23 Feb 2017

63 Nisam želio ovako

Ja prošetah šefteli-sokakom,
sve djevojke beru šeftelije.

Svaka svoga šeftelijom gađa,
mene moja ni kamenom neće:
                                                                                  
„Baci, draga, jednu šefteliju,
ja ću tebi burmu i bešliju!“

„Draža mi je moja šeftelija,
nego tvoja burma i bešlija!“





Iznenađujuće predvečerje, ružna i preduga, do bolesti nezaboravna noć, te mučno i za dušu nepodnošljivo jutro, ostavili smo uz tiha, pomirena negodovanja, pretvorena u iščekivanje da se nešto počne dešavati samo od sebe.
Malo prije podneva jednima se i posrećilo. Svi Jablaničani su izvedeni. Došli su neki iz 44. brigade, uporedili svoje sa spiskom ovdje, pravi dezerteri su odvedeni, ostali pušteni.
Nedugo poslije, odlazi i druga grupa. Svi oni kojima su „papiri“ ispravni. Opet je Mufo slobodan prije mene...

A kada je stigla grupa po Stočane, i svi ostali se grupisasmo.
Nas je Fočaka najmanje, svega šest. I dok se s njima sve bolje upoznajem, znajući da će nas bar pet uskoro put Dusine, odlaze sljedeći.
Najprije Gačani, pa Mostarci i Nevesinjci...
Ostaje, nas šest! I pošto je izvršena smjena stražara, i pošto je prošlo vrijeme ručku...
Nova četvorica nisu puno bolja, ali koristi što je još tu samo nas šest. Sada lakše idemo u toalet, sada dobijamo svakih sat vijest „još uvijek ništa“.
Na njihovu korektnost nismo ni mi bezobrazni, ne pitamo za ručak, očekujemo svakog momenta da ćemo i mi biti izvedeni...
Kako se to nikako da desi, pomalo postajemo jedni drugima dosadni. Ali, i zajedno uviđamo da sve ima sve manje i manje smisla.
Svjesni su toga i stražari, ćeliju nam više ne zaključavaju. Do toaleta idemo kada hoćemo, protegnemo noge i hodnikom...
Na kraju, svi zajedno izađosmo ispred muzeja, uzeti malo zraka.
-          Kakva je ta vaša brigada, Boga vam? – vođa smjene, koji se predstavi kao Šefik, ovim pitanjem pokaza već shvaćenu glupost nastale situacije.
-          Iz najbolje! – ja sam se, ne znam kako, stigao nametnuti kao predstavnik naše grupice.
-          Pa, s jedne strane bih se i složio! Eto, maloprije smo konačno dobili odgovor iz Dusine. Vaši neće po vas da dođu. Kažu, nemaju goriva ni smjene da razvuku, ni hranu da dotjeraju, kamoli da bi došli po vas šest! Helem, još su rekli da mi odlučimo šta ćemo s vama!

Povedosmo priču o tome. Više smo se šalili nego ozbiljno pričali.
Meni pade na um ono što mi je Mufo stigao ispričati, a vezano je za njegove prve dane ovdje. Tada se do Konjica išlo brzo i lahko, ali je tamo i na snazi bio policijski sat. Bio je u posjeti jaranu, zadržao se malo duže u gradu, priveden je od tamošnje vojne policije. Prenoćio je u zatvoru, potom pušten. Nakon mjesec dana dobio je presudu sa suda, da plati kaznu od 200 dinara, odnosno 2 njemačke marke, ili da odsluži kaznu od dva dana zatvora! Navodno je Mufo preko svoga prijatelja poručio da ga sačekaju, ili da naravni na deset maraka, ili bar na heftu dana...
Predložih da ostanemo ovdje, da nam se unesu kreveti, reguliše hrana, te da sačekamo da se iskupi dovoljno naših, zbog kojih bi se iz Dusine isplatilo slati vozilo...
Šefik je pohvalio naše ponašanje, pričao nam o tim nekim ranijim vremenima, kada su imali puno više problema. Posebno se osvrnuo na slučajeve pokušaja bježanja, i na one tokom samih racija, kao i na ove ovdje, a koji su i jedino mogući tu na strani koja nije čuvana, zbog visine pozide. Nismo pitali za događaj od sinoć, a on je sumirao kako je, do sada, samo jedan uspio pobjeći, dok je broj, uglavnom ozbiljno povrijeđivanih bio puno veći...
Ostajemo u razgovoru. Još neko vrijeme pričasmo, svako svoje nekakve dogodovštine, dok ne dođe na red da se mi i iskreno požalimo na to kako nam je noćas i danas bilo, osjećajući da konačno i imamo kome. Barem da nas se shvati, razumije.
Kao da smo se svi svjesno trudili vesti priču tako da se zanimljivost ne gubi do pada akšama. Kada se Zejnil Pekmez ne dosjeti da upravnika ozbiljno upita:
-          A što ti ne bi nama otključao izlazna vrata, onda kao okreno se negdje, a mi se pored tebe provukli!?
-          Ja se baš vama čudim, nikako da se toga sjetite!? Od kada je došao haber iz Dusine, vama su vrata širom otvorena!

Nije okretao leđa. Čak smo se lijepo, jaranski pozdravili.
Nas šest se usput dogovara o zajedničkom odlasku. Dozvole nemamo, ili su nam poodavno istekle, pa to smatrasmo ispravnim. Dusina je daleko, valja nam poraniti!
Rastanak s Jablanicom mi se primiče. Nisam želio ovako, nisam želio sada, ali - vrijeme je.


Jablanica, most Gazela ispod Lendave                  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...