom drveću s Grbavice.


Fehim mi ispriča još jednu ratnu anegdotu a odnosi se na prostor negdje kod Sedrenika.  Tu je jedan rejon koji je u narodu bio poznat kao Sedam šuma. U ratu mu je taj isti narod ime promijenio u - Sedam drveta. Ratno Sarajevo sam dovoljno upoznao pa mi nije trebao posebno pojašnjavati razloge te promjene.

Neke gomile smjeća su po Grbavici očišćene ali još uvijek ih ima poprilično. Slično je i s ostatkom grada. Uklonjeno je i podosta sredstva koja su služila kao zaštita od snajperskih vatri, ali mnoga još čekaju. Neke zgrade koje su granatama rušene i porušene postepeno se čiste. Rekao bih, pripremaju se za obnovu. Toga je toliko da sam svjestan kako će sve jako potrajati. Što se toga tiče ni sam ne znam kako bih ja to pokušao izvesti, šta bi bilo prioritetno a šta metnuto u red za čekanje.

Mogu reći da se slažem i s planom koji predviđa uz ova postupna čišćenja i težnju da se sve najprije ustakli. Već se po mjesnim zajednicama organizuju i vrše prijegledi svih stambenih objekata, mjeri i bilježi sve što treba ustakliti. Ne mogoh a ne odvojiti tridesetak sekundi da zurim u Fehimov prozor, držeći osmijeh. Divio sam se tome kako su čvrsti, poznat pod nazivom unfproforski najlon, on i Nail Čubro zategli. I iz sobe, još više s vana, teško je bilo raspoznati da nije staklo.

Rat je gotov, neke navike će trajati. Tako se prisjetih i boravka nas devetorice desetak dana na Grepku. Najprije nismo znali koliko, ali računali smo kako se nećemo dugo zadržavati pa smo brzinski napravili nešto šo smo bajtom zvali. A što je pokleklo pod prvim jačim pljuskom. Dobili smo nagovještaj da nam je uskoro ka Trebovoj, no iz principa smo se dali i sagradili i čvrstu, ali i lijepu baraku. Koja je nekom sigurno poslužila, mada mi u njoj ni prenoćili nismo.

Najveća promjena su, logično, ulice ispunjene ljudima. Ne jenjava osjećaj da i čovjeka kojeg prvi put vidiš gledaš kao da se godinama znate, razlika je što su sada pogledi koji se susreću veseliji.

U svakom slučaju Sarajevo lagano skida ratnu odoru a još laganije se presvlači u mirnodopsku. Još uvijek su glavni razgovori o ratu, ipak već niču i nove prodavnice i druge radnje. Pokretanje onih većih, jačih fabrika mora još pričekati.

Što se mene lično tiče, problem stanovanja sam riješio bar privremeno. Sve više volim kada se priča vodi o ljubavi, djevojkama, o fudbalu, muzici... pa ipak se ja teško oslobađam i podsjećanja na rat. Osjećam, znam kako je puno toga ostalo nedorečeno.

Fehim mi posuđuje civilnu garderobu, na to se već navikavam. Možda i iz razloga što sam na taj način sličniji većini. Ionako sam čitav dan u pokretu, sem rodbine tu je već i dovoljno saboraca, a nisu daleko ni Jarčedoli, Kobilja Glava, kao ni Buća, Briješće ili Dobrinja. Dani su za uživanje u dočekanoj slobodi, noći za razmišljanja.

Jedino, o monstrumu s Grbavice sam obećao da ću nastojati što manje razmišljati, tjeraću i sjećanja na lica preživjelih Bošnjaka iz dijela Sarajeva kojem ću u nekom narednom periodu i ja pripadati.

Sve ovo najbolje ide uz viceve, posebno one koji tek nastaju. Jedan mi se posebno svidio. Usljed ove reintegracije u dosta mjesta, zgrada je puno novih stanara. I sad, kao jedna žena se žali nekoj svojoj prijateljici: „Kuku meni, u mene u zgradi sve Fočaci... samo ja iz Ustikoline!

Vicevi su zdravi, a čini mi se još više prisjećati se anegdota, istinitih vedrih događaja. Pitah Fehima, sjeća li se, jednog ranijeg mog dolaska, zajedno smo išli negdje. On u lijepoj, urednoj i čistoj uniformi vojnog policajca, s naglancanim čizmama, a ja u neurednoj, treskavičkoj uniformi, i čizmama koje sam pertlao pozadi. Prigovorio mi je zbog neurednosti, a kad sam mu objasnio da su mi pertle tako i „zapekle“ da ih je bilo nemoguće otpertlati, poluvješto je zastajao nekoliko koraka iza mene kako i ne bi bilo preuočljivo da idemo skupa.

Nije bilo tako davno, ali se Fehim nije sjećao. Sarajevo je Sarajevo, Treskavica je Treskavica, ali brat je brat. Nisam ga ni uvjeravao da je doista tako bilo, osmjehivao sam se u sebi.

 

         ***

Gorčinu nosim zbog Alme. Prošlog dolaska u Sarajevo sam je čekao, pregorio neugodnost zbog susreta s njenom majkom Munibom. Nije došla. Neću reći da mi je tada išta bilo sumnjivo. Odranije je ljuta. U to je prešla sumnjičavost zbog mog odbijanja da dok je rata ne razmišljam o braku. Nije shvatala izgovor da ne želim potencijalnu siročad.

Ni ovoga puta je nije bilo kući. Barem mi je Muniba tako rekla. Sada me je grizao crv sumnje.

Mučne misli je najbolje prekinuti susretom s nekim dragim. Ponekad povjeruješ da je to šapat sudbine.

Tako ču sticajem okolnosti ići posjetiti rođaka Mehmeda Šesta u Švrakino selo, koji je jedan od onih što su se demobilisali u prvoj grupi. Išao sam ga posjetiti s obzirom da sam mu sinčića slučajno sreo u gradu. Svratili smo do mene, tačnije do Fehima, zadržao se pa sam ga morao otpratiti.

Usput mi je bilo navratiti i do Damira Imamovića, Alminog rođaka. Pitao je jaranski, i nisam mu krio ništa od onoga što se desilo. Bolje rečeno, što se nije desilo.

Ako sam ja već naginjao mirenju sa stvarnošću, čini mi se kako je Damir bio poljuljan mojom pričom. Mene je dobro upoznao, navijao je za našu vezu. Za našu ljubav. Ljubav, koja je bila obostrana ali kojoj je usfalila posljednja karika. Glumio sam ravnodušnost,  riješenost da odustanem, Damir je vjerovao kako baš on može sastaviti prekinuti lanac.  

Meni je sutradan bilo nazad u kasarnu, utoliko raspoloženiji što je Damir ostao pri tome da će se narednih dana svakako vidjeti s Almom, uvjeravajući me kako ga iskrenost u mojim očima obavezuje da joj prenese ovo o čemu smo razgovarali. Te da, kada ponovo budem dolazio javim mu se, a on će udesiti da i Alma dođe.

 

           ***

Povratak u Mehine Luke doživjeh kao novu ćušku sudbine. Razgovor s Damirom donio mi je dilemu, ne znam je li teže preboljeti Almu ili se uzalud nadati. A dočekuje me još jedna vijest koju nisam očekivao, koju još ne znam na koji bih način osjećao.

Kasarna u Mehinim Lukama se uskoro zatvara, šapuće se i da se gasi i naša brigada. Sad ide drugi val dobrovoljnog napuštanja Armije, kao i iščekivanja nas koji ćemo ostati toga gdje ćemo biti raspoređeni.

Čudan zeman, govorim samome sebi. Svi oko mene su ljuti samo zbog toga. S pravom se pitaju koje to jedinice ostaju, zašto se naša gasi.

Složni su u tome, gasiti je trebalo jedinice iz kojih je više onih što odlaze, što imaju gdje, nikako one s najsvjetlijom historijom. U koje bespogovorno spada i naša. Ostali smo i bez Foče, sad i bez brigade. Osjećamo se izdanima, prevarenima. Sve glasniji su i oni kolebljivi, sve češće se da čuti da će ovim činom, ako do njega dođe, i prelomiti. Onog momenta kada se zvanično saopšti kako brigade nema više, oni će podnijeti zahtjeve za demobilizaciju.

Dijelio sam javno razmišljanja ostalih, ali sam unutar sebe znao kako je meni ovo trenutno treća, posljednja briga.

Obećao sam Damiru, i htio sam vrijeme do tada ostati iskren. Nisam izlazio nigdje iz kasarne. Osim, kada bi došlo vrijeme straže.

Nije mi se nigdje ni išlo. I zbog Alme, ali i zbog ovog drugog, ovog u šta sam i dalje vjerovao, nadao se. Svakodnevno sam se desetak puta podvirivao pod jastuk.

Iz dana u dan su vjera i nada blijedile. Teško sam se mirio s istinom, ali sam je sve više postajao svjestan. Gašenje brigade, napuštanje kasarne, teško će svakome od nas pasti. Meni najteže.



Švrakino selo


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...