26 Apr 2016

43 - Noćas je posljednji put čuvao naš položaj

Još ne sviće rujna zora,
još ne trepti list sa gora.
Ne čuje se glas slavuja,
zoru da najavi.

Ne čuje se glas zefira,
niti svirka od pastira.
Tišina je, svud okolo,
sve živo počiva.

Neka cvjeta rosno cvijeće,
nek se kiti s njim proljeće.
Ja ga neću više brati,
jer nije za mene.

Ja ga neću više brati,
jer ga nemam kome dati.
Kome sam ga darivao,
zemlja ga pokriva.

Svaka travka u spokoju,
traži makar radost moju.
Al od mene ona bježi
daleko, daleko!




Ulazak u dolinu rađa emocije. Da se jučerašnji dan mogao izrezati iz naših životnih kalendara, ječale bi okolne homore i stijene od našeg veselja. Ovako, ječe naše duše.
Dan se okolo probudio, dolinom kao da se tek šunjao. Kao da je i on imao svoje razloge, i nije htio biti bučniji od nas. A opet, pripremio je da možemo prvim pogledom prostrijeti cijelom dolinom.
Izuzev neispečene janjadi, na koje ne bi pažnju ni obratili da tuda nismo morali proći, kojima su se neke od sitnijih životinja, uglavnom muha, već stigle pogostiti, sve drugo se činilo onakvim kakvim smo ostavili.
Ja sam dio svoga pogleda zadržavao na pojasu od šatora do skloništa. Tražio sam vidjeti borić, grmen, neki od onih koji su me sinoć šibali, neki kamen koji me je spotakao. Svega toga je bilo, no sve je bilo mirno, uspravno. Onakvo, kakvo je uvijek i bilo. Sem uzdaha, ništa drugo nemah sebi reći.
Svoj pogled stapam s pogledima ostalih, svi gledamo u isti pravac. I koji smo znali, i koji nismo, jedno smo morali prvo zapaziti. Ja sam još i provjerio kako ni tu nema promjena. Bidon pred skloništem, bio je s onoliko manje vode koliko je Mufo posljednji put popio a da Faruk nije kapima mjerio, i koliko je meni trebalo da obrišem znojno čelo.


Tu je i nesretna homora. Ona pokazuje razliku današnjeg od ostalih dana, ali je kakvom je sinoć ostavismo. Zasječena nekih sedam metara od svoga korijenja, ili tačno koliko je bilo potrebno da naš Crni zauvijek sklopi oči. Haubičkom granatom koja je potrefila njenu desnu ivicu. Da je pogodila direktno, opet je ne bi presjekla na pola. Ali bi, u tom slučaju, Crni još bio živ.
Ovako, noćas je čuvao naš položaj. Posljednji put.
Tek sada možemo vidjeti i nešto što sinoć nismo stigli. Homora ispred skloništa je jedina koju je granata nasjekla, ali ih još ima tragove, biljege gelera. Bilo nam je to odmah jasno, tek sada vidimo. I moramo ispustiti novi uzdah, ukoliko bi imali vremena uvjerili bi se kako je tih bijelih tragova i više. Ipak, samo je ovaj jedan krvav.
No, o svemu tome neka razmišljaju oni koji sinoć nisu bili ovdje. Nas neke čeka nekoliko obaveznih koraka.
Nikada neću zaboraviti tihi ulazak u sklonište. Kao da Crnog ne želismo buditi, kao da vjerovasmo kako nam se sinoć samo učinilo da je poginuo.
Nažalost, trenutak je tako malo vremena. Brzo ugledasmo širom otvorene, ali bijele i mrtve oči. Širom otvorene, kao da nas hoće upitati jesmo li se umorili, je li nam teško dužnost preuzeti od njega. Da nastavimo čuvati i braniti naš položaj, kao što ga je on sačuvao.
Nije, Crni! Nemamo pravo na to!
Pođoh izaći vani, da zadržim suzu koja je krenula. Džemo i Salko su dovoljno vrijedni da Crnog sami iznesu.
Izlazeći, pogled mi zasta kod njegove lijeve noge. To malo, sivo na zemlji, izgleda mi kao pepeo. Od cigarete.

Suza skliznu.


                                          Kikalo, i ispodvučevska sela
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...