16 Apr 2017

35 Na dvojicu

Mujo se sprema na vojsku,
draga mu kuha lokume.
                                             5. februar 1994.
Ne kuha ih draga s šećerom,
već s'svojim gorkim suzama.

Mogo bi ti Mujo ne doći.
Uh, jadna draga Mujina!
Što si, jadna, sevdah svezala?




Nešto brašna i hrane je došlo. I dalje će da se štedi, ali je ovo dovoljno za brži zaborav krađe.
Moglo je slutiti i da ima istine u tome da se sprema naša akcija. Ja sam lično sumnjao, još je vrijeme takvo da vlada nepotpisano primirje.
Kamionima se još ne može maći, konjima jedva, dok se ljude da natjerati. Nisu moje sumnje otuda, već što se, ovaj put, ne pominje ništa šire. Jedino to, da mi idemo na Kojsinu. Odnosno da je cilj potpuno oslobađanje Fojnice, nevezano za ono šta se dešava oko Busovače i Viteza.

To me je i bunilo. Ako se ovuda bude napadalo parcijalno pruža se ustašama prilika da angažuju dovoljno pojačanja da se brane, odmah ili kroz neki kontranapad. Ja sam i ovo povezivao s prethodnim dešavanjima, aludirajući da je cilj dodatno ušutjeti one koji još gunđaju.
Međutim, kada sam uvečer i sam pozvan na taj nekakav sastanak morao sam promijeniti mišljenje. Prvo, jer se sada niti šaljem brigadnim artiljercima, niti se ona osamdesetdvojka još otkriva, nego je posuđena šesetka. Drugo, jer su mi date odriješene ruke, da odlučim je li mi dovoljan jedan pomoćnik, ili mi treba više. Taj neko može biti bilo ko, osim diverzanata i dvadesetak pridodatih momaka. I to je ono što učestvuje.
Kojsina nije naročito branjena, ustaše ne očekuju napad, tako da se računa kako će biti dovoljni par puškomitraljeza i snajpera, erpegeova, zolja i tromblona, te šesetka, prije svega iz psihološkog, efekta kojim bi ustaše lakše donijele odluku o povlačenju.
Tako sam i brzo donio odluku, nagovoriću jedino Salju.

                                 ***
Nije to bilo ono po čemu ću pamtiti ovu pripremu akcije, niti pokazana preciznost u njenom predstavljanju, koja je bila takva da nije ostavljala mnogo sumnji u rutinersko odrađivanje posla, osim ako nešto skroz nepredviđeno se desi.
A razloga za slutnje ima. Ništa nije kao toliko puta ranije. Nisu rijetke akcije u koje smo išli s premalo municije, mi bacačlije smo uvijek morali razmišljati hoćemo li cilj pogoditi s prve tri mine, djeljenje kutije cigareta pred akciju je najbolje poznati ritual. Katkad je jagma bila oko nepušača, davalo se nešto od odjeće, jali šta drugo,  za njihovo sljedovanje cigareta. Sada smo se po tom pitanju pripremili za ovaj snijeg, prištedilo se. Međutim, ovo je prvi put da u akciju idemo izgladnjeli!
Rekao bih da su nam svima misli manje bile na ustaškim rovovima, više na tome šta je Komanda obezbijedila od hrane. Ali, o tome nije bilo govora tokom pripreme. Niko od nas nije ni postavljao to pitanje, ja makar imam sreću da nemam kome objašnjavati, Salja će me razumjeti i kada ništa ne kažem...

                             ***
Nakon sastanka, nakon što smo još malo odspavali, koliko gladan insan to može, te kada smo se kompletni okupili, uslijedila ja podjela hrane. Uz očekivano malo hljeba, desilo se i to. Podijeljene su nam konzerve, naresci. Ali, po jedan na dva borca!
Razočarenje je bilo neskriveno, no pripravni smo pa čuđenje izostade. Gunđali smo unutar sebe, ja se ponovo tješih da imah barem tu sreću da ne razmišljah s kim ću biti u talu.
Mislio sam da će sve ostati na gunđanju, koje će u zaboravu nestajati s minusom koji nas vani čeka, kada pažnju svih ostalih privuče Mujo Vreva. Učinio je to najprije gardom, hodom koji prvi put gledam kod njega, a znam ga dugo, skoro od samog početka, tačnije od Vučeva, a evo prvi put ovakvog. Znam ga kao jednog od pouzdanijih, srčanijih boraca, također i jednog od najveselijih, spremnih svakoj nevolji se i nasmijati. Ipak, sada je izgledao sasvim ozbiljnog raspoloženja.
Ponekad se i pitah otkud mu nadimak pod kojim je poznatiji nego po imenu, Vitez Koja. Osjećao sam da mu pristaje, tek se uvjeravam koliko.  
A također, svojevremeno sam tražio pojašnjenje zašto često čujem umjesto konzerva - kofa. Objašnjeno mi je, to je jedna od simpatičnijih dosjetki Husovih, koji je zbog blagog problema u izgovoru izbjegavao riječi koje u sebi imaju r, tražeći zamjenske. Kako i konzerva, i narezak, i riba imaju taj glas, to je kofa postala zamjena za sve.
Tom ranijem saznanju dodaću i to da je bolje pristajala u kratkom razgovoru koji će Koja imati sa svojim najboljim ahbabom Arminom Pendekom, s kojim je u talu za hranu, i s kojim će htjeti podijeliti i svoje nezadovoljstvo:
-          Pohara, je li ti nosiš pušku?
-          Kakvo ti je to pitanje, naravno da nosim.
-          Pitam, da znam. Jer pošto ti nosiš pušku, ja neću.
-          Čuj, nećeš? Jesi li ti uvijek taki kad te se naglo sabajle probudi?
-          Pa, ako može kofa na dvojicu, onda može i puška na dvojicu!


Fojnica, zimi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...