30 Jul 2016

49 - Daleko od braće

Čudna li nam nasta ova godina.
Još čudnija u godini srijeda.

Što izgubih svoju dragu, voljenu.
Ljepote joj na svijetu nemaše.

Srest je neću za svojega vijeka.
Ako sretnem, neću tako lijepu.

Čuj me, draga, nešto ću te pitati:
Nemoj mi se u komšiluk udati.
Nemoj mi se za drugoga udati.

Ja ne mogu tvoje svate gledati,
a kamoli tvoju djecu čuvati.





Možda ćemo mi, prepričavajući je međusobno, ovu priču učiniti dužom, možda i zabavnijom, jer Tarčin i nije toliko blizu koliko, mi koji nismo znali, pretpostavljasmo i željesmo.
Raspitujući se kod onih što znaju, o tome koliko nam još predstoji, brzo shvatamo kako će naš prvi ratni doček Nove godine, ipak biti manje romantičan, u putu, tek negdje blizu Tarčina, pa ćemo tako prve čestitke dijeliti s onima s kojima se držimo u koloni.
Koloni, mada se ubrzo neće ni o tome moći govoriti. Sve je došlo previše iznenada, previše žurno, svako se uspio dohvatiti tek nekolicine iz stalnog društva, a koji ove noći idoše u istome pravcu i u istoj grupi. Naši su mahom orijentisani prema Hrasnici i Sarajevu, a Salja se sumnjičavo hvatio prve tarčinske ture, tako da se držah jedino Tita. Ono najbitnije je zadovoljeno, on je već bio u posjeti, put zna barem koliko da nećemo zalutati.
Kolona koja nije kolona, samo je osnov koji ovaj put čini toliko drukčijim. Navikao se čovjek na pušku, pa mu sve fali.

Jesam, govorio sam da mi ne pada na pamet prije rata kupovati pušku, da će ih, kada do toga dođe, biti na izbor. Tačno je da sam to govorio tek polusvjesno, da sam bio od onih koji čvrsto vjerovaše da rata neće biti, ali u onome drugom dijelu bio sam pun zbilje. Prva prilika u selu, nađe se puška. Brzo ih predadosmo, pa iz sela izađoh goloruk. Haman takav se i vraćah selu, a i prvu stražu dadoh, sa Sakibom Glušcem, nas dvojica, jedna tandžara, još iz doba Kraljevine.
Goloruk sam, zajedno s Buljanom, lutao Zelengorom i Lelijom, takav i išao Igmanu, po svoju pušku. Od tada nisam bez nje, iako sam veći dio vremena proveo s karabinima i lovarama. Dugo ću u sjećanju nositi i probijanje s Vučeva ka Grepku, koje izvedoh s karabinom i pet metaka, a opasan sačmama lovare. Do tada je i trajalo, jer nasta vrijeme kada se bataljon počeo osipati. Osipanje nije moglo donijeti ništa dobro, ali kao umanjenje svega lošega dolazi to da svi koji smo ostali zadužismo automatske, ili poluautomatske puške.
Na lageru se nađe i nečija istočnonjemica, zgrabih je i zavoljeh kao onu što sam lično donio. Prevari se čovjek često u razmišljanjima, a bijah nekako uvjeren da se od ove neću više odvajati. Pogotovo nakon Trebevića, nakon što vidjeh koliko je u drugim jedinicama onih koji je još sanjanju, ali i koliko noći znaju naporne biti. Ne znam bih li se znao drukčije ponašati, niti da li bih mogao s težom sve ono izdurati.
A onda, kada nam se ne dade o tome ni razmišljati, svi puške predadosmo. Vratićemo se, ali me već ove noći žulja. Na Igman došao po nju, na Igmanu je predadoh.
Tješnje mi sada u ovoj noći, nego na kamionu što bi. Hladnije nego na Jahorini. Iako brzo nalazim način da se od ovih tjeskobe i hladnoće branim. Tu je Tito, pričom jedan drugom sjeckamo pogrešna razmišljanja.
Prvi put, nakon šest mjeseci, idem nekamo na odmor. Koliko god da u svim noćima ranije to drukčije zamišljah, pokazuje se kako i ne znam kuda, kome idem.
Rođeni mi je brat u Sarajevu, još mi je rodbine tamo, ipak sam u žurbi odlučivanja odabrao Tarčin. Između brata i polubrata izabrao sam polubrata, predavši se još jednoj ratnoj anomaliji.
Pričam s Titom o tome, komentarišem kako ću se moći pravdati, a i na isti mi način drugi prigovarati, da je to bio izbor između sigurnog puta niz Igman, od opasnog preko piste. Moći, ali neću. Jednostavno, to je postalo tako. S Mufom sam krenuo u rat, bili smo skupa kada je ranjen, silom smo razdvojeni, žudim da ga što prije vidim, uvjerim se da mu je bolje. S druge strane, za Fehima i duže nisam čuo, ipak je snažno uvjerenje da je još dobro. Ako i jesu oni koji su već bili u Sarajevu potvrđivali što smo putem radija slušali, da se ne zna šta je teže - ući u grad, ili boraviti u njemu, nikako da to i prihvatimo. Dok god lično ne vidimo, bićemo pod utiskom da je u Sarajevu dobro, da mora biti dobro!
Stigosmo se Tito i ja našaliti na račun ovoga. Ponoviću tu šalu još koji put, ako gdje bude prigodna, govoreći da, kad već nisam mogao preko Trebevića, nisam htio ni preko piste.
Kako god da je istina raspoređena, sada sam tu gdje jesam. U koloni koja nije kolona, daleko od braće, ali s bratom. Tito i ja smo sami, samo što čujemo da jedni idu, krše, pričaju ispred, kao i drugi iza. Ispred su oni koji hvataju sve prečice, iza koji se drže sigurno ceste.
Tito se snalazi. Koje skretanje nađe i jargamo niz njega, koje promaši ne povraćamo se. On je zadužen za put, kao i da meni odgovara na pitanja, neka i nekoliko puta ponavljana.
Pričam mu opet o Mufu. Trebalo bi je da tu negdje, ili se ja samo tome nadam, s obzirom da poodavno bi kada dođe haber da se radi na njegovom prebacivanju negdje gdje bi se bolje mogao liječiti. Već mi je pričao, ali bez mrzoće mi ponavlja svoja znanja o Tarčinu. Potvrđuje kako je bolnica, u kojoj bi Mufo još mogao biti, na suprotnu stranu, skretanje prije onog za Duranoviće, da je približno jednako daleka, ali dodaje i da su male šanse da bi noćas, tek tako dozvolili mu posjete. S tim zadnjim se, iz ko zna kojeg pokušaja, konačno i složih, shvatajući da bi mi bilo i glupo noćas na tome insistirati.
Ako je još u bolnici, neće mi dati noćas da ga vidim, a malo je šansi da bih tamo našao nekog ko bi mi znao reći gdje je ukoliko je izašao. Čak i ako bih našao nekoga ko to zna, sigurno ne bih nikog da me uputi u to selo, ako bi i bilo da je negdje u okolini. Sam ga, opet, ne vjerujem da bih našao.
Na pola smo puta od Pazarića do Tarčina, kazaljke se poklapaju. Nisam samo odustao od noćašnje potrage za Mufom. Dok je Tito jedini koji mi čestita, i kome ja čestitam Novu 1993.godinu, zaželjevši jedan drugome i jedino što prethodnih dana skontasmo da zaželjeti treba, shvatam i zašto sam večeras ovo izabrao.
Ni Fehima ni Mufa ne bih znao pronaći, Elvina nisam ni mogao, u Sandžaku je, ipak iz Mojkovića imam dva brata uz sebe. Jedan nam je poginuo, od Tita se ne htjeh odvajati.
Još ne puštajući ga iz zagrljaja, a pošto obojica obrisasmo suze prisjećanja na Admina, rekoh mu ono što mi se upravo zavrti glavom:
-          Brate, nešto sam te trebao odmah pitati, ali i sam si vidio da nisam razmišljo. Baš kao svi kada Trebeviću idosmo, tek kada smo došli saznali smo gdje smo zapravo išli. Kako veliš, još do Tarčina imamo pola sata, odatle do Duranovića još i malo jače, ne mogu noćas tražiti amidžu, jest da je negdje blizu, ne znam ni da li je slobodan ili na položaju, a nešto mi se ni s njim ne sjedi kad već nisam stigao ranije da bih Mufa potražio, ako je još u tom Suhodolu, ili u ko zna kojem selu okolo... Ima li kod tvojih bujruma, samo do zore?
-          Bujruma uvijek ima, babo te zna kao rođaka, vrijeme je i da te upozna kao mog brata. Samo, već sam ti reko, kod mene, znam da nema alkohola. A amidža ti nije daleko, možemo provjeriti...
-          Znam šta hoćeš reći, vjerovatno je kod amidže mi veselije. I ja mislim tako, ali mi se baš zbog toga noćas i ne ide kod njega. Volio bih, ne kažem, i grlo i dušu pokvasiti, ali ja nikome ne bih mogo zabraniti da pjeva! A meni do pjevanja nije. Osim, što bih, baš sada želio da otpjevamo onu našu...

„Sa Gradačca, bijele kule Zmaja od Bosne...“ – krenu tiho iz naših grla, a ako je ko išao dovoljno ispred ili iza nas, svakako nam je morao u glasu osjetiti i tugu i suze, shvatiti da ne pjevamo, da se samo prisjećamo.


                              s Jahorine se vidi „pola Bosne“

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...