22 Jan 2017

32 Neke se stvari mijenjaju

Kolo igra na Daltabaniku,
u tom kolu prelijepa Ana.
Sve je kolo strukom nadnijela,
i lijepim grlom natpjevala.

Baš kad se je kolo razigralo,
i lijepom pjesmom raspjevalo,
u to stiže fra Ivane fratre.
Svemu kolu naredi pokoru,
a najviše prelijepoj Ani:
                                     6. septembar 1993.
„Bosa hodi godinicu dana!
Bosa hodi, mrku krpu nosi!“
Kad je Ana saslušala riči,
ljuto kune fra Ivana fratra:

„Bog t ubio, fra Ivane fratre,
susrele te pašine delije,
otele ti konja i haljine,
i za tobom đaka prenejaka!“

Bog Aninu kletvu uslišio;
Fra Ivana susrele delije,
oteše mu konja i haljine,
i onoga đaka prenejaka!




Dijelom mi se povratilo raspoloženje. Nasmijati se, uvijek je zdravo. Onda, čovjek lakše sumira i sve loše što je bilo.
Tako se preksinoć u mislima bavih i brojkama.
Ovdje smo mjesec dana, a naratovasmo se kako neki neće za čitav rat. Istina, svi ne jednako. Mislim tu, prije svega, na nas trojicu, koji se nemamo pravo ni na šta žaliti. Prvih dana dijelismo sudbinu bataljona, ali navikli smo i na gore nevolje. Ibraginu kolibu ćemo pamtiti, ali je i to samo po sebi bolje nego da je upamtila ona nas. Sve ostalo, bijaše takvo da najčešće kometarisasmo sa „samo nek potraje“. Ni u bataljonu, ni kod Šeksa, manje a samostalnije jedinice niti je gdje bilo niti će biti...

Listajući dnevnik lahko opažam da nije svezano tri dana a da neko nekog nije napadao, jali mi ustaše jali oni nas. Zapravo je trenutni, i najmirniji period otkako smo ovdje. Da samo potraje još dva dana, i da se i ja nađem na sljedećem spisku...
U Fojnici je poginuo Džo, kasnije Eso i još četvorica, u Herama nekoliko Fahrovih, ovdje Šefa, Dževad i Mido, ukupno je i petnaestak ranjenih. U odnosu na Proskok i Grebak, i neko vrijeme prije, i u odnosu prema drugim jedinicama okolo, i posebno prema tempu i žestini borbenih djejstava, pri tome svakako zanemarujući osjećanja njihovih najbližih, reklo bi se kako i nije previše.
Opet, posmatrano samo kroz ukupno vrijeme od mjesec dana, i da nije već pomenutih osjećanja i previše je naše krvi u krajevima koji su daleko od naše Foče i Drine, Tjentišta i Sutjeske, Grepka, Jeleča... Kada to pomnožim s našom željom da ovdje ostanemo do pobjede nad ustašama, a ostanem svjestan da još ni Dobrošin uzeli nismo, brzo misli vraćam na Vrbas, plažu kraj njega. I predakšamski korzo.
Zijada je ponovo bila u miniću, a skupa smo se vratili, mi na kahvu. Usput smo se izvinili za nesporazum sa plaže, a uz kafu sam sve manje mislio na druga sela okolo, čak se i neiskreno dvoumio po pitanju odlaska na dopust.

                               ***
Jučer ujutro se nisam iznenadio čuvši da je ratna tišina opet prekinuta. Ustaše su napale iz pravca Dobrošina. Naša pješadija je brzo stigla u ispomoć, a i nas trojica smo bili na artiljerijskom položaju.
Nije bilo potrebe da se uključujemo, što je samo po sebi bio dobar znak...
Povratak u kasarnu je otkrio da gore i nije bilo baš sve glatko. Jeste ustaški napad odbijen po izlasku naših, međutim to i nije značilo kako su se ustaše odmah povukle. Tačnije, nekoliko njihovih snajperista je ostalo u punoj pripravnosti, prisilivši naše da kretanje ograniče na rovove. Kao i uvijek, među našima je bilo i onih koji neće previše mariti za slična upozorenja. Jučer je jedan od tih bio Krnjo.
Naime, izšetao se ispred zemunice, pri čemu mu nije padalo na um da puže, ili makar da se saginje. Ali je uz tvrdoglavost, ovaj put imao i puno sreće, u najsretnijem trenutku mu je ispao dvogled iz ruku.
Sageo se baš u momentu kada je metak prozvrljao. Kada se kasnije magla malo navukla, rado je rekonstruirao događaj. Da je znao, i sam bi ga ispustio. U suprotnom, cijeli bi događaj  prepričavali oni što su bili skupa s njim. Ovako, on je sinoć nekoliko puta ljubio onaj dvogled, ponavljajući stalno „Da njega ne bi, sad bi Krnjo bio manji za glavu!“
Zadatak ustaških snajperista je bio držati pažnju naših do akšama, kada su kanili ponovo napasti. Ili, što bi Šeks rekao, opet glumiti napad.
U svakom slučaju, sve se završilo kako je jedino i moglo. Naši i Šeksovi diverzanti su također čekali akšam. I nisu nam trebali snajperi, ustaše su otjerane.
Mi nismo imali gubitaka, dok su dvojica ustaša ubijena. Noć je iskorištena da im se tijela izvuku, u vremenu ispred će se nastojati saznati puna istina o Midu...

                                 ***
Još se neke stvari mijenjaju. Situacija okolo je relativno mirnija, ciljevi nisu ostvareni, a boravak i drugih jedinica se osjetio na logističkoj snabdjevenosti. U toku je niz sastanaka, kako ovdje, tako i u Konjicu. Oko jednoga nema dilema, dogovoriće se novi pokušaj oslobađanja planiranih područja.
Vrše se djelomične reorganizacije, prestruktuiranja. Nema me na ovim sastancima, pa i ne razumijem sve o čemu se trenutno govori. Možda i zbog toga što više osluškujem ono što se šuška u vezi predviđenog upućivanja nove grupe na dopust.
Bataljon je suočen s činjenicom da se nad njim ponovo nadvila opasnost ubrzanog osipanja. Sve što nam se dešavalo na Grepku i Proskoku, posebno ono što je pratilo ta dešavanja, kao snažan žig je obilježilo i prve dane ovdje. Dio onih koji su išli odmoriti, vidjeti svoje porodice, nije se vratio.
Trenutna situacija opominje, prijeti da bi trend mogao biti nastavljen. Ipak, naša Komanda je odlučna, ne smiju ispaštati oni koji smo još uvijek tu. Iako su situacija i želje, laički gledano, nepomirljive, neka su rješenja nađena.
Bataljon se privremeno objedinio s ovdašnjim. Ne znam kako će to funkcionisati, ono što sam razumio je da je sada težište organizacije na nama, a ono što se unaprijed znalo je da će isto biti i s težištem odgovornosti. Te me taj segment i još manje zanima.
Borci su najnezadovoljniji što izostaje snabdijevanje cigaretama. Šverceri su digli cijene, nama poodavno nestalo para. Pojedinci su se već odlučili za cigarete dati i vreće za spavanje, koje su ovdje prava rijetkost, a mi ćemo, dok smo ovdje, i dok je ljeta, izdurati nekako i bez njih.
To je problem koji će, po svemu sudeći, još da traje. Obećanja smo dobili za onaj prvi, Ćasara i Liman su naši ljudi koji će koordinirati s vojnim policajcima, s primarnim zadatkom rada na sastavljanju spiska svih koji su, od početka rata, iz jedinice otišli s dozvolom a u međuvremenu se nisu vratili...
Sekundarno će imati i zadatak bolje snabdjevenosti jedinice, u segmentima gdje je to moguće. Nekorektnim je što je sudjelovanje u tome sve do sada bilo isključivo na principu dobrovoljnosti, vakat je i u tome uvesti reda. Nekorektnim, jer je zbog blizine mahom najviše osjetio upravo Voljevac. Izvršit će se ažuriranje dosadašnjih donacija, te shodno tome i obići sva sela, uključujući i oba hrvatska koja su pokazala lojalnost.
Sada će opterećnost biti ravnomjerna, i uz uredne potvrde i pečate.


Privor, dio s Pridvorcima
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...