21 Jun 2017

24 Nije problem znati

Sad u duši mojoj
više nema mira,
kao da će doći kraj.
Zar ni pjesme moje
sad niko ne svira,
tužan mi je takav osjećaj.

Sviraj, noćas, nek ti pukne struna,
a na žici nek potamni sjaj.
Sviraj, sviraj sve za boli moje,
kad već mora neka bude kraj!

Voljeh jednu ženu,
voljeh kosu njenu,
voljeh što je njeno sve;
Al za ljubav bajnu,
i tugu beskrajnu,
dobih samo lažno „Volim te“!

Sviraj, noćas, nek ti pukne struna...

Struni ne daj mira,
ko što duša moja
neka pati s pjesmom bola mog;
Nek uz tužne oči
tiho, tiho svira
ovu pjesmu bola golemog!

Sviraj, noćas, nek ti pukne struna...

    /Selver Pašić/




Ne znam koliko smo u pravu. Ne znam kako da ovo poredim sa situacijom od prije godinu dana. Drugi bi i mogli, sličnosti ima. Jedna je i opreka, rekao bih sudbinska, onom situacijom smo ispraćeni, ovom dočekani.
Onda je bila četnička ofanziva, duga skoro dva mjeseca, znali smo zašto trpimo, ginemo, zbog premorenosti smo tražili odmor, zbog ponižavanja nečiju smjenu. Želja je bila ista, Foča i Drina, zato sam ja u duši lomio da duramo i više nego što možemo.
Sada smo mi započeli ofanzivu, započeli pa stali. Stali, da bismo ginuli ne znajući zbog čega. Želja je ponovo ista, ali zašto da trpimo što ne moramo?

Nisam bio gore ni kada se neuspješno pokušalo, ni kada se uspjelo, ni sada kad se ovo dogodilo. Valjda me se zato sada mnogo i ne pita. Otkud mi onda pravo da ovako, svom svojom dušom navijam da danas budemo još istrajniji nego prošle godine?
Šta ako je istina da za koji dan slijedi nastavak naše ofanzive? Smije li se desiti da priđemo metar bliže Foči, bez nas?
Jesam li ja iskreno za našu istrajnost, ili se radi o običnoj ravnodušnosti? Čekanju da se situacija razmrsi po nalogu sudbine...

                                ***
Znam da Komanda mora brzo djejstvovati, suosjećam s onima kojima smo trebali biti smjena. Njih razumijem, a i oni nas.
Ne razumijem Komandu. Pobrinuli su se da Fočanski bataljon bude smijenjen, izvukli su vanredno nešto vojske iz grada, malo i liniju razvukli. Na nekoliko dana, dok nas privole da se predomislimo. Njima se to čini lakše nego da prstom upere u krivca. E to već izgleda dobro poznatim...
Tvrd smo mi orah. Zna to Vahid Karavelić, nije lično došao. Nije ni trebao, ali se je trebao izjasniti proglasom. Zašto nije? Vjerovatno je trebao potpisati proglas, kojim je znao da mi nećemo biti zadovoljni.
Iz Sarajeva je stigao Nedžad Ajnadžić, čija tačna dužnost mnoge od nas nije zanimala. Zanimalo nas je šta će reći.
Nije rekao mnogo. Ništa, što nismo znali. Znamo i mi da je rat, znali smo koliko je bitna operacija dotura kapisli, posebno njena tajnovitost. Ne prihvatamo da je ovo nesporazum, mi znamo da je ovo nečiji nemar. Taj neko nismo ni mi ni Pedini, taj neko sjedi u fotelji, u Sarajevu ili u Goraždu. Znamo i da duge istrage nisu potrebne, Vrh mora znati ko je trebao javiti. Taj koji je trebao, taj nije javio. Znamo mi i gdje je problem. Nije problem znati ko je taj, problem je imenovati ga javno...
Nije rekao mnogo, ali je i previše pričao. Što je nas dodatno iritiralo. Čuli su se zvižduci, psovke. Čulo se dosta toga na što Ajnadžić nije navikao, možda ni bio spreman. Sjećam se Juke Prazine, bio sam u Sarajevu, osjetio sam kako negdje prvo moraš biti vojnik pa tek onda ratnik. Kod nas je obrnuto, a ratnici imaju pravo da se bune, prihvataju da svako ima svoje zadatke, ali i zahtjevaju da svako stoji iza svoje odgovornosti.
S njim je došao još neko. Ime nam nije bitno, samo pominjanje da je iz sektora za moral dovoljno je. Na takve smo mi posebno alergični. Na takve, naši moralisti su uvijek s nama. I na liniji, a ne jedino kada neke laži treba ublaživati pričom u teškim, ratnim, sudbinskim danima, u kojima se događaji brzo smjenjuju ne dopuštajući da jedni odgađaju druge, uvjeravajući kako je jedino ispravno da se mi držimo naših zadataka, i izgrađenog međupovjerenja s pretpostavljenima...
Baš ga je pretjerao. Toliko, da neće više ništa reći. Nećemo mu dati. Svaki njegov pokušaj ponovnog nam obraćanja praćen je zvižducima, od kojih ga ni Ajnadžić nije mogao čuti. A usljed čega će mu ubrzo i sugerisati da više ni ne pokušava.
Ajnadžić je govorio mirnije, smišljenije. Niti je krao vrijeme, niti dobijao na njemu. Imao je svoj zadatak, i pokušavao ga je obaviti. Koliko će uspjeti u tome, to neka sam analizira.
Nije rekao mnogo riječima, jeste arogancijom. Iako vjerujemo da je imao precizne upute, kojih se preslijepo držao, za to nije bio nužan dug govor. Koji se vrtio u krug, bježao od pitanja ko je kriv, naivno insistirajući na pitanju ko još nije kriv.
Što nas nije pokolebalo, ali jeste usmjerilo u pravac kojim bi možda mogli dobiti odgovor. Ajnadžić nije napamet poslan, to je od početka jasno. Postaje jasnije kako je on od onih koji znaju istinu. Naslućuje se da dobar dio krivice leži i na njemu lično. To je razlika između Pedinog i njegovog ponašanja.
Insistiraćemo na tome što slutimo, njega mi imenujemo za krivca. Pričom koju sat, dva priča neće nas razuvjeriti. Jedino može svoju ne-krivicu dokazati ako kaže ime onoga ko jeste kriv.
Tokom priče je nekoliko puta posezao za nekakvim papirom, iz kojega se tobože jasno dalo vidjeti kako je on na vrijeme javio ovima u Goraždu.
Nismo mi spremni gledati, provjeravati taj papir, i dalje je to priča bez kraja, priča koja dalje nabraja ko sve nije kriv, priča koja može biti toliko duga da nikada ne dođe do onoga ko jeste kriv.

                                 ***
Priča će imati kraj. Sada je prekinuta.
Ajnadžić se vraća u Sarajevo s našom odlukom. Bit ćemo tu, spremni da na liniju krenemo istog momenta kada dobijemo ime krivca. A kako će biti sankcionisan, to smo spremni pratiti i s linije.
 Pošteno od nas. Još samo da bude i istrajno.


          Sitnik (iznad Sinanovića)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...