28 Apr 2017

51 Kad svi budemo

„Tekla rijeka potokom i jazom.
Ženiću se samo sa mirazom!“

„Moj dragane, našla sam ti mane.
Nešto često ideš u mehane!

Ljub me dragi dok sam vjerenica.
Možda nisam tvoja suđenica!

Ne pij dragi, ne troši novaca.
Dosta ti je mojih poljubaca!“




Herojske, kao i tužne priče su da se pamte, ne zaboravljaju. One vedrije, komičnije, da se prepričavaju.
Naslušao sam se ne samo o građevinskim, izumiteljskim, nego i mnogim drugim neobičnim, čudnim, eksperimetnalnim sarajevskim ratnim vještinama. A posebno su mi se dopadale povrtlarsko-saksijski pionirski pokušaji.
To da će se i ovog proljeća, još i više nego prošlog, saditi gdje se god stizalo bude, i ma kako mi ne priličilo Sarajevu, nije me čudilo. Mnogi brežuljčići, prostori između nebodera, pretvarani su u male vrtove. Nije čudilo, ali me je tako divilo to što je sve rađeno jako harmonično.

Za razliku od prvih dana rata kada je Sarajevo bilo na meti svakome, gdje su jedni čuvali obraz a drugi bezobzirno pljačkali državne prodavnice i granape, poneko i pokoji napušteni stan, kada je bilo svađa i bitki među nesložnim pljačkašima, današnja slika je skroz suprotna. Ne krade se, ne otima, nego se sadi, uzgaja. Ne svađa se, ne tuče, nego se slaže, sarađuje. Gledam između dvije zgrade, zamišljam maleni parkić pretvoren u vrt, podijeljen na toliko sitnih parcelica koliko je zainteresiranih stanara bilo. Znam, svako njeguje svoj dio, kad treba pripomogne susjedu. Ali niko ne stražari kraj svojega dijela. Nema potrebe.
Doduše, koje dijete, mangupčić stigne štogod nečijega otkinuti. Ali vrlo malo, da se taj neko ni ne ljuti mnogo.
Tako je i s odjećom, obućom. Među klincima su omiljene priče „Neko mi maznu tene, ali sam odmah nabavio bolje, 'po istoj cijeni' - pet minuta straha“.
Možda su ti klinci ipak vježbali te neke danas vrlo potrebne vještine, a možda su na ovaj način samo nadomještavali odsustvo prilika za bolje, srećnije igre. Priča mi tetka kako je sušila veš i sve vrijeme motrila kroz otvoren prozor. Samo što je otišla nasuti pō čaše vode, vrativši se primijetila je kako Mongove, mlađeg joj sina Elmira, najdraže majice nema na štriku. Pošla je zagalamiti makar, na tog nekog, ali nije imala na koga. Ni sad joj nije jasno kako je neko opazio njeno udaljavanje, i kako je tako brz bio.
Tako nabavljene majice se čuvaju, kao neka uspomena. Podsjećanje, dokaz vještine. Daje im se nerijetko i ime, najčešće po mjestu nabavke.
To davanje imena simpatično je i za druge aspekte života u ovome vremenu. Ljudi čuvaju neku konzervu za najcrnje od crnih dana, shodno čemu im povremeno i tjepaju. Nešto što se malo i rijetko dobija, ili nabavlja, u frižider, ili ostavu, često se odlaže uz popratnu rečenicu - E, ovo ćemo kad svi budemo!
Ili, još je ljepše na balkonu, u saksiji, zasaditi koji stručak paradajza ili paprika. Pa kada se javi tih nekoliko plodova, svaki dobije svoje ime. Do vremena kada se s pojedinima treba opraštati, što opet se najavljuje poimence. A i poslije, još neko vrijeme, kao - Paprika Zejna je bila ljuta, za razliku od Esme ili Hane. Paradajzi Srčko i Okrugli su „dali živote“ kada su u gostima bili Mujo i Nezira, koji ih i „dan danas“ pominju, dok su Jabučko i Zelenko „platili glavom“ kada ono bijaše ne baš dobro kuhan grah...
Posuđivanje je manir koji također ovih dana dostiže najveću popularnost. Ako se većina stigla nekako snabdjeti s dovoljnim brojem kanistera, s ručnim kolicima to nije mogao biti slučaj. Pričaše mi da je bilo primjera da su pojedinci mijenjali polovne automobile za dobra kolica. Slučajevi vezani za dijelove gdje je kolica bilo premalo, teško se stizalo posuđivati ih. A računica prosta, niko ne zna koliko će sve ovo trajati, automobili se nemaju na šta voziti te i tako propadaju, a kolica život znače...

                                   ***
Ono što mogosmo iskusiti od ovih sarajevskih iskustava je prilika da pod granatama odemo po vodu. Tetak je bio na liniji, vode ni kapi. Muamer je umolio majku da ide sa mnom i Mufom.
Od baba-Mare su posuđena kolica, a onda brza i precizna šetnja, i trčanje kud je nužno, uz tek obraćanje pažnje na rijetke sa sličnim nevoljama. Dovoljno da i na sebi primijetimo zanimljive poglede.
 Objašnjenje je stiglo ispod Alipašinog mosta. Stali smo u taj red, već nam znano ne predugačak kao nekad, te vidjeli da prednjačimo s brojem kanistera. Znamo da je uglavnom dopunjavanje zaliha, ali i navika da se češće dolazi, a manje zadržava. Svejedno, svako ima svoje adete, i jednako broji koliko je još ispred, koliko ko ima kanistera. A u horu se molimo da danas, sada, neće ni jedna blizu mosta.
Ako je nešto odlično u svemu to je mlaz vode. Par sam puta gledao na televiziji, uglavnom su puštali snimke s nekih gradskih česama, znatno, ili nešto manjeg kapaciteta. Ovo mi izgleda bogomdano, makar već znao kako se odavde snabdijeva „haman pola grada“.
Kad svemu dodam da se do cijevi dolazi i vraća preko pomoćnog, ne znam kada i kako konstruisanog mosta, ali dakako sigurnijeg od glavnog kada su granate u pitanju, ali s previše raznih željeznih produžetaka, pričvršćivača, spojničara, čega li već, ali što nikako ne raduje nas koji nismo ravnodušni spram visinama, praznome prostoru, dobio sam događaj za pamćenje.
Koji je upotpunila tetkina briga koja nas je dočekala. Možda se njoj činilo da je palo više granata, i preblizu mostu, putu do i od njega, da smo i ostali duže nego je uobičajeno, onda lakše razumijemo da nas je zatekla s cigaretom. Kako sama rače, ovo joj je treća u životu. Prve su se odnosile na vijest o ranjavanju tetka, te netačna informacija da je Fehim podlegao jednome od ranjavanja. Te dvije situacije nisu mjerljive s ovom, posebno što mi sem nekog uzbuđenja, stvarnog straha nismo osjetili. Međutim, tetkini, odnosno majčinski osjećaji katkad nadiđu stvarne.
A i smirivanje ide postupno. Čim smo smjestili i rasporedili vodu, vratili kolica, svi smo skupa sjeli i pričali samo o veselim dogodovštinama.
Tetka je pomenula dječaka iz komšiluka, koji će ostati upamćen po tome da je jako volio ove tvrde keksove iz velikih limenih kutija, možda i jedini koji još uvijek uživa u njima. S njim je bilo najlakše, samo metni pred njega tanjir tih keksova, kojih i tako bogzna nikada neće nestati, i on je miran. Jedne prilike je tetka bila iznenađena, jer je nakon nekoliko pojedinih stao. I nije odgovarao, objašnjavao zašto. Zapravo je ubrzo ustao, i odjurio kući. Tek sutradan njegova majka je otkrila, tetka je nešto rekla što se njemu učinilo kao „Ostavi to!“ Mada je još dijete, već mu je obraz važniji od gladi. A da nije zlopamtilo, u ovih nekoliko dana smo se i lično uvjerili. Jednom smo se skupa trefili, i zaista je slatko jeo taj keks kao da ništa slađe ne postoji.
Mi podsjetismo na našu zbunjenost pri prekjučerašnjoj posjeti rođaku Ramizu Barlovu u Švrakinom selu. Taman smo ulazili dok je on oblačio uniformu. I dok je nama bilo žao što se s njim nećemo stići ispričati, on je mirno rekao „Samo vi sjedite, sad ću ja... za dva, dva i po sata“. 
U početku smo pomislili da je šala, ali odmah žena mu Dila objasni kako oni uvijek rade tako, osim kad je kakva frka, dva sata su na liniji a deset slobodni. Znam i da nije svugdje tako, a i gdje jeste da je razlog manjak pušaka. I tada i sada mi kroz glavu prođe cijela '92, vrijeme kada sam mislio kako se svugdje isto ratuje.
Da sam prije čuo za ovakav sistem skoro da bih to nazvao igranjem rata, međutim ovih par dana provedenih u Sarajevu mi daje predstavu da ovdje nekih dva sata zna biti gore nego sedam dana, ili mjesec vani. Između boravka u rovu i van njega, uvijek bih birao onaj izvan. Još nisam kadar porediti, ali moguće da u cjelini gledano lakši mi izgleda gerilski, rat izvan grada, i rova...
Ipak se najviše smijasmo priči u kojoj se sudbina malo našalila s amidžom. Vraćao se s linije u noći, nakon što je Fehim već, kroz tunel donio kahvu. Uzima se sirova kahva, a kada god se ide kroz tunel, obavezno se prošvercuje koja školjka jaja. Tunel kakav je, ništa neobično da se nekoliko jaja polupalo, prosulo po kahvi. Tetka kakva je, odmah je isprala kahvu, te je prostrla da se suši. Amidža kakav je, ništa čudno da je s linije došao toliko pijan da je odmah zaspao.
A kada se u neka doba probudio i ugledao kahvu koja se suši sjetio se svega. Skoro svega. Ujutro, najviše baš toga.
Nije znao da je još neko donio kahve, a dobro je znao tetkinu odbojnost spram svega što ima veze s alkoholom. Još mahmuran, nekoliko puta je ponovio „Sestro, ako se tebi ona kahva ne sviđa, a ti nju slobodno baci!“ Tetka je dugo nerazumijevala, a što je pripisivala činjenici da je amidža još mahmuran. Zapravo je sve i razjašnjeno kada je amidža svoju kahvu našao - čistu, suhu, još ne izvađenu iz ruksaka.




jedan od redova za vodu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...