13 Jul 2024

IV - 19 / Neko od iskusnijih

 

Svaka tica gn'jezdo ima,

u njem sanak boravi.

A ja jadna sanka nemam,

na čardaku ležeći.

 

I na dragog misleći.

Što li radi, đe boravi,                     30/31.avgust 1992.

što l' mi ne dođe?

 

Kud god koja tica prođe,

ja je tužna ispratim.

Kada koja zv'jezda pane,

ja je budna dočekam.

 

 

 

Adil Kovačević je još  dječačić, tek da se zamomčio. Ali je pokazivao izuzetan ponos, nešto što se i kod znatno starijih teško sreće. Nadam se kako mu to neće biti smetnja da bude među nama korektno primljen.

Poslije samo jednog, današnjeg dana, koji je varao kako će naš boravak ovdje biti satkan od onih koji će redom ličiti jedan na drugi, u kojem smo dovršavali i uljepšavali već urađeno na položajima, u kojem je za promjenu palo nekoliko četničkih granata, tek da nas podsjete da je ipak rat, ne toliko blizu ali dovoljno da se zametnu priče o potrebi rovova i u selu, njegov smiraj je nagovjestio prva pomjeranja naše ukupne situacije. Mada se i meni u ovom trenutku to čini skoro beznačajno, negdje me golica osjećaj kako ovo može biti ona mala grudvica koja je u stanju pokrenuti cijelu lavinu.


Od večeras je pojačano stražarenje. Uvedena su dva stražarska mjesta. Mi motrimo na put prema položajima, dok su naše komšije zadužene za glavni prilaz selu.

Ispalo je tako da sam u našoj kući jedini od komandira vodova, tako da je na meni bilo da napravim i smjene. Ako ni zbog čega drugog, već zbog ovoga trebam biti sretan što nam se Adil pridružio. Sad nas je neparan broj, ali neće tako biti kad oslobodimo Nevzetu. Nema nas za pune dvije noći, ali ostaje prostora i za odmor. Najmanje ćemo svake treće noći moći biti slobodni, odnosno imati priliku za cjelonoćni, neprekidani san.

Brzo sam spojio parove. Vodio sam računa, prije svega, da vani uvijek bude neko od starijih, iskusnijih. A u traženju onog mlađeg kao partnera, gledao sam da mogućnost netrpeljivosti bude svedena na minimum.

Najviše se bojah hoću li pogoditi s Mufom, na kraju procijenih da je Adminova smirenost spremna da trpi njegovu povremenu buntovnost. Ja ga svakako moram trpiti, ali sam mu i objasnio kako se njegova sreća što mu je brat komandir ogleda samo u tome da može biti siguran kako ni jednog sata neće dati straže više nego bilo ko drugi. Podrazumijevalo se kako jednako treba biti siguran da to neće biti ni sata manje.

Tim metodom sam isprespajao sve, ostali su mi samo Tito i ja. Nemam pravo za sebe reći da sam nešto iskusan, ali ni nekom dozvoliti da mi ospori pouzdanost. Možemo biti u prosjeku najmlađa smjena, ali sasvim sigurno jednako pouzdana kao i sve druge. Za primjer sam nas već ove prve noći stavio u najnezgodniju smjenu, u gluho doba noći.

 

                                       ***

Kad smo nekoliko minuta prije ponoći krenuli smijeniti Mufa i Admina, tek sam vidio da možda postoji jedna sitnica o kojoj nisam vodio računa. Kako niko drugi nije iskazivao primjedbe, to ću i ja ovo zadržati za sebe. Opet, s kojim bih pravom brinuo ako se prisjetim svoje prve straže pri dolasku na Trebovu. Tada smo Sakib Glušac i ja išli čuvati glavni prilaz cijelom logoru, punom civila, sa samo jednom puškom, bolje rečeno njenom muzejskom varijantom, pri čemu nismo znali čemu se trebamo više smijati, da li tome što je to bila „četeresosmica“ proizvedena 1924.godine, ili činjenici da smo uz nju imali ni manje ni više nego cijelih pet metaka. Jesmo tada, pričajući o tome, došli do dogovora kako nam se najpametnije ponašati za slučaj da četnici naiđu na nas. Jednostavno se skloniti dok ne prođu. Ali smo i shvatili da je stvarna vrijednost te puške bila u tome što četnici nikako ne mogu znati da je situacija takva, pa nisam ni siguran da bismo baš uradili onako kako smo se kao bili dogovorili.

Gledajući sada u naše dvije lovare, u ukupno šezdesetak sačmi, a prisjećajući se te noći, znam da ostali mogu mirno spavati. Ne mogu nam četnici prići a da ih mi ne čujemo i dočekamo, makar kako bi njih uzbunili.

To se odnosi na neku sljedeću noć. Noćas smo mogli i da ne izlazimo.

Najavljen nam je nailazak veće grupe s Vučeva, a što se i desilo negdje pred Mufovu i Adminovu smjenu. Nekoliko njih se čak i odlučilo među nama konačiti. Uglavnom se radilo o onima koji su, iz čete tamo prebačeni u našu bateriju. Od svih njih ja sam jedino već znao Salka Pendeka. Dvojici momaka koji će, kažu da im je tako rečeno, biti u komandnom vodu, uspio sam zapamtiti samo prezimena Tahirović i Rizvanović. Priznavajući njihov umor, noćas se posebno nisam želio ni raspitivati. Ako su već raspoređeni kod nas, biće dana da se upoznamo.

Ali je prisustvo svih njih i razlog zbog kojeg ni po koju cijenu ne bih dozvolio da vani ne bude straža. Želio sam da mirno spavaju. A svakako sam jedva čekao da i Tita pobliže upoznam. Baš su nam i riječi gostiju, koji su s padom mraka prešli Sutjesku, da je noć tako tiha i da garantuje kako četnici bar do jutra nemaju ništa u planu, sasvim išle u prilog.


i lovačko oružje, sa sačmom, u početku je mnogo značilo


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...