23 Jul 2016

42 - Neće nikada ni saznati

Oj sudbino, ja te pitam,
šta se sa mnom zbi?
Uvehlo je lice moje,
ja se razbolih.

Već godinu-dvije pune
kako vehnem ja.
Teško meni, a i onoj
kojoj sam najdraži.
                                        
Kad mi dođeš, dušo moja,
dobro pogledaj:
Ljubavi će našoj
skoro doći kraj.

Ne dolazi i ne pati,
draga, zbog mene;
Suđeno je da nam naša
ljubav uvehne!

    /Ruždija Krupa/




Bdijenje nad Adminovim mejtom, poklopilo se i s ispraćajem pronađenog Jablaničanina u Trnovo, pri čemu usput pokupismo još nekoliko povratnih informacija. Slagali smo ih s onima od prije, s ovima koje smo od Teletovića čuli, pa opet ne znamo koliko smo blizu istine, odnosno je li sve što nam je nelogično i - nemoguće!
Bili su Hercegovci na istome zadatku kao i mi, s jednom ogromnom razlikom, mi smo sve ono što oko same operacije nije valjalo ostavili još na Igmanu. Njih je to pratilo i dalje, pri čemu smo i mi trpili. Mi smo svoje istrpili, za njih je bilo previše. Nosili su nepovjerenje, koje im je poput teškog samara natovareno, plećima koja ga nisu bila kadra zbaciti.
U cijeloj priči je sada već postalo nebitno kojima se, i koliko posrećilo da makar pođu s nama, da sigurno dođu odredištu, izgleda su samo pošteđeni prijepirki koje su još vođene u Kerleta Lukama, odnosno Slavljevićima. Iz kojih se izrodio polazak s danom zakašnjenja, s jednim pratećim vodom i s komandantom brigade na čelu!

Pripadam onima koji o tom našem komandantu malo znamo. Još nisam povjerovao kako je čovjek kojeg vidjesmo, a koji je svoje vojničko, ratničko, ljudsko razočarenje pokušavao ublažiti ležeći go do pasa u podjahorinskome snijegu, bio upravo on. Ne pripadam onima koji će se baviti njegovom ulogom u svim ovim nesporazumima, dovoljna mi je istina da se metnuo na čelo, i da istinom bude to kako preživljava sve što se potom izdešavalo.
Po planu je došlo do odvajanja njega i ostalih koji su činili izvidnicu, uglavnom boraca iz naše brigade, od ostatka, glavnine, te još jedne grupe, gdje se ja više ni ne trudim zaključiti jesu li to oni što idoše s nama, kao ni da li još bi planski, ili neplanski odvojenih grupa.
I izvidnica i glavnina imali su bliske susrete s četnicima. Po jednim pričama izvidnica ih je izbjegla, a u povratku su Hercegovci mislili od njih da su četnici, a po drugima da se izvidnica vraćala skupa s četnicima!?
Upravo zbog komandanta ne mogu da prihvatim te druge priče, iako je u konačnici jedino i bitno da je, po svemu sudeći, došlo i do međusobnog pucanja.
Najobjašnjivije je to što među poginulim i nestalima ne bi niko iz naše brigade, vodiči su bili s njima, tu još par onih koji su sasvim dobro poznavali teren, valjda su i bolje razaznavali ko jesu, a ko nisu četnici. S druge strane, za Hercegovce važi sve suprotno. Plus, pošto su tu razbijeni, od četnika ili od naših za njihovu je sudbinu nebitno, za cijelu priču možda i to da tada ni oni nemaše veće gubitke, tek po par poginulih i ranjenih, gdje se ipak ponovo iskupiše, nastaviše, ali sada sami, bez vodiča, koji su svoj put znali još dok je borba trajala. Sada bijahoše sami, takvi krenuše u nepoznato, putem koji ih dalje navede i na prave četnike.
Taj je sukob bio žešći, više gubitaka, manje ih se stiglo negdje sabrati.
Od tada se sabira njihov bilans. Opet je najveća grupa uspjela, s još par manjih grupica, koje su pak donijele neke od najstrašnijih mogućih ratnih priča, da je čak bilo ostavljanja ranjenih, promrzlih i iznemoglih.
Jedna priča svjedoči kako je amidžić amidžića ostavio, pošto su ga njih trojica dan i noć nosili, teško ranjenog, sve dok više nisu mogli. Ostavili su ga da umre, s bombom u ruci... i bez obrazlaganja, ili zapitkivanja s naše strane, da li su znali zapamtiti, da li su obliježili to mjesto, te da li je grupa koja je išla pretraživati uspjela, makar ga i mrtvog naći.
A današnji je dan i označen kao onaj u kojem prestaju sve nade, tako da će priča o ovom Teletoviću ostati kao jedna od najsrećnijih izvađenih iz koverta cijele operacije deblokade Sarajeva. Koliko smo na kraju razumjeli, Hercegovačka potraga je bila bezuspješna, jedini od nestalih koji je pronađen je ovaj kojeg smo mi našli!
Zbog njega sam se ja u ovoj noći ponovo bavio sumiranjem cijele operacije, pri čemu misli nisam udaljavao od Admina!
Dijelih svoja razmišljanja s ostalima, zajedno se složismo koliko se i Teletović uklopio u nepredvidivost, neobičnost i nemilosrdnost sudbine. Ružno se s njime poigrala, još ne otkrivajući da li će ga od svega ikada oporaviti, ali je jednu milost pokazala, preživio je.
Gdje, s druge strane, Admin ne doživje da ga upozna, da čuje njegovu neobičnu, dijelom i čudnu priču.
A i kako bi!? Da Admin nije poginuo, mi ovog čovjeka ne bismo sreli, našli, samim time, vjerovatno, on ne bi ni preživio. Snage nije imao za još mnogo lutanja, a imao je samo jedan cilj, naići na bilo koga i predati mu se. A Jahorina je takva, na sve strane ista, bez busole, bez karte, bez osunčanog ili zvjezdanog neba može se cio dan hodati u krugu od par kilometara i po nekoliko puta presijecati vlastite tragove, da bi se na kraju zanoćilo na mjestu s kojeg se pošlo.
I da ne bi one pucnjave, da je slučajno ne ču, teško da bi našao izlaz iz Jahorine. A Admin bi sada bio živ!?
Ne bi se upoznali, kao što i nisu!
Kao što Teletović i nije ni za šta kriv. Sudbina se i s njim poigrala, i to vrlo surovo.
Admin je poginuo, da bi Teletović živio. Koji to ne zna, neće nikada ni saznati kome treba zahvaliti što još živi.
Deblokada Sarajeva nije prošla bez naše, fočanske žrtve. U ovoj noći mi se pita i hoće li ijedna slična to i moći. Pitam se, pitat ću se još mnogo puta, ne je li se moglo, već zašto se nije.
Ne znam kome je prvom palo na um da počne širiti priču kako, a pošto je glavna potraga našla tek nekoliko tijela, niti jednog preživjelog, gdje se tako još najmanje desetak vodi kao nestalo, sada s ugašenim nadama da će se neko od njih sam ovamo vratiti, još ima nade da neko od tih i izvrši zadatak, odnosno da sada možda negdje na Baščaršiji pije kahvu.
Ako bude takvih, to će biti poruka, dokaz da se moglo, odnosno da se može! Poruka i dokaz drugima, mi smo se u to uvjerili, dokazali i sebi i drugima, svima već odaslali tu istu poruku. Ako se još nije odustalo, ako se još kani pokušavati.
Mada to nama u ovome trunutku ne znači toliko, mi deblokadu pamtimo po Adminu, po ova tri dana. Jučer herojski poginu, danas ga nađosmo, sutra ispraćamo.


pogled s Ogorjelice na Ilovice

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...