30 Jun 2016

4 - Ovdje zagonetke nema

Sa Igmana pogledat je lijepo,
gdje se Bosna razljeva daleko.

Bosna teče, kroz bašče krivuda,
pjesme ore pa se čuju svuda.
                           17. decembar 1992.
Oj, Igmane, ti planino stara,
pod tobom su polja od behara.

Najljepši si kad te magla rosi,
cijela Bosna tobom se ponosi.
Sarajevo, tobom se ponosi.

    /Jovica Petković/




Drugi dan slušamo vijesti o početku ofanzive, a koja je krenula još i prije našeg dolaska, stalno se pitajući kako da se izvodi bez nas, te još druge vojske koja iz dana u dan prepljavljuje obje planine, i Igman i Bjelašnicu. Ponajviše što jučerašnje vijesti nisu bile nikako dobre, svjedočile su o pogibijama nekoliko boraca.
Jedno više nije dilema, ima veze sa Sarajevom. Ovo što slušamo, što se događa oko nas. Glupim se doima postavljati pitanje je li pucnji koji odjekuju zvuče kao da napadamo, ili se branimo, sve dok nemamo odgovora zašto mi to samo slušamo.
Sve jeste ukazivalo da su ovo neke taktičke akcije, pripremne za glavni napad, ali je uvijek teško slušati da saborci ginu. Među sobom smo tiho kritikovali one koji iza svega stoje, između ostalog i zbog odabranog vremena, polovinu decembra također smatramo sukrivom za ove naše gubitke, ali još više za to što se cijela opercija toliko razvlači. Sabirajući koliko boraca već ima okolo, koliko ih ispratimo, i koliko nas ostane ovdje, ovo je daleko najviše vojske da je iko od nas viđao u jednom području.

Prije, ili poslije nas, stigli su i naši diverzanti, te Fahro sa svojom četom. Nismo o tome slušali, već jednostavno neke od njih viđasmo na doručku, ručku.
Možda je malo čudno kako se brzo ponovo navikoh na Igman. Samo su mi prvo jutro nedostajali svi oni civili, ne bi teško shvatiti kako Igman nije ni pogodan za zimovanje izbjeglica.
Na dobro se najlakše navići. Čekanje, sporo kretanje linijom za podjelu hrane zanemaruje se činjenicom da će neko drugi prati suđe. Sve je razlogom da su i neki iz našeg bataljona angažovani, upravo kao pomoćni radnici u kuhinji. Mada još zvučalo ne mnogo vjerovatnim da su oni ovdje samo zbog toga.
Također, svi lahko prihvatamo mogućnost da neki od prisutne vojske neće akcije ni vidjeti, s obzirom da znamo kako smo mi zadnji na koje se to može odnositi.
Sada je samo pitanje trenutka kada će akcija krenuti, odnosno biti nastavljena, osjećali smo to. Napetošću koju sretasmo na svakom koraku, i s kojom se sve teže nosismo.
Mnogo vojske bi trebalo da je olakšanje, i bilo bi da sva nije različita, zasebna. Ne samo zbog uniformi, nejednake opremljenosti, najviše zbog toga kako se na druge gleda. A kada se to preslika na nas, utisak smo stekli da nas niko ne gleda blagonaklono. Razlog ne bi trebao biti u nama samima, bez obzira što smo stigli među posljednjima, mi još nismo nikome ništa loše učinili. U tom slučaju je jedino preostalo da je uzrok svemu - trenutna situacija!
Iako smo se trudili da se to ne vidi, sve više nam je smetalo. Naglo probijanje planinskog sunca će nas sve izmamiti iz soba, izvesti u kraće šetnje, ali i još pojačati naše neraspoloženje. Teško se truditi biti isti, kad drugi uporno žele da su drukčiji. Ako sretnemo grupu boraca, i želimo da nam je dovoljno što smo jedna, bosanska armija, moramo prihvatati da oni prije toga žele biti Jukini, Zukini, Deveta, Vukovi...
Onda, uvijek slijedi i nama pitanje na koje trebamo odgovoriti kao oni, objašnjenjem „ko smo mi“. Objašnjenjem koje ne znamo dati, „Fočaci“ im se ne sviđa, ne čini im se dovoljno jako, šta li, a još manje im se dopadne ako čuju da smo samo Armija, jednako ako takav odgovor zamijenimo ćutanjem, odnosno samim salutiranjem raširenom šakom. U svakom slučaju, od nas se stalno okreće glava, nerijetko uz nejasni kiseli osmijeh.
Mi ne shvatamo čemu, zbog čega, niti smo smiješni mi niti naš pozdrav. Jedna od stvari koja mi se najviše dopala u ovoj našoj vojsci je baš taj, za mene sveti pozdrav. Ne znam da li ima sličnih u svijetu, ali je meni ovakav više ratnički, oslobodilački, od onog prislanjanja prstiju na čelo, na obod kape. Na kraju krajeva, naš je!
Kao što su naše i komande, od kojih se s nekima tek srećemo, ma koliko nam se činile neobične, čudne, pomalo nerazumljive, nejasne motiviranošću onoga ko ih je predložio, kasnije i uveo, nikako nam ne smiju biti smiješne, još manje neprihvatljive. „Slobodno“ je i ljepše od „voljno“, „čelom nazad“ samo u početku ne zvuči jednako kao „na lijevo krug“. Sve je to naše, bosansko, i zastava s ljiljanima, i pozdrav raširenom šakom, i te i takve komande, i svi smo jedna - Bosanska armija!
I svi smo ovdje manje-više iz istih razloga, s istim ciljem. Barem bi trebali biti.
Kako drukčije razmišljati kada čuješ, vidiš da tu sada ima i Hadžićana, i Konjičana, i Jablaničana, nekakvih Klišana, gdje ja prvi put čujem za taj Klis, još nemam ni predstavu gdje bi se on mogao nalaziti, čak i Mostaraca, te Fojničana. Upravo su ovi zadnji napravili novu zbrku u mojim promišljanjima. Svi drugi su, uz činjenicu kako izostaje ostatak naše brigade, približavali me tome da je sve ovo povezano sa Sarajevom, i to odavde.
Prisustvo Mostaraca je navodilo na to. Upoznati smo kako su u tome gradu brzo slomljene četničke snage, makar stajala i činjenica da su tu naše i hrvatske snage i bile brojnije, vjerujemo u to nekakvo iskustvo koje oni nose. Čuli smo i za neke nesporazume nastale tamo, između početnih saveznika, što je rezultiralo nedavnim formiranjem našeg novog, mostarskog, ili hercegovačkog korpusa, brojčano označenog kao četvrtog, ali ja i to dodavah kao prilog pozitivnosti njihovom prisustvu ovdje. U Hercegovini je zaokružena relativno velika slobodna teritorija, postoji potreban nivo ratnog iskustva, sada je to i organizaciono popravljeno, u svakom slučaju gledam da će oni više borbama oko Sarajeva koristiti nego mi.
Fojničani su ti koji se ne uklapaju. Ne ide mi da se oslobađanje Sarajeva može izvršiti samo jednim pravcem, i to možda i najtežim, s Igmana, pa još - polovinom decembra.
Nije prvi put da o tome razmišljam, potez od Visokog, udarom na Ilijaš, činio mi se najrealnijim. Uvijek sam računao s Visočanima, ali i Zeničanima i Kakanjcima. Koliko ja poznajem geografiju, bez obzira što znam da njih nema mnogo, Fojničani mi se svakako tamo pridružuju.
Da se kontalo na Ilijaš, ne bismo se ovdje iskupljali!?
Ako se ne konta na Ilijaš, ne bi se trebalo kontati ni u Sarajevo! Tako razmišljam, i tako ponovo se okrećem Goraždu. I sudaram s novom nelogičnošću, u tom slučaju mi nismo trebali ovdje ni dolaziti.
Kad ponovo sva razmišljanja poravnjam, ostajem samo na onome što već znam. Decembar je, i snijeg, mnogo vojske je ovdje, od Mostara do Fojnice, plus mi i koji su već bili tu, jedni su već negdje išli, napadali, drugi tek čekamo da nam se kaže kada ćemo, i kuda.
Nešto novo, preciznije saznaćemo na iznenadnom popodnevnom postrojavanju. Kada nas je Major prikupio da bi nas pripremio za drugo, koje će uslijediti za oko sat vremena.
Od Majora smo saznali osnovno, u toku je velika operacija, čije glavne bitke tek predstoje, u kojima će sudjelovati isključivo dobrovoljci, a čiji će se konačni rezultat vidjeti u oslobođenom Sarajevu! Jedino je još dodao kako bi sve moglo i potrajati, pa je zatražio da se sami procijenimo - ko je kadar izdržati.
Sat vremena nije mnogo za donošenje takve odluke, ali za one koji su davno raščistili sa sobom i više nego je dovoljno. Ja u toliko vremena nisam uspio riješiti zagonetku od kikirikija i oraha, ali ovdje zagonetke nema.
Kako će je i biti, kada se Igmanski plato tako poče puniti, i kao da je sunce biralo momenat kada će ovako zasjati, da se dobro i jasno svi vidimo, da se i sa strane vidi da smo jedna armija. Bez obzira što nas i pri raspoređivanju za postrojavanje dijele na Mostarce, Jablaničane, Klišane, Fojničane, Fočake...
Prvi put čujem tačan broj našeg bataljona, ukupno nas je na Igman stiglo tri stotine i petnaest, pedesetak više nego sam prethodno mislio da nas je.
A toliko nas je i u ovom stroju. Niko se nije sakrio, to je bitno, kao i da se još samo čeka Vehbija Karić, taj koji će konačno otkriti i ostale pojedinosti našeg narednog zadatka.


Igman, Malo polje

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...