27 Jan 2017

40 Karakter

Lijepa je Đulsuma djevojka,
al uzalud Đulsina ljepota.

Đuslina su vrata kraj sokaka,
glava joj je vazda na pendžeru.
                           13. septembar 1993.
Ko goj prođe, očima je šarne,
il'se kahne, il joj namigne.

Il joj neki išaret predadne,
da ga čeka noću na sokaku!




Vrijeme navikavanja je iza, ono povratka se uveliko primiče. Vakat je i utiske sabirati.
Bilo je lijepo, ljepše nije moglo biti, taman da se čovjek strese pri pomisli koliko ga sada čeka drukčijih dana, prije nove prilike za par ovakvih.
Grad je takav da sam ga upoznao prvim obilaskom. Drugi put je ruta kretanja morala biti ista, s tim da sam se tada zadržao neko vrijeme na dva mjesta. Jedno je blizina čuvenog partizanskog mosta, gdje ponajduže razmišljah o tome kako se historije smjenjuju, novije potiskuju stare. Zadržao sam i na Koloniji, opet ne u dugoj priči s narodom gore, već ispod, u pokušajima da Jablanice vidim više nego je ima.

Ono što Jablanicu čini sadašnjom ni odakle se očima ne da sagledati. Visoko, a pogotovo Zenica, za nju su velegradi, ali je ovdje više života. Onog najtežeg, ratnog, ali i u takvim uslovima punog.
Vojske ima, ali je odvojena, u kasarnama ili na linijama. Što daje sigurnost narodu, koji onda Jablanici daje ovaj život. Prisjećam se ovih noći s ljudima koji su tu, prisjetio sam se i Bešovićevih riječi kako dobrog borca treba sedam drugih da opslužuje, shvatam ulogu i grada i tih ljudi, od kojih se ja razlikujem trenutno što dane provodim kao da im je jedina uloga da uvezuju noći.
Ne viđajući još sebi sličnih počinjem si tovariti breme parazita. Na momenat pomislih koliko bih se bolje osjećao kada bih i ja danom radio nešto korisno, ili kada bih nakon sedam, ili deset dana položaja došao tu dan-dva...
Prekorih se zbog ovakvih misli, te se dadoh traženju načina za pametnijim korištenjem dana koji su takvi kakvi su, ali koji još traju.

                               ***
Sjetih se momčića, kojeg više viđah nego što stigoh popričati s njim, a od tih nekoliko koje smo uspjeli prebiti, jedino pamtih da mi je rekao kako je muzej ljepši noću, zbog čega sam jučer to vrijeme proveo uz most.
Inače mi je Samir Mahmutović zadjelovao kao najpogodniji za pojedinačno druženje.
Po dogovorenom je bio u sobici. Ponudio me je cigaretom, koju nisam odbio. Iako od dolaska ovdje ništa drugo sem duhana nisam pušio, to nije bio razlog. Jednostavno sam htio što prije da razmijenimo povjerenja.
Prije nego ugasismo cigarete, on dokaza da je povjerljiv. Prizna mi da je dvije godine stariji, da se toga dosjetila njegova majka kada su kretali iz Modriče. Malo me začudi što ovdje gledam još jednog sjevernjaka, ali mi bi važnije da čujem ostatak priče vezane za njegove godine. To pogrešno, mlađe godište je unešeno na izbjeglički karton, što je trenutno i jedini dokument koji uza se ima. Za sada ga niko ne provjerava, sve racije ga obilaze.
U njegovim očima sam sem iskrenosti uviđao i žal što je to tako. Kako mu prave godine i nalažu on se već osjeća spremnim nositi pušku, a nije siguran da rat neće potrajati duže od dvije godine, kada će ga to i ovako čekati. A ono čega je svjestan je da je rat svakome, da granate padaju i po Jablanici, da se i tako može poginuti. Jeste da se ovdje tako poginuli još poimenice pominju, ali...
Meni su njegove prave godine bile bitne zbog toga da ću mu lakše posvetiti nešto više vremena, za ovo dok sam ovdje.
Druženje nastavljamo najavljenom šetnjom. Do muzeja smo razmijenili one riječi kojima se bolje upoznaje, te ja saznah da je njegovo zadržavanje u Jablanici identično Fudovom.
Pred muzejom smo izabrali jednu od stepenastih klupa, u njenom jednom ćošku, gdje ćemo nastaviti naš tihi razgovor, te uživati u laganom lutanju pogledima niz grupe djevojčica i dečkića, te i priličnog broja djevojaka, a koji su ovdje iz istih razloga kao mi.
Ostaćemo puna tri sata. Nekoliko puta ćemo ustajati, da bi se pozdravili i upitali s nekima s kojima se Samir već znao. O svima je stigao reći po riječ-dvije. A meni je bilo neobično da toliko ljudi upoznajem na osnovu mišljenja nekoga koga, također tek trebam upoznati.
Ne znam zašto, ali mi bi drago kada među svim tim šetačima i ja poznah jednog momčića. Imena se nisam mogao sjetiti, ali sam znao da je od Miljevine, ili iz Mrežice ili s Izbišna.
Vraćam se onome što Samir priča. Za nekoliko djevojaka je rekao da su nam iz komšiluka, iz baraka ili kina, ili privatnih smještaja u blizini.
On je pričao, a ja sam slušao. Uzdahnuo bih, priznao da mu nimalo nije lahko za odlučiti se. Umjesto toga, predbacih mu da je sad mahana ono što mu u kartonu piše. Osmijehnuo se, dobacivši kako mu je prednost što je i tako, skoro bez konkurencije.
A ja? Počeo sam s brojanjem. Ovdje sam još pet dana, a onda u Voljevac, preko Kruščice. Premalo sam ovdje da bih još i o tome razmišljao. Čak, i za utjehu od noć-dvije. Mada, nikad se ne zna...
Potjeran takvim mislima, branim se na način da Samiru ispričam o prvoj polovini svoga doputovanja.
-          Vidiš, naviko sam se ja već i na to da Mufo Feridu zove snajkom – završio sam ovako – i da se ona ne buni zbog toga, ali ja sam ti, kada je to u pitanju, baš karakter. Zijadi sam obećao, i slagati neću. Tek pošto vidim hoće li sa njom ići, ako opet nekad budem dolazio...

Osmijehnuo se upitno, ostavljajući meni da nagađam je li mi vjeruje ili ne. Ne znam, ali se pričom vratio na stari tok.
Možda se i predugo zadržasmo, te tako spazih i jednu djevojku, kojoj moradoh posvetiti nekoliko sekundi razmišljanja. Možda je utjecalo i to što o njoj Samir ne reče ni riječ više od imena.
-          A, ko bi ova? – ne željeh ostati uskraćen za taj odgovor.
-          Koja?
-          Pa, Amela!
-          Zaboravi – prelomi, uz osmijeh, drukčiji od svih koje dosad viđah kod njega, kao da jedino ovdje pazi šta će reći – ona je od Krečinića, odavde iz Jablanice. Ima malo otkačenog brata. A i babo joj je. Svi su. Ima i dvije sestre. Još su male, al već i one liče na baba...

Predstavio je Samir poslije još nekoliko djevojaka, ali sam ja svaki put misli vraćao Ameli. Zapamtio sam joj lik, a javlja se i želja da ću je još koji put vidjeti.
Kada smo konačno se vraćali, u prolazu prije kina, odmah mi se posreći. Na blagoj svjetlosti se njena vižljasta figura još bolje isrctrtavala...
Do baraka sam naveo Samira da kaže par riječi o Amelinom bratu. Kojeg on škrto predstavi, rekavši samo da mu je nadimak - Čoko. Pomenu i nekoliko njegovih nestašluka, koji se meni doimaše čak i simpatičnim.
Prije nego ću zaspati, misli tako i usmjerih. Zijada me čeka, pa ako već ne mogu s Amelom, mogu se bar združiti s Čokom. Nekad poslije, šta bude.


Jablanica, srušeni most                       
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...