3 May 2016

11 - Počinjemo remetiti tišinu, koje smo se plašili

Sinoć sam se premolila majci,
da me ove zime ne udaje.

A ni ove, a ni druge, majko,
a ni treće kud mi srce neće.

Već četvrte kud je meni drago.
Jali Bišću, jali Golubiću,
jali Petrovcu u kojem sam rasla,
jal' Vakufu, vodici studenoj.





Dan koji je na izmaku, učinio je puno. A i preostalo je vrijeme trebalo pametno iskoristiti. Kada je Mišo pozvao da se spremimo za pokret, niko nije pitao gdje ćemo. Neki su znali, neki slutili, ali je većini, poput meni, bilo svejedno. Sad, još više vjerujemo Mišu.
Od Suvoda smo ponovo odustali, shvatili smo silaskom na put. A po izlasku iz Perućice, vrlo skoro uviđamo da nas čelo vodi nazad na Sniježnicu! Do nje ćemo, razmišljajući, postati i sasvim blizu odgovora - zašto.
Kada smo mogli čuti pucnjavu na drugoj strani, nije je bilo. Zbog čega smo se logoru privukli sasvim oprezno. Moglo je biti da je Trebova pala, da su u nju ušli četnici. Isto se moglo desiti i Sniježnici. 
Zastali smo dvjestotinjak metara ispod, i osluškivali. Tišinu, koja je djelovala nestvarno. Gluhlje nego što ju je Perućica pokazivala. Razlog da opreznost udvostručimo, da deset minuta čekamo mirno, a tada pošaljemo izvidnicu. Ne znam kako, u njoj se i ja nađoh.


Primičemo se na pedesetak metara. Kolibe se naziru, sve izgleda kao da godinama tu nije bilo nikog. I dalje se krećemo tiho, ali se polagano oslobađamo straha. Četnici znaju za ovaj katun, znaju da nam je tu logor, ali, očito, ne znaju da je bio napušten.
Prilazimo prvoj kolibi. Reza na njoj je onakva kakvom smo je ostavili. Trenutak kada počinjemo remetiti onu tišinu, koje smo se plašili.
Dok pozivamo ostale, biramo odgovore na pitanja koja su nas najviše brinula. Zaiskrila je nada da naših još ima na Trebovoj, a sve manje vjerujemo da je neko, iz druge grupe koja se odvojila, zarobljen.
Dok ostali prilaze, stiže nam i prvo razočarenje. Ulaskom u Ćasarinu kolibu shvatamo da nije dolazio. Da jeste, ako ne bi zagledao konje, neku bi poruku sigurno ostavio. Ostavićemo mi njemu novu, ali ujutro.
Sad imamo posla. Iako mi se učinilo da je potraga za Ćasarom bio naš prioritet, nikome ne pada na pamet da šalje nekog da ga traži.
Mišo nas postrojava, a ja stižem naći još jednu nadu da je situacija na drugoj strani bolja nego je zadnjih dana doživljavasmo. Ćasara se od dvogleda ne odvaja, da je uočio tamo nešto sumnjivo, ili bi on potražio nas, ili bi svakako naišao ovuda. Osim, ako... ako vjeruje da je i Sniježnica pala!
-          Rasporedićemo se u nekoliko grupa – vrijeme je da svi od Miša saznamo kako će nam izgledati ova noć – mislim da je najbolje po četvorica-petorica. Moramo prije zore napeći što više hljebova. Od hrane neka svako uzme šta hoće i koliko može. Oslobodili smo se sveg teškog tereta, nemojmo da više o tome brinemo. Ujutro ćemo ponovo pokušati preko Sutjeske, ali to ne znači da ćemo je i odmah preći. Možda ćemo još tri-četiri dana da se krijemo, prije nego što četnici oslobode jedan prijelaz. Sajo će i noćas nešto skuhati, možda je bolje ovcu nego tele. Ipak, hrane ponesite što više!

Ja nisam ni kontao postavljati kakva pitanja, a bilo mi je drago što to ni drugi nisu radili. Odmah se počinjemo dijeliti u grupe. Tad saznajem još nešto.
Ako smo ja i Mufo čekali da se raziđu ovi koji su imali svoje kolibe, nismo znali da nama sličnih ima još. Možda da Faruk nije, ali se on i dalje od Mufa nikako ne odvaja. Iako je i sam svjestan da za njegovu ranu više ništa ne može učiniti.
S nama su i Senad Hadžić i Latif Bičo. Laci je to i potvrdio, a na moje pitanje gdje je njegova koliba.
On i ja smo i krenuli tražiti jednu praznu. Mene je, čak, Mujo Rizvanović svraćao. Možda bih i pošao s njim, ali mi se nije objašnjavalo da nas je petorica. A i Laci je već zvao.
Nećemo se raspitivati čija je, ali je prepuna. Mislim da boljeg sušenog mesa nema. A, med je med, kajmak je kajmak.
Ima i brašna i germe. Ni pećica nije loša. Žurio sam dovesti Mufa, Faruka i Senada.
Laci je već naložio vatru.
-          Ko će kuhati hljeb? – htio sam cijeniti vrijeme.
-          Ja nemam pojma! – Laci odmah isključi sebe.

Isto učiniše i Faruk i Senad. Nudiše se ići po vodu, donositi drva, a još jedino mogu prosijati brašno, ako već nije prosijano. Također bi i tepsiju oprali.

-          Onda, nema nam druge – meni je jedino preostalo da se počešem iza uha – moj Mufo je u onoj vojsci profesionalno ispekao pekarski zanat. Da nije zaboravio dokazao je u Zamrštenu. Vrijeme je da od toga i mene nauči nešto!


                                sač i ognjište
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...