3 May 2016

10 - Postao je kralj Perućice

Kuda vodiš stazo moja,
meni više nije važno.
Ona, koju silno ljubim,
ljubila je mene lažno.

Nježne riječi još joj čujem,
i osjećam dah joj vreli.
Zbog nje ne znam noć kad pada,
kada sviće dan bijeli.

Tople usne, koje ljubih,
lažnoga su bile sjaja.
Njoj se više vratit neću,
nek suzama drugog vara.





Nije Pohara samo pomogao nama, učinio je čega ni svjestan nije bio! Mišo je to prvi shvatio, tako odlučio, samo mu se žurilo nije. Sad je najprječe, za svaki slučaj, opet promijeniti mjesto. Ako ništa, radi umirivanja najsumnjičavijih. Novi zadatak za Muja Rizvanovića.
Ovaj put nije želio nikakvih kritika. Vodao nas je Perućicom više od dva sata, iako sam ja sticao dojam da je to činio u dogovoru s Mišom, i to vrlo mudro.
Ne bih rekao da smo se puno odvajali od puta, niti da djelomično nismo kružili, odnosno da smo se ponovo zaustavili negdje blizu ranijih mjesta. Rečeno nam je da tu ostajemo do noći. Tako, skoro pomislih da počinjemo ostvarivati Mujove zamisli o zimovanju ovdje. Danas bi mogli govoriti o probnom danu.
Osjetilo se da s nama više nisu Atif Bičo i Mujo Pačo, oni bi već imali puno zamjerki i sigurno tražili da nam se bar kaže istina. Ovako, mi ostali ćemo strpljenja imati, do večeras makar.


Nekako ćemo naći način da prekratimo vrijeme. Počećemo ćutanjem, uvjeravanjem da smo ovdje sigurni. Taj osjećaj nije kasnio, pa ubrzo krećemo s pričom. Bolje rečeno, sa šaptanjem. Proteklih smo to dana uvježbavali, sad mi se čini da smo blizu savršenstva. Na tihi smo govor toliko privikli uši, da skoro niko nije imao potrebu bilo šta ponavljati, a uvijek su čuti mogli samo oni kojima se obraćalo. Znali smo, dakle, procijeniti udaljenost. Visinu šapata smo podređivali slušaocu.
Vodimo računa o sigurnosti, a sve se više trudimo ne misliti ni o onima što su se odvojili, ali ni o onome što se još, možda, dešava na Trebovoj. Sa ovog mjesta nismo sigurni da možemo i čuti ako se tamo još vode borbe.
Izbjegavali smo pričati i o našoj trenutnoj situaciji, pokušavamo vjerovati Mišu. Ako je rekao da čekamo noć, čekaćemo.
Neki su smislili način i da se malo zabave. U jednom trenutku priđe mi Fudo, i započe razgovor kakav nisam mislio da ću u ovoj situaciji voditi.
-          Kakav si ti u pišpilu – pitao je, a vidjevši moju trenutnu začuđenost, dao i mogući odgovor – ne bi trebao biti loš!?
-          Nije da se hvalim...
-          Hajde, majke ti, pobijedi ga. Ja ga više ne mogu trpiti.
-          Koga?
-          Muja Rizvanovića. Sve se hvali da je najbolji, eno je četvoricu već saslušo. Volio bih da ga hoće ko pobijediti, nego...
-          Eh, ja sam puno bolji parova. Od mene i Adema Čola rahmetli, mislim da nadaleko nije bilo boljeg para.
-          Isto ti je to.
-          Nije. Za mene je igra pojedinaca više sreća, čak mi dođe i nekako glupa. Pravi je pišpil kad se igra u parove! Tu je jako bitno da saigrači znaju surađivati.
-          Jebiga, neće on parova. On samo hoće da igra sam. Hajde, molim te, nije to neka razlika. Ja sam siguran da ćeš ga dobiti. Nije on toliko dobar, nego nema ko da ga pobijedi.
-          Ne garantujem. Mogu probati, ali ja i ne pamtim kad sam zadnji put igrao nasamo. Ne znam, ako je tako dobar, što se on plaši u parove. Još ću mu dati da prvi bira, neka uzme koga hoće. Ja bih uzeo Mufa, ali mu je nezgodno da jednom rukom drži karte.
-          Jeble li vas karte – Mufo je odmah dao do znanja šta on o ovome misli.
-          Hajde, Žita samo što nije pobijedio. A ja sam tebe već prijavio!
-          U redu – osjećao sam da sam Fudu, na neki način, i mali dužnik – ali, ako htjedne, probaću ga nagovoriti da igramo u parove. U tom slučaju ćeš ti sa mnom. Zato, da te odmah upoznam s osnovnim pravilom. Najvažnije je da se mogući trefovi rasporede. Dakle, dijeljenje dobija il gubi onaj što igra prvi. On u prva dva bacanja izbacuje najsumnjivije, a partner u druga dva. Da se izbjegnu recke. Zato, kad mi dijelimo, obojica trefove ostavljamo do kraja. Naravno, ima još nekih sitnica, ali to ide vremenom, kad se partneri upoznaju.
-          Džaba ti je, nisam te najbolje ni shvatio, jer ja sam to slabo i igro. A znam i da Mujo neće htjeti.

Stigli smo taman na vrijeme. Upravo su završavali i drugu partiju. Naravno, Mujo je i nju glatko dobio.
Malo mi je zasmetalo njegovo cerekanje, jer je bilo glasnije od svakog govora. Nema straha da se može daleko čuti, ali u ovakvoj situaciji mi djeluje preglupo. S druge strane, može se pozitivno posmatrati. Svi okupljeni su djelovali tako opušteno, kao da danas trebamo zaboraviti protekla dva-tri dana.
Kao nikad, vjerovah u uspjeh. Pobjeda u pišpilu me nije zanimala, ali sam osjećao kako ćemo, noćas ili neku drugu noć, ali zasigurno uskoro - biti na drugoj strani. Mada, zbog okupljenih, jednako željnih Mujovog poraza, odlučih dati sve od sebe.
Do potpune koncentracije, željeh malo dobiti vremena. Uzeo sam pogledati karte, tobože da se uvjerim kako nisu obilježene, što je već sitglo Muja učiniti malo nervoznim.
-          A, de mi reci, što izbjegavaš igrati u parove – htio sam još vremena, da ga učinim još nervoznijim.
-          Kakav je to pišpil! Ja da zavisim od nekoga!? Jesi li se to prepo?
-          Čega? Ja se samo Boga bojim. Drugo, ja ne kockam. Treće...
-          Zar misliš da ću ja ovdje mozak trošiti ni za šta. Još sam se ja umorio, četvoricu sam smlatio, trojicu po dva nula. Samo mi mali Bonzo uze jednu, zajebah se onda, bacih pogrešnu kartu, zaboravio koja mi je u kojoj ruci...
-          Eno sad! – Bonzo je to negirao, pokušavajući da mi pomogne oko igre živaca.
-          Za med se ne sikiraj, ja dajem za njega. Kako smo se i dogovorili. Znam da će te pobijediti, samo što si takav. Rekli smo ti da ljudi nemaju, a ti kažeš da onda ne treba ni da igraju. Vidi se ko se prepo – u Fudovom glasu je bilo ironije, ali i čiste uvjerenosti.

Bilo je još priče, koja je sada krenula meni na živce. Primoran sam da igram po pravilima koja ovdje važe, a koja smo mi u Trošnju ismijavali. Pravilo da nakon devedeset poena igrač nema pravo na recku, poredio sam kao kada u fudbalu tim koji vodi, nakon osamdeset minuta ne bi imao pravo na penal.
Takva pojašnjenja su njega nervirala. Ne zbog toga što sam prvu partiju nekako dobio, već što je cijelo vrijeme prijetio da će prekinuti, posebno ističući da sam ga uspio iznervirati, i već gradeći alibi za moguću konačni poraz.
Ipak, sreća je bila na njegovoj strani. Majstorica je bila uzbudljiva, čak je propustio prvu priliku da pobijedi, pošto nije imao pravo na recku. Tada sam i ja pomislio da je sudbina još jednom pogledala na pravu stranu. Možda i jeste, čini mi se da bi on bio u stanju izbucati karte, čak neko vrijeme ne govoriti ni sa mnom ni s Fudom. Ali, karte su takve. Radovao se kao dijete, čak je na kraju poskočio, i pustao puni avaz. Postao je „kralj Perućice“, „ušao u historiju“...
Vjerovatno niko nikad prije nije u srcu Perućice igrao pišpila. A ko zna da li će i poslije. Iako sam ga ubijedio da mi pruži revanš. Dogodine!
Fudu nije bilo žao meda, meni njega jeste. Znam da je ovako bolje, ljut Mujo Rizvanović nam ne treba. Iako su mi rekli da i svakako neko vrijeme izbjegavam bilo kakve polemike s njim, da ne voli kad se neko toliko mlađi „pravi pametan“. Mada bi svi voljeli da je još ljući, da sam ga pobijedio.
Nisam Fuda poslušao. Ostao sam neko vrijeme s njima, naletio na još nekoliko tema u kojima se nismo slagali. Vidio sam da se jedva suzdržavao, ali ni izbliza nije bio isključiv kako ga je Fudo predstavio. Možda se samo vratio u stvarnost, možda se ranije uglavnom kretao u društvu u kojem su svi jednako mislili, ili u kojem je njegov autoritet bio jači od tih nekih drugih mišljenja. U nekim je situacijama pokušavao da traži sredinu, iako ni jednom nije sasvim napuštao prvi stav. Činilo se da mu je ovo nedostajalo. Čak mu nije smetalo što je i on nekoliko puta čuo ono „Koji si broj“.

Nisu to bile ozbiljne teme, nije bitno ko je bio više u pravu. Nešto drugo je bitno, ni jednom se prije nismo, ovoliko dugo, puna tri sata, skoro svi okupili na jednom mjestu. Ono što se izrodilo iz jedne partije karti, daleko je vrjednije od tegle meda. Osjećao sam da postajemo kao jedan, da postajemo onoliko bliski koliko nam treba da na kraju uspjednemo.


                               Perućica iznad Skakavca, iza Kikalo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...