1 Sept 2016

iz povijesti porijekla Ćerimagića

Risan

Risan je pao pod tursku vlast 1482. godine i ostao je pod njom sa kraćim prijekidima do 1687. godine. Po zauzeću Novoga i Risna od strane Mlečana, došlo je do migracije stanovništva. Mletački providur Đirolamo Korner je naseljavao stanovništvo iz hercegovačkih i crnogorskih krajeva. On je rekao, da se svim silama trudi da naseli što više stanovništva jer je zemlja pusta, pošto su je napustili starosjedioci. U Risnu su pridošlice smještene u kuće iseljenih muslimana. Zaslužne porodice i pojedinci iz Perasta (Mazarovići,Zmajevići,Štukanovići...) dobivaju najbolju zemlju i kuće izbjeglih muslimana. Mlečani su napravili katastar gdje se vidi čija je bila zemlja i kome sada pripada.



Zemlja od Risna i njegovog okruga.
         Obradiva oranica sa porušenim zidovima je od Ivana Kaluđerovića, i on je radi, a bila je od Ćerimagića. Obradiva oranica na kojoj ima i drveća i dva porušena zida je od Stjepana Milutina Popova, i on je obrađuje, a bila je od Ćerimagića, kao i kuća i uz nju vrt.




Kostanjica

Kostanjica se nalazi na domak Morinja i ime je dobilo po šumama kestena tj. "kostanja", kako se na lokalnom dijalektu kesten naziva.
          Obradivu oranicu od kapetana Tripuna Štukanovića iz Perasta kupio je Ilija Tomić iz Risna, a nju radi Nikola Ivanov, a bila je od Ćerimagića.
Zemlja sa kolcima za vinovu lozu, dijelom obradiva, a dijelom nije dobra, je od kapetana Ivana Mazarovića iz Perasta, radi je Ilija Dabović, a sve je bilo od Mustafe bega Ćerimagića. Zemlja se sastoji od vinograda, neobrađenog polja i oranice sa porušenim zidom.




Gornji Morinj

Gornje Morinje je na mirnoj lokaciji i udaljen je nekoliko desetina minuta hoda od Donjeg Morinja.
Oranica sa puno kamena i kolcima od vinove loze je od kapetana Ivana Mazarovića iz Perasta, radio je Miho Vukašinov, a bila je od Mustafe Ćerimagića.
Obradiva oranica sa kolcima od vinove loze i stablima smokava je od kapetana Ivana Mazarovića iz Perasta, radio je Ivan Vukov, a bila je od Mustajbega Ćerimagić.
Neobrađena oranica sa puno kamena sa ogradom i vinogradima i smokvama je od kapetana Ivana Mazarovića, a radili su Đuro Petkov, Petar Pavlov, Vuko Vučić, Miho Vukašinov, a bila je od Mustajbega Ćerimagića.
Oranica sa kolcima od vinove loze stablima smokava je od kapetana Ivana Mazarovića iz Perasta,a radio je Miho Vukašinov, bila je od Mustajbega Ćerimagića.
Iz ovih krajeva Ćerimagići se naseljavaju u Lastvi i Donjem Grančarevu.



Selo Morinj Donji

Kuća sa avlijom opasana zidom obradiva zemlja i oranica dobivena krčenjem stabala šume,zemlja sa zasađenom vinovom lozom i nekoliko stabala smokava je od kapetana Ivana Mazarovića,zemlju radi Vučić Vukov, a bila je od Mehmedage Ćerimagića.
Oranica sa puno kamena je od kapetana Ivana Mazarovića iz Perasta, a radio je Ivan Jovanov, a bila je od Ćerimagića.
Obradiva oranica nastala krčenjem stabala šume je od kapetana Ivana Mazarovića koju je radio Vučić Vukov, a bila je od Mehmedage Ćerimagić.
Obradiva oranica je od nadbiskupa Zmajevića iz Perasta, a radi je Miho Berber, a bila je od Ćerimagića.
Obradivu oranicu koja je od kapetana Ivana Mazarovića iz Perasta, radio je Miho Berber i Đuro Damijanović, a bila je od Ćerimagića.



Ubli

Ubli su malo mjesto blizu Morinja, a udaljeni od Herceg Novoga 20 km.
Ubli - obradiva oranica, neobrađena livada i mali pašnjak sa dva porušena zida i dvije seoske kuće pokrivene kamenom i slamom i jedna mala kućica od slame je bila od Ivana Mazarovića iz Perasta, a od njega je kupio kapetan Draško Pavković, a zemlju radi Jovo Savina. Sve je bilo od Ćerimagića (oranica, polje, livada, neobrađeno polje, pašnjak i kuća sa vrtom).


~~~





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...